Een kijkje naar verleden en toekomst: Burgers’ Zoo als familiebedrijf
Terug

Een kijkje naar verleden en toekomst: Burgers’ Zoo als familiebedrijf

woensdag, 23 augustus 2017
Een kijkje naar verleden en toekomst: Burgers’ Zoo als familiebedrijf

Burgers’ Zoo bestaat al sinds 1913. Johan Burgers, van beroep oorspronkelijk slager, besloot toen om zijn fazantencollectie vlak bij de Duitse grens in ‘s Heerenberg toegankelijk te maken voor publiek. Al gauw versterkten wolven en leeuwen de collectie van deze nieuwe dierentuin. Door goede connecties met de directeursfamilie Hagenbeck van de dierentuin Hamburg deed Johan Burgers’ inspiratie op voor een revolutionaire manier van huisvesting van wilde dieren: tralieloze verblijven.

Zware start

Tien jaar na de opening werd duidelijk dat het dierenpark uit zijn jasje groeide en moest verhuizen. Daarom vestigde het echtpaar Burgers zich met zijn dieren in 1924 in het noorden van Arnhem. Dit was de start van Burgers’ Zoo zoals we het dierenpark vandaag de dag nog kennen. Hun dochter Lucie en haar man Reinier van Hooff loodsten de dierentuin door de zware oorlogsjaren heen, met gevaar voor eigen leven.

Familiefirma

In de jaren ’60 nam weer de volgende generatie de leiding. Onder het directeurschap van Antoon van Hooff en zijn vrouw Greet verrezen onder meer de Bush, Desert en Ocean. Daarmee kreeg Burgers’ Zoo, zoals het dierenpark inmiddels heette, unieke ‘ecodisplays’ waar niet alleen één diersoort in één verblijf wordt gehuisvest, maar waar de bezoekers zelf hele ecosystemen kunnen beleven.

Hedendaagse hectiek

Aan het begin van dit millennium nam, door het overlijden van Antoon van Hooff eerder dan gepland, de vierde generatie de taken van de directie van de dierentuin op zich. Alex van Hooff en zijn vrouw Bertine leiden sindsdien samen het bedrijf. Het dierentuinpubliek stelt vandaag de dag andere eisen dan een paar decennia geleden. Goede horeca, een binnenspeeltuin en een gezellige souvenirshop maken nu ook deel van een leuke dag in de dierentuin. Voor de zakelijke markt verrees het Safari Meeting Centre met allerlei zalen. Maar ook qua dierverblijven staat Burgers’ Zoo niet stil; inmiddels is een nieuwe, overdekte ecodisplay in gerealiseerd: Burgers' Mangrove.

Krachtig en koninklijk

Sinds het jubileumjaar mag Burgers’ Zoo het predicaat ‘Koninklijk’ voeren, een hele eer voor dit familiebedrijf! In het gebied Park vinden bezoekers op een reeks borden een overzicht over de historie van Burgers’ Zoo. Hier en daar ziet men ook nog hoe verblijven in de loop van decennia zijn veranderd. De buitengewoon hoge deuren in het verblijf van bongo’s en duikers bijvoorbeeld herinneren nog aan de vroegere bewoners: giraffen!

Reacties


Meer nieuws


Een kijkje achter de bouwhekken!

Een kijkje achter de bouwhekken!

vrijdag, 14 december 2018

Na de opening van Burgers’ Mangrove in juli 2017 ziet u in ons park sinds enkele weken opnieuw bouwhekken staan. Deze keer ondergaat het gebied van het horecapunt Pinguïn Corner tot en met het neusberenverblijf een grondige verbouwing. De opening van dit nieuwe gedeelte zal in de lente van 2019 plaatsvinden.

Lees meer
Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement