Praatjesmaker!
Terug

Praatjesmaker!

woensdag, 12 oktober 2016
Praatjesmaker!

We kennen natuurlijk allemaal het kenmerkende geluid van de piha in de Bush, prachtig en zeer aanwezig. Maar tegenwoordig is er nog een ander duidelijk geluid te horen in de Bush, namelijk het geluid van de chaco-chachalaca.

Zeldzaam in dierentuinen

Toen we de vraag kregen van GaiaZOO in Limburg of wij bereid waren om een onverwant koppel chaco-chachalaca’s over te nemen, hoefden we daar niet lang over na te denken. Deze soort stond al enige tijd op de verlanglijst als soort voor de Bush. Er bestaan twaalf soorten chachalaca’s maar in Europese dierentuinen worden slechts twee soorten gehouden. Van deze twee soorten zijn slechts enkele vogels aanwezig in dierentuinen. Het is dan ook zeer moeilijk om aan chachalaca’s te komen. Maar begin maart was het dan toch zover, de aankomst van deze nieuwe soort in de collectie. 

Familie van hokko’s en sjakohoenders

De  chachalaca’s behoren tot de familie van de hokko’s en sjakohoenders (Cracidae). Een andere vogel in de Bush die tot deze groep behoort, is de witkopgoean. Chachalaca’s leven in Midden- en Zuid-Amerika in tropische en subtropische bosgebieden.

Keelkwab

Deze vogel is bruingrijs van kleur met grove, lange poten. Bij de keel hebben ze een kale kwab die afhankelijk van het seizoen roze tot rood kleurt. De man en vrouw zijn gelijk alleen is de vrouw iets smaller en kleiner, ook de keelkwab is iets doffer dan die van de man.
De vogel is een goede verspreider van vruchtplanten want zij poepen de zaden van vruchten die ze inslikken in hun geheel weer uit.

Zeer vocaal!

Chachalaca’s zijn zeer vocale dieren en ze produceren een hard geluid. De naam chachalaca refereert niet naar het geluid van een enkel dier, maar naar het geluid (refrein) als meerdere dieren samen zingen. Enkele lokale namen voor de vogels zijn bijvoorbeeld ‘guacharaca’ of ‘charata’, ook namen die afgeleid zijn van het geluid. Het harde geluid is zeker twee kilometer ver te horen, waarbij de mannen een octaaf lager roepen dan de vrouwen. Naast het ‘zingen’, wat ze samen doen, kennen ze nog andere geluiden zoals fluiten, kakkelen, tokken of schreeuwen. Al met al echte praatjesmakers dus.

Broedgedrag

Chaco-chachalaca’s kunnen vliegen, maar ze zoeken hun voedsel meestal op de grond lopend. Ze eten zaden, rupsen, vruchten en blad. Ze maken een simpel nest in een boom of dichte struik. Het nest wordt gemaakt van wat takken, twijgjes en bladeren. Meestal nestelen ze zo’n 2,5 tot 4 meter van de grond en leggen dan 3-4 eieren. De vrouw broedt en de man beschermt het nest. De eieren komen na ongeveer drie weken broeden uit.

Reacties


Meer nieuws


Brons is binnen! Gaan we voor goud?

Brons is binnen! Gaan we voor goud?

zaterdag, 22 september 2018

In de ZieZoo van afgelopen februari las u al een keer over de nieuwe natuurbehoudscampagne van de Vereniging van Europese Dierentuinen (EAZA): de Silent Forest Campaign. Deze campagne stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan het feit dat de zangvogelpopulaties in Zuidoost-Aziatische bossen zich in een ongekende crisis bevinden.

Lees meer
Vuthy Chuon: redder van de Cambodjaanse honingbeer

Vuthy Chuon: redder van de Cambodjaanse honingbeer

vrijdag, 14 september 2018

Wie weet niet dat het lastig is om baby’s groot te brengen? Stelt u zich eens voor dat u er een aantal tegelijkertijd moet verzorgen, soms wel drie of vier op hetzelfde moment – baby’s met vlijmscherpe klauwen en tanden! Zo ziet het leven er uit van Vuthy Chuon, programmamanager van Free the Bears in Cambodja.

Lees meer
Winteravondlezingen in de collegezaal

Winteravondlezingen in de collegezaal

woensdag, 12 september 2018

Met het mooie Auditorium in het Safari Meeting Centre hebben we in Burgers’ Zoo gelukkig een ideale locatie om een aantal keren per jaar avondlezingen te houden, speciaal voor abonnementhouders die de verdieping zoeken.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement