Een nieuwe haaiensoort in de Ocean: de tapijthaai of wobbegong
Terug

Een nieuwe haaiensoort in de Ocean: de tapijthaai of wobbegong

dinsdag, 05 februari 2019
Een nieuwe haaiensoort in de Ocean: de tapijthaai of wobbegong

Maandag 4 februari 2019 hebben de dierverzorgers van de Ocean twee tapijthaaien (of wobbegongs) uitgezet in de lagune van de Ocean. Het mannetje en vrouwtje verbleven al enige tijd achter de schermen in quarantaine om te wennen aan hun nieuwe verblijfplaats. De haaien zijn afkomstig van Leipzig Zoo, waar het aquarium momenteel volledig wordt verbouwd. Het mannetje bleek 93 centimeter lang te zijn en het vrouwtje 87 centimeter.

De foto's zijn gemaakt door Gert Janssen (Vidiphoto) en zijn auteursrechtelijk beschermd 

Vrij zeldzaam in aquaria

Hoewel tapijthaaien in het wild gelukkig nog vrij veel voorkomen, zijn ze relatief zeldzaam in aquaria. Dat komt vooral door hun bijzondere gedrag. Tapijthaaien zijn erg luie eters: ze liggen op de zeebodem in afwachting van een lekker hapje dat voorbij komt zwemmen. In Burgers’ Zoo worden deze wobbegongs individueel met een voertang gevoerd, net als alle grotere vissoorten zoals haaien en roggen. Op die manier kunnen de dierverzorgers exact bijhouden wat en in welke hoeveelheid de dieren eten.

Typische bodemhaaien

Tapijthaaien zijn typische bodemhaaien, die niet constant in beweging hoeven te blijven om te kunnen ademen, zoals bij vrijzwemmende (oftewel: pelagische) haaien bijvoorbeeld wel het geval is. De dieren zijn eierlevendbarend: ze leggen een ei in hun lichaam dat ook in het lichaam uitkomt, waarna het jong vervolgens geboren wordt. Het mannetje meet op dit moment 93 centimeter en het vrouwtje 87 centimeter. Deze dieren zijn al volwassen, dus zullen niet heel veel meer groeien.

Na een quarantaineperiode in de lagune uitgezet

Alle nieuwe dieren die in het dierenpark arriveren, gaan eerst een tijdje in quarantaine. Niet alleen kunnen ze daar eerst in alle rust bijkomen van het transport, maar ook rustig wennen aan hun nieuwe leefomgeving en vaak ook hun wat andere dieet. Voor de tapijthaaien geldt dat de dierverzorgers willen dat de dieren eerst goed van de voertang eten, voordat ze voor de schermen worden uitgezet. Bovendien kregen ze nog uit voorzorg een middeltje dat ervoor zorgt dat ze parasieten zoals wormen kwijtraken, voordat ze in de Ocean bij de overige bewoners worden geïntroduceerd. De dierverzorgers houden de dieren voorlopig dagelijks goed in de gaten en controleren of ze goed blijven eten. Als alles naar wens verloopt, wordt het afscheidende hek in de lagune weer verwijderd en kunnen ze verder het bassin gaan verkennen. Bezoekers kunnen de nieuwe aanwinsten vanaf het strandje aan het begin van de Ocean ontdekken.

Reacties


Meer nieuws


Braziliaanse redt manenwolf van snelweg

Braziliaanse redt manenwolf van snelweg

dinsdag, 19 februari 2019

Drie jonge, talentvolle natuurbeschermers uit Brazilië, India en Rwanda ontvangen op vrijdag 3 mei 2019 de Future For Nature Award 2019 en ontvangen per winnaar 50.000 euro.

Lees meer
Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

vrijdag, 15 februari 2019

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

donderdag, 14 februari 2019

Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Nu is liefde een heel menselijk begrip, maar veel diersoorten kennen wel degelijk iets als elkaar het hof maken. En bij verschillende diersoorten vechten twee of meer mannetjes in een vaste periode van het jaar letterlijk om de vrouwtjes.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord