De stokstaartjes zijn ons te slim af!
Terug

De stokstaartjes zijn ons te slim af!

donderdag, 04 augustus 2016

Stokstaartjes leven in de natuur in een uitgebreid holenstelsel dat ze zelf graven. Onder hun verblijf bevindt zich een constructie van gaaswerk om te voorkomen dat ze eruit kunnen. 

Stokstaartjes leven in de natuur in een uitgebreid holenstelsel dat ze zelf graven. Onder hun verblijf bevindt zich een constructie van gaaswerk om te voorkomen dat ze eruit kunnen. Deze constructie is rond 1993 aangebracht, toen de ruwbouw van de aangrenzende Desert werd opgeleverd. De stokstaartjes hebben echter een zwakke plek ontdekt en ijverig een uitgebreid holenstelsel gegraven dat zelfs tot onder de tunnels van de Desert reikt! Om de stokstaartjes voortaan weer in hun verblijf te houden, hebben we tijdelijk als noodoplossing een hekwerk geplaatst. In het najaar staan we voor de omvangrijke uitdaging om alles weer in de oude staat te herstellen. 

Leer meer over de stokstaartjes

Uitgebreid holenstelsel

Stokstaartjes staan bekend om hun duidelijke sociale structuur en de onderlinge samenwerking binnen een nauw groepsverband. Een groep stokstaartjes bestaat uit een alfaman en een alfavrouw met hun (oudere) jongen en mogelijke enkele andere nauw verwante dieren. Alleen de alfaman en – vrouw krijgen jongen, die door alle groepsleden verzorgd worden. De dieren leven in een hechte groep en graven een gezamenlijk holenstelsel met diverse kamers en meerdere in- en uitgangen. Elke kamer heeft zijn eigen functie. Zo zijn er kamers specifiek voor voedselopslag bestemd en andere kamers dienen bijvoorbeeld als toiletruimte. Als er gevaar dreigt, dat hoofdzakelijk afkomstig is van roofvogels, dan vluchten de stokstaartjes snel in hun veilige hol onder de grond. 

Reacties


Meer nieuws


Over neusstaartjes en stokbeertjes

Over neusstaartjes en stokbeertjes

donderdag, 21 juni 2018

Je zou bijna in de war kunnen raken. Op de zoogdierenafdeling van Burgers’ Zoo leven vlakbij de speeltuin twee soorten kleine roofdiertjes. Beide hebben een bruine vacht met hier en daar overdwars lopende donkere strepen. Beide zijn overdag actief, intelligent en hoog sociaal. Beide soorten zijn bovendien zeer geliefd bij de bezoekers, omdat ze met hun nogal drukke gedrag kijkplezier opleveren. Dit artikel geeft u een overzicht van de gelijkenissen en de verschillen in het sociaal gedrag van deze twee kleine carnivoren: de neusberen en de stokstaartjes!

 

 

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement