Daphne Hoegée:“Je kunt met close-ups insecten driedimensionaal weergeven
Terug

Daphne Hoegée:“Je kunt met close-ups insecten driedimensionaal weergeven"

vrijdag, 09 maart 2018
Daphne Hoegée:“Je kunt met close-ups insecten driedimensionaal weergeven

Onder onze vaste bezoekers ontdekken we steeds vaker uitstekende (amateur)fotografen. Zij posten hun dierenfoto’s regelmatig op onze social media, zoals Facebook en Instagram. Niet zelden zitten daar ware juweeltjes tussen! Wie zijn deze fotografen? En wat vinden ze zo inspirerend aan Burgers’ Zoo om in ons park foto’s te komen maken? In deze zevende editie stellen we dierfotografe Daphne Hoegée-van Korlaar voor.

Even voorstellen!

Daphne Hoegée-van Korlaar (28 jaar) is geboren en getogen in Arnhem, heeft een aantal jaren in Heelsum gewoond en woont sinds kort weer in Arnhem. Ze komt al van kinds af aan in ons park. Op haar telefoon laat ze enthousiast foto’s zien van een klein meisje dat zich verbaasd over een giraffe die bijna met zijn kop in haar buggy komt kijken. “Dat ben ik dus,” zegt ze met een lach: “Destijds zaten er ook nog giraffen in het verblijf waar nu de bongo’s staan.” De Bush bestaat in 2018 precies dertig jaar. Op weer een andere foto van 27 jaar geleden zien we Daphne als een enthousiast jong meisje terug in het overdekte tropische regenwoud, dat toen pas net drie jaar geopend was. “We kwamen hier regelmatig en hebben veel ontwikkelingen in het park dus van dichtbij meegemaakt.” Tegenwoordig schat ze dat ze ook zeker één à twee keer per maand Burgers’ Zoo bezoekt. Zelfs haar trouwfoto’s heeft ze op een mooie zomerse dag in 2016 in het Arnhemse dierenpark gemaakt. De Bush en Desert  zijn bijvoorbeeld prachtige fotolocaties. Ze kijkt met veel plezier terug op deze fotoshoot en de feestelijke dag in het algemeen uiteraard.

Daphne (1)

Wat zijn jouw favoriete dieren in Burgers’ Zoo?

Gevraagd naar haar favoriete diersoorten om te fotograferen, antwoordt Daphne vrij resoluut: “Alle katachtigen”. Vooral de Sumatraanse tijgers  zijn prachtig. Ze hebben een indringende blik met van die scherpe, felle ogen. Ook thuis heeft ze een kat als huisdier. Gorilla’s zijn eveneens erg fotogeniek. Qua parkdelen vindt Daphne de Rimba en de Mangrove het mooist om te fotograferen. In de Mangrove zijn de vlinders een echte aanwinst qua fotografiemogelijkheden: “Je kunt met close-ups deze kleurrijke insecten echt heel driedimensionaal weergeven. Dan ga je alle details goed zien.”

Wat zijn je hobby's naast fotografie?

Naast haar fotografiehobby gaat ze ook graag lekker toeren met haar man in hun Volkswagen-bus, waarbij ze meestal maximaal twee nachten ergens blijven staan en dan weer verder trekken. Maar ook verblijven ze geregeld een weekend op één plek. Ze maken graag korte trips en hebben op die manier al heel veel van Frankrijk en Duitsland gezien. Ook in ons eigen land genieten ze graag van de Nederlandse natuur. In het dagelijks leven werkt Daphne als notarieel medewerker, waarbij ze geheel zelfstandig onroerend goed-dossiers behandelt. Hierbij moet je heel nauwkeurig en precies te werk gaan, een vaardigheid die ook bij het fotograferen goed van pas komt.

Met welke apparatuur fotografeer jij?

Daphne fotografeert momenteel met een CANON EOS 600D, waarbij ze de standaardlens van 18-135 millimeter heeft, maar ook een 70-300 millimeterlens. De foto’s bewerkt ze in het standaardprogramma voor fotobewerking van Windows en daarnaast is ze zich ook in het verdiepen in Photoshop. Ze is sinds 2013 actief met fotografie bezig en is er sindsdien steeds vaker mee bezig. Wat ze zo fascinerend vindt aan fotografie is dat je er heel veel mee kunt vastleggen: emoties, details of juist de structuur van dingen. Bovendien is het heerlijk ontspannend om met een camera op pad te gaan. Wat ze zo mooi vindt aan Burgers’ Zoo is de natuurgetrouwe weergave van veel dierverblijven, met name de ecodisplays. Dieren zitten zoveel mogelijk in hun eigen leefomgeving, waardoor ze het beste tot hun recht komen. Nederland heeft veel mooie dierenparken vindt Daphne, zo wil ze bijvoorbeeld het nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen graag een keer bekijken. Burgers’ Zoo heeft voor haar echter toch wel echt iets speciaals.

Zeven gouden tips van Daphne

1. Geef je ogen goed de kost en neem de tijd. Met name in ecodisplays zoals de Bush, Desert en Mangrove loont het echt de moeite, omdat je dan telkens weer nieuwe dingen ontdekt.
2. Wanneer je als vaste bezoeker vaak dezelfde route aflegt tijdens een bezoek, loop dan bewust eens ergens anders heen. Vaak levert dat verrassende ontdekkingen op.
3. Zorg voor goed materiaal. Dan hoeft niet per definitie duur materiaal te zijn.
4. Vertrouw op je eigen inzicht. Fotograferen is vaak heel persoonlijk: wat de één mooi vindt, vindt de ander misschien niet zo aantrekkelijk. Ga op je eigen gevoel af en zoek je eigen weg.
5. Bewerk foto’s van dieren en natuur het liefst zo natuurgetrouw mogelijk, want daar wordt het eindresultaat het mooist van.
6. Zorg voor goede schoenen en droge, comfortabele kleding. Zodoende kun je makkelijk lopen en bewegen en dus snel inspringen op onverwachte dingen die je pad kunnen kruisen.
7. Test vooral veel functies op je camera uit in de praktijk: doe, leer en probeer. Dan leer je het snelst welke dingen wel en niet werken.

Nieuwsgierig geworden naar de foto’s van Daphne? Zij post regelmatig dierenfoto’s van Burgers’ Zoo en andere dierenparken op haar Instagram-account www.instagram.com/daffiesphotos of Facebook-account www.facebook.com/Daffiesphotos/

 

Door de lens
Onder onze vaste bezoekers ontdekken we steeds vaker uitstekende (amateur)fotografen. In deze nieuwe rubriek 'Door de lens' stellen wij onze uitgenodigde plant- en dierfotografen voor.

Bekijk meer artikelen uit deze reeks

Reacties


Meer nieuws


Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

vrijdag, 28 september 2018

Ieder jaar maakt de Green Key coördinator een jaarverslag met daarin aangegeven wat de stand van zaken en de ontwikkelingen zijn betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen. In 2017 is het Green Key team diverse keren bij elkaar gekomen om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de hele organisatie van Burgers’ Zoo actueel en top-of-mind te houden en nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te bespreken. 

Lees meer
Brons is binnen! Gaan we voor goud?

Brons is binnen! Gaan we voor goud?

zaterdag, 22 september 2018

In de ZieZoo van afgelopen februari las u al een keer over de nieuwe natuurbehoudscampagne van de Vereniging van Europese Dierentuinen (EAZA): de Silent Forest Campaign. Deze campagne stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan het feit dat de zangvogelpopulaties in Zuidoost-Aziatische bossen zich in een ongekende crisis bevinden.

Lees meer
Vuthy Chuon: redder van de Cambodjaanse honingbeer

Vuthy Chuon: redder van de Cambodjaanse honingbeer

vrijdag, 14 september 2018

Wie weet niet dat het lastig is om baby’s groot te brengen? Stelt u zich eens voor dat u er een aantal tegelijkertijd moet verzorgen, soms wel drie of vier op hetzelfde moment – baby’s met vlijmscherpe klauwen en tanden! Zo ziet het leven er uit van Vuthy Chuon, programmamanager van Free the Bears in Cambodja.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement