Mathijs Taks: “Er zijn interessante relaties te ontdekken tussen dieren en planten onderling
Terug

Mathijs Taks: “Er zijn interessante relaties te ontdekken tussen dieren en planten onderling"

vrijdag, 01 juni 2018
Mathijs Taks: “Er zijn interessante relaties te ontdekken tussen dieren en planten onderling

Bezoekers van Burgers’ Zoo zien regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of bijvoorbeeld de Mangrove onder leiding van een enthousiaste man of vrouw in een lichtgroene jas. Vaak houdt deze dierentuingids even stil om de toehoorders op een detail te wijzen, of even kort wat te vertellen over die kleurrijke bloem of tropische vogel vlak naast het pad. Op andere locaties bemannen gidsen informatiestands, waar ze verhalen vertellen over dieren en natuur naar aanleiding van allerlei uitgestalde voorwerpen. Wie zijn deze gidsen en wat drijft hen? Hoe word je eigenlijk gids in Burgers’ Zoo? En wat vertellen ze zoal aan onze bezoekers? In deze vijfde editie gaan we met een gids naar de Mangrove en stellen we Mathijs Taks voor!

Even voorstellen!
Mathijs Taks (59) heeft een opleiding tot bioloog gevolgd. Toen hij door een slechte arbeidsmarkt halverwege de jaren tachtig geen uitzicht had op een baan binnen dat vakgebied, is hij in eerste instantie als uitzendkracht bij een computerbedrijf terechtgekomen. Daar hield hij zich bezig met de logistiek en begon hij de computerindustrie steeds leuker en interessanter te vinden en heeft zich in dat vak verder geschoold. Sinds 2003 is hij in de zorgsector werkzaam, bij het Radboudumc. Als Operationeel manager OK Logistiek is hij er samen met zijn medewerkers verantwoordelijk voor dat het juiste materiaal in de operatiekamers aanwezig is. Daar komen veel hightech producten bij kijken, zoals geavanceerde kunstmatige hartkleppen of bijvoorbeeld knie-implantaten. Mathijs moet ervoor zorgen dat al het benodigde materiaal aanwezig is tijdens de operaties, zodat de chirurgen een topprestatie kunnen leveren.

Tegenwoordig zijn de kinderen het huis uit en heeft Mathijs wekelijks één vrije dag, die vroeger zijn vaste papa-dag was. Er kwam meer tijd beschikbaar om aan zijn hobby’s te wijden. En na diverse opties bekeken en overwogen te hebben, kwam Mathijs plotseling de mogelijkheid om dierentuingids te worden onder ogen. Dat was precies wat hij zocht! Vanaf maart 2017 is hij gestart met de cursus om gids te worden. Inmiddels is hij iedere woensdag in Burgers’ Zoo te vinden en soms ook in de weekenden actief. Bovendien heeft hij zich opgegeven als mentor van nieuwe gidsen die onlangs met de cursus zijn begonnen.

Waarom wilde je gids worden in Burgers' Zoo?
Wat Mathijs met name inspireert is om mensen op zo’n manier tips te geven dat ze zelf dingen gaan zien en enthousiast raken. Dat enthousiasme geeft hem op zijn beurt weer erg veel energie. “Als gids in Burgers’ Zoo ben je heel vrij. Ik probeer er bijvoorbeeld op in te spelen wanneer je mensen vragend om zich heen ziet kijken. Wat de ecosystemen zo mooi en bijzonder maakt, is dat hier alles door elkaar groeit en bloeit. Hierdoor moet een plant zich bijvoorbeeld wapenen tegen vraat door dieren. Een passiebloemstruik ontwikkelt speciale vlekken op de bladeren, zodat het lijkt alsof een passiebloemvlinder hier reeds eieren heeft afgezet en de eerstvolgende passiebloemvlinder die zijn eieren wil afzetten verder vliegt.”

Gevraagd naar enkele praktijkvoorbeelden die hij in zijn verhalen als gids graag aanhaalt wanneer hij bezoekers informeert, denkt hij even goed na want er zijn zoveel bijzondere verhalen te vertellen. “Neem bijvoorbeeld de wenkkrabben. Zij laten zo’n interessant gedrag te zien, wanneer ze aan het eten zijn of wanneer de mannetjes driftig met hun grote schaar staan te zwaaien om indruk op de vrouwtjes te maken. Of de verschillende soorten vlinders. Vaak leven ze maar twee à drie weken: een detail waar bezoekers vaak verbaasd over zijn. Ik vertel dan echter ook dat ze daarentegen in de fase van rups misschien wel zes maanden hebben geleefd.”

Wat doet je graag in je vrije tijd?
Naast zijn werk als gids heeft Mathijs nog veel andere hobby’s. Hij omschrijft zichzelf allereerst als iemand die niet kan stilzitten en veel energie heeft. Hij gaat bijvoorbeeld heel graag buiten wandelen in de natuur, maar sport ook erg veel. Mathijs gaat graag tennissen, spinnen of met de racefiets op pad. Hij woont in Nijmegen dichtbij de bossen, waar hij vaak te vinden is. Reizen doet Mathijs eveneens graag met zijn vrouw. Recent zijn ze gaan wandelen op Mallorca en in juni staat een reis naar Bilbao op het programma. In 2017 gingen ze op vakantie naar Costa Rica, een land dat veel indruk heeft gemaakt.

Wat maakt Burgers' Zoo voor jou bijzonder?
“De onvoorspelbaarheid van de ecosystemen, zoals bijvoorbeeld Bush, Ocean en Mangrove: je ontdekt telkens weer wat anders. Er zijn zulke interessante relaties te ontdekken tussen dieren onderling en tussen dieren en planten bijvoorbeeld. Alles kent een samenhang, die heel dynamisch is. Wanneer zich een nieuwe ontwikkeling voordoet, of wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe diersoort wordt geïntroduceerd, heeft dat direct effect op de samenhang binnen het ecosysteem. Het is dan heel interessant om te volgen wat dat effect is. En hoe het daarna verder gaat?”

Mathijs is geboren en opgegroeid in Prinsenbeek, een dorp dichtbij Breda. Als klein kind ging hij vaak met zijn vader en zijn ooms mee, die samen in dienst van het Waterschap het onderhoud uitvoerden aan sloten en dijken. Mathijs was dan de hele dag in de weer in de natuur: visjes en andere dieren in het water vangen, bekijken en weer terugzetten. In 1977 is hij in Nijmegen terechtgekomen vanwege zijn studie op de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit). Voor zijn studie Biologie heeft hij anderhalf jaar lang onderzoek gedaan naar Schotse Hooglanders in de Veluwezoom. Als natuurliefhebber in hart en nieren wijst Mathijs er graag op dat we in Gelderland heel afwisselende, prachtige natuurgebieden hebben. Zo gaat hij graag in de omgeving van Doorwerth en Wolfheze op de stuwheuvel wandelen, of juist de uiterwaarden in. En wat te denken van de Betuwe? Of de Haterse Vennen? Je kunt echt je hart ophalen in het veelzijdige landschap van onze provincie.

Burgers’ Zoo wil de passie, verwondering en bewondering voor dieren en natuur graag overbrengen op de bezoekers. Dierentuingidsen spelen hierin een heel belangrijke rol. We hopen dan ook dat Mathijs zijn enthousiasme nog lang met onze gasten wil blijven delen!

Mee met een gids naar...
Als bezoeker van Burgers' Zoo zie je regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of de Mangrove onder leiding van een enthousiaste gids in een lichtgroene jas. In deze rubriek 'mee met de gids naar' stellen wij onze gidsen voor.

Bekijk meer artikelen uit deze reeks

Reacties


Meer nieuws


Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer
Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

dinsdag, 04 december 2018

Stichting Future For Nature heeft een shortlist met acht genomineerden bekend gemaakt die in de race zijn om de felbegeerde Future For Nature Award 2019 te winnen. Elk jaar winnen drie jonge, succesvolle natuurbeschermers deze internationaal erkende prijs voor natuurbehoud. 

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement