Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Het verzorgingscentrum: de centrale voedselkeuken en meer!
Terug

Het verzorgingscentrum: de centrale voedselkeuken en meer!

woensdag, 22 november 2017
Het verzorgingscentrum: de centrale voedselkeuken en meer!

In het gebied Park, verscholen achter het bosrendierenverblijf, ligt het ‘verzorgingscentrum’. Hier bevinden zich onder meer de centrale voedselkeuken en voederopslag. In grote vries- en koelcellen liggen groente, fruit, vlees en vis opgeslagen. Groente en fruit worden drie keer per week vers door de groothandel geleverd.

In grote silo’s worden allerlei verschillende brokken opgeslagen, een soort krachtvoer. Daarnaast zijn er allerlei zaadmengsels aanwezig, bijvoorbeeld voor de vogels. 

Een goed begin is het halve werk!

In het slagersgedeelte delen dierverzorgers halve karkassen van runderen in wat handzamere stukken, bijvoorbeeld voor tijgers en panters. Elders in de voedselkeuken pruttelen garnalen op het vuur, als voedsel voor bijvoorbeeld een aantal vogels in de Bush. Niet dat deze vogels in de natuur gekookte garnalen eten, maar door het kort koken worden mogelijke ziektekiemen in het voedsel gedood. Allerlei insecten, zoals meelwormen of buffalowormen, worden in het verzorgingscentrum bewaard en verzorgd totdat ze als voedseldieren aan andere dieren worden opgediend. Ook het hooi voor de dieren wordt bij het verzorgingscentrum opgeslagen. Per jaar verbruikt Burgers’ Zoo wel zo’n 150 ton hooi!

Verzorgingscentrum (1), Burgers ' Zoo Arnhem , (foto Jan Vermeer 0291, 2006) (1)

Welk menu is er vandaag?

De meeste menu’s voor de dierentuindieren worden hier samengesteld, waarbij de verzorgers per diersoort voederlijsten volgen. Groente en fruit worden gewogen en indien nodig in kleinere stukjes gesneden. Dan wordt het voer vanuit de centrale voedselkeuken gedistribueerd naar alle delen van het dierenpark. Soms gebeurt de laatste afwerking pas in de kleinere keukens op de betreffende afdeling. 

Opslag- en opvangruimte

Bij het verzorgingscentrum horen verder de opslag voor de transportkisten voor dieren en de dierenartspraktijk. Tenslotte is in dit, voor publiek niet toegankelijke, gedeelte van de dierentuin ook opvangruimte beschikbaar. Deze kan voor dieren nodig zijn, waarvoor separatie vóór of na een transport vereist is, of voor dieren die bijvoorbeeld na een veterinaire ingreep beter nog even een tijdje zonder soortgenoten ondergebracht moeten worden. Zo werd recentelijk een aardvarken aan zijn teen geopereerd en dit vrouwtje werd daarna een aantal weken in deze afdeling gehuisvest tot de wond aan haar voet goed was genezen!

Reacties


Meer nieuws


Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

vrijdag, 25 september 2020

In het koraalrifbassin wonen ruim zestig soorten vissen. Eén van de soorten is het zwaluwstaartjuffertje, met de prachtige wetenschappelijke naam Acanthochromis polyacanthus.

Lees meer
Hoera, leeuwen geboren!?

Hoera, leeuwen geboren!?

vrijdag, 18 september 2020

Het is natuurlijk altijd goed nieuws als er dieren geboren worden. De verzorgers waren dan ook blij verrast dat er op 27 juli, aan het eind van de dag, twee leeuwenwelpen waren gespot. Blijheid maakte meteen plaats voor zorgen, want de jongen waren in de groep geboren. Normaal zondert een leeuwin zich vlak voor de geboorte van de groep af. Zo kan ze in alle rust te werpen en voegt ze zich weken later weer bij de groep als de jongen kunnen zien en lopen. Dat was hier niet het geval; wat nu?

Lees meer
De Rode Lijst zegt het al… of niet?

De Rode Lijst zegt het al… of niet?

vrijdag, 11 september 2020

Of dier- en plantensoorten bedreigd zijn en in welke mate, ziet men terug in de Rode Lijst. De lijst wordt samengesteld door wetenschappers die deel uitmaken van de werkgroepen van IUCN, de natuurbehoudstak van de Verenigde Naties.

Lees meer