Roggen(up)dating
Terug

Roggen(up)dating

donderdag, 24 mei 2018
Roggen(up)dating

Er is de afgelopen jaren zoveel gebeurd met de roggen in de Ocean dat het goed is om er weer eens stil bij te staan. Zeven soorten roggen zijn in de Ocean te vinden. Ieder heeft een eigen verhaal. Zo is de luipaardpijlstaartrog net terug uit Engeland en hebben de adelaarsroggen en grijze pijlstaartroggen wereldrecords verbroken.

Op reis

Tweeënhalf jaar geleden is een ‘contactadvertentie’ de wereld in gegaan; we waren op zoek naar een vrouwtje luipaardpijlstaartrog voor ons alleenstaande mannetje. Drie Europese aquaria gaven een serieuze reactie. Eén bleek de verkeerde soort te hebben (er zijn namelijk twee soorten die erg op elkaar lijken) en één aquarium had een te jong vrouwtje. Maar één aquarium was een interessante optie: Legoland in Windsor, Engeland. Daar is onze ‘Uarnak’ twee jaar heen gegaan. Helaas is de vonk niet overgesprongen. Daarom is de rog nu weer terug in Arnhem en gaan we beraden wat nu te doen. De zoektocht naar kweekmogelijkheden gaat door.

Europese kweekprogramma’s van roggen

Voor veel dierentuindieren zijn er stamboeken of kweekprogramma’s per soort. Ook voor veel soorten roggen zijn die de afgelopen vijf jaar opgezet. Hierbij is een coördinator verantwoordelijk voor een soort en hij is dan het centrale aanspreekpunt voor kennis over deze soort. Bovendien wordt de genetische opbouw van de populatie goed in de gaten gehouden. Burgers’ Zoo houdt al jaren het stamboek van de adelaarsroggen bij en we fokken er ook zelf heel voorspoedig mee. Zo zijn er in Arnhem nu al 55 jongen geboren. Een wereldrecord, want niemand kweekt zoveel met de roggen als Burgers’ Zoo. Overal in Europa zijn vertegenwoordigers uit Arnhem terug te vinden, maar de dieren zijn zo geplaatst dat ze genetisch een gezonde populatie kunnen vormen. Er zijn zelfs al op twee locaties tweede generatie-geboortes geweest!

Nieuwe generatie

Roggenouders kijken niet om naar de jongen. De jongen zullen na de geboorte mogelijk problemen krijgen met de andere vissen of niet begrijpen hoe ze aan eten moeten komen. Al het jonge grut wordt daarom de eerste maanden opgevangen in de quarantaine om te zien of ze goed eten en groeien. Als dit allemaal goed gaat, wordt in overleg met de soortcoördinator gezocht naar een nieuw huis. Er zijn tot nu toe al ruim 100 in Arnhem geboren roggen naar andere publieksaquaria gestuurd. Door dit succes is het ook belangrijk om te zoeken naar nieuw bloed. Zo is het kweekstel van de grijze pijlstaartrog – deze soort zwemt in de lagune - al twee keer veranderd. De ouderdieren zijn dan uit elkaar gehaald en verplaatst naar andere publieksaquaria. Hier zijn nieuwe dieren aan elkaar gekoppeld en daarmee is ook weer gefokt. De blauwgevlekte pijlstaartrog is lastiger. Daar is het kweekvrouwtje vertrokken, maar er is nog geen nieuw vrouwtje gevonden dat genetisch goed bij ons mannetje past. De gitaarroggen in de lagune zijn geboren in Antwerpen en hebben al hun eerste jonkies gekregen. Helaas hebben die het niet overleefd. Nu hebben de eerste jongen van een nieuw jong stel roggen vaak problemen. De hoop is dan ook dat de kweek bij de gitaarroggen zich in de toekomst voort gaat zetten met een groter succes.

Reacties


Meer nieuws


Zoo(m): Details aus der Welt hinter den Kulissen des Tierparks

Zoo(m): Details aus der Welt hinter den Kulissen des Tierparks

woensdag, 15 augustus 2018

Während die Besucher in den belebten Sommermonaten durch den Tierpark flanieren und sich in Ruhe umschauen, ist das Team aus Biologen und Tierpflegern vollauf beschäftigt: mit Plänen für die kommenden Monate, täglichen Herausforderungen in der Tierwelt oder Vorbereitungen für das Eintreffen einer neuen Tierart.

Lees meer
Gaat dat zo(o) achter de schermen?

Gaat dat zo(o) achter de schermen?

donderdag, 09 augustus 2018

Terwijl bezoekers in de drukke zomermaanden rustig rondkijkend door het dierenpark wandelen, is het team van biologen en dierverzorgers volop in de weer met plannen voor de komende maanden, dagelijkse uitdagingen op dierengebied of voorbereidingen op de komst van een nieuwe diersoort. 

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement