Actieweekend voor anti-stroop-patrouilles neushoorns
Terug

Actieweekend voor anti-stroop-patrouilles neushoorns

donderdag, 09 maart 2017
Actieweekend voor anti-stroop-patrouilles neushoorns

De afgelopen jaren is de stroperij van neushoorns schrikbarend toegenomen. Criminele bendes jagen in heel Afrika met modernste technologie op de grijze reuzen, enkel en alleen om hun hoorn. Sinds enkele jaren passen stropers ook een andere strategie toe: ze roven neushoornhoorn uit antiquariaten en natuurmusea. Daarnaast zijn in enkele gevallen ook neushoorns in opvangcentra en dierentuinen slachtoffer van de criminele activiteiten. Afgelopen dinsdag, 7 maart, is voor het eerst een neushoorn in een Europese dierentuin gestroopt. Het betreft het 4,5 jaar oude mannetje Vince, dat in 2012 in het Arnhemse dierenpark Koninklijke Burgers’ Zoo is geboren. Hij werd in de ochtend door zijn dierverzorgers dood aangetroffen zijn nachtverblijf, doodgeschoten en een van de hoorns afgezaagd. 

Tijd voor actie!

De medewerkers van Burgers’ Zoo zijn geschokt door de zinloze dood van Vince. Aanstaand weekend houdt de dierentuin een informatie-evenement omtrent neushoorns. De op dit weekend geworven donaties worden gebruikt om anti-stroop-patrouilles in Afrika financieel te ondersteunen. De rangers die neushoorns proberen te beschermen, hebben een zware en soms levensgevaarlijke taak. Alleen al in het Kruger National Park in Zuid-Afrika zijn in het jaar 2015 meer dan 600 neushoorns gedood. Verhoogde presentie van bewapende rangers bij belangrijke stukken van het habitat van neushoorns, zoals bij waterpartijen  en modderplekken, of zelfs één op één bewaking van neushoorns rond de klok heeft in diverse landen wel een duidelijke teruggang van de stroperij gezorgd. Uiteraard is hiervoor echter veel geld nodig.

Op zaterdag 11 en zondag 12 maart zijn er van 10 tot 16 uur in de Safari informatietafels over neushoorns. Ook is er een neushoorn quiz, staat er een donatiebus en kunnen onder andere neushoornbuttons worden gekocht voor het goede doel. En uiteraard wordt uitleg gegeven over de zeven witte neushoorns in Burgers’ Zoo. 

Natuurbehoud

Neushoornhoorn bestaat uit keratine, hetzelfde materiaal als onze haren of vogelveren. Toch wordt de hoorn geneeskrachtige werking toegeschreven. Als medicijn tegen onder ander kanker, koorts en impotentie is neushoornhoorn tienduizenden euro's per kilo waard. Spreekt voor zich, dat enige werking van deze medicijnen nooit wetenschappelijk is aangetoond – het kauwen op een plukje haar zou immers hetzelfde effect moeten hebben!

Burgers’ Zoo draagt natuurbehoud een warm hart toe. Daarom is het park onder meer hoofdsponsor van de Future For Nature Award, een geldprijs van €50.000,- die elk jaar aan die jonge natuurbeschermers wordt toegekend. In het jaar 2014 was Rudi Hadiansyah Putra een van de prijswinnaars. Hij zet zich met man en macht in voor de bescherming van Sumatraanse neushoorns, want ook op de Aziatische neushoorns wordt inmiddels genadeloos gejaagd.


 


 

Reacties


Meer nieuws


Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

dinsdag, 16 oktober 2018

Sinds de opening van Burgers’ Mangrove hebben de wenkkrabben veel harten weten te veroveren. Daarom wat meer info over het wel en wee van deze krabbetjes op het slijkvlak!

Lees meer
Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

vrijdag, 28 september 2018

Ieder jaar maakt de Green Key coördinator een jaarverslag met daarin aangegeven wat de stand van zaken en de ontwikkelingen zijn betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen. In 2017 is het Green Key team diverse keren bij elkaar gekomen om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de hele organisatie van Burgers’ Zoo actueel en top-of-mind te houden en nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te bespreken. 

Lees meer
Brons is binnen! Gaan we voor goud?

Brons is binnen! Gaan we voor goud?

zaterdag, 22 september 2018

In de ZieZoo van afgelopen februari las u al een keer over de nieuwe natuurbehoudscampagne van de Vereniging van Europese Dierentuinen (EAZA): de Silent Forest Campaign. Deze campagne stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan het feit dat de zangvogelpopulaties in Zuidoost-Aziatische bossen zich in een ongekende crisis bevinden.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement