Wij zoeken educatieve vrijwilligers voor de Mangrove!

die de dag van onze gasten verrijken met een educatieve boodschap

Burgers’ Zoo zoekt vrijwilligers die bezoekers in de Mangrovehal meer over de dieren en planten in dit display vertellen en de respectvolle omgang van bezoekers met de vlinders in de gaten houden!

Wij zoeken educatieve vrijwilligers!

Momenteel ondersteunen zo’n 165 gepassioneerde vrijwilligers via de Stichting Vrijwilligers van Burgers’ Zoo ons dierenpark bij het uitdragen van zijn educatieve boodschap. Samen bereiken we duizenden mensen elk jaar! Sinds de opening van Burgers’ Mangrove in juli 2017, met als kernsoorten de zeekoeien en vlinders, is er een nieuw team vrijwilligers bijgekomen. Deze vrijwilligers informeren mensen in deze nieuwe ecodisplay. En dit team heeft nu versterking nodig!  

De functie

Burgers’ Zoo zoekt vrijwilligers die bezoekers in de Mangrovehal meer over de dieren en planten in dit display vertellen en de respectvolle omgang van bezoekers met de vlinders in de gaten houden. Het checken van de opdrachten die kinderen bij een speurtocht hebben volbracht en het bemensen van infotafels met allerlei voorwerpen rondom het thema vlinders horen ook bij de taken. Daarnaast zullen vrijwilligers helpen data te verzamelen over dier- en mensgedrag in dit nieuwe stuk van Burgers’ Zoo.

Na de eerste opleidingsmodule van de basisopleiding kunnen de vrijwilligers al snel aan de slag met publiek. Na minimaal één jaar kan men kiezen voor een vervolgopleiding, om ook in andere delen van het park info te kunnen geven. Een start van een vervolgopleiding tot rondleider is na minst twee jaar succesvolle inzet als gids eventueel mogelijk.

Wie zoeken wij?

 • Mensen met enthousiasme voor dieren en natuur, proactieve houding, goed in de omhang met mensen, representatief, zelfstandig en oplossingsgericht.
 • Beschikbaarheid na de opleiding van minimaal twee halve dagen per maand voor een Mangrove-dienst, op door de gids gekozen vaste dagen van de week.
 • Daarnaast aanwezigheid op de bijscholingsavonden die elk kwartaal plaatsvinden op dinsdag- of woensdag avond.
 • Fysieke fitheid is nodig. Een dienst duurt normaliter ongeveer twee tot tweeënhalf uur, gedurende deze tijd moet je kunnen staan. Ook moet materiaal worden verplaatst, dus enig tilwerk komt erbij kijken. In Burgers’ Mangrove is het altijd tropisch-warm en vochtig.
 • Het volgen van de cursus heeft tijd en energie nodig. De lessen zijn op VWO-niveau. Er zijn vijf opleidingsavonden op dinsdagavond en drie praktijklessen overdag (ter keuze, ook in de weekenden).
 • Bij elke cursusdeelnemer moet de intentie zijn om na afronding van de basiscursus minimaal één jaar lang vrijwilliger in Burgers’ Zoo te blijven.
 • Minimale leeftijd bij begin van de cursus 18 jaar, maximale leeftijd 75 jaar.
 • Reisafstand niet al te groot; aan reiskosten worden – na afronding van de cursus – in elk geval maximaal 60km per keer vergoed.
 • Het gaat om vrijwilligerswerk; op de reiskosten na bieden we geen vergoeding of salaris. Ook zult u niet meer contact met de levende dieren hebben dan onze bezoekers.
 • Weet dat we van onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag gaan vragen.

Solliciteer

Sluit deze functie uitstekend aan bij jouw kwaliteiten en sta je te popelen om in dit avontuur te stappen? Onderneem dan de volgende stappen:

Stap 1: U mailt vóór 15 maart 2018 naar onze gidsencoördinator Monique Dijkhuizen, m.dijkhuizen@burgerszoo.nl. Van haar ontvangt  een formulier waarin u uw actuele gegevens aan ons op kunt sturen vóór 20 maart 2018. Schrijft u er ook nog een korte uitleg bij, waarom het u leuk lijkt om vrijwilliger te worden.

Stap 2: Als u ‘op papier’ een goede kandidaat lijkt, wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsavond met een kort intake-gesprek op de avond van 27 maart. Enkele dagen later hoort u of u aan de opleiding mee kunt doen.

Stap 3: U volgt in de lente 2018 vijf opleidingsavonden gedurende een periode van drie maanden. De lessen zijn op 10 april, 17 april, 15 mei, 29 mei en 12 juni. De avonden beginnen om 19.00 uur, aanwezigheid om 18.45 uur in Burgers’ Zoo is noodzakelijk. Op een aantal dagen zal in de opleidingsperiode ook een praktijkles overdag volgen.

Stap 4: Eindexamen op 26 juni. Een korte schriftelijke herhaling van het gehoorde.

Stap 5: Aan de slag met publiek! Natuurlijk eerst nog met ondersteuning door de een ervaren vrijwilliger, een collega uit je opleidingsjaar of een medewerker educatie.

De opleidingsdagen

De lesavonden vinden plaats op dinsdag avonden. Begin is om 19.00 uur, einde rond 21.00 uur. Locatie is het Safari Meeting Centre van Burgers’ Zoo.

Voor de praktijklessen die overdag plaatsvinden, zijn altijd drie keuzedata mogelijk.

De lessen

Dit jaar komen in de basisopleiding de volgende thema’s aan bod:

 • Dierentuinen algemeen en Burgers’ Zoo in het bijzondere (geschiedenis, doelstellingen, etc)
 • Dieren en planten in de Mangrove
 • Ons natuurbehoudsproject in Belize

Overtuigd? We kijken uit naar uw mailtje!

Terug naar Burgers' Zoo