Update uit Belize:  De eco-corridor wordt gerealiseerd!
Terug

Update uit Belize: De eco-corridor wordt gerealiseerd!

donderdag, 24 januari 2019
Update uit Belize:  De eco-corridor wordt gerealiseerd!

Burgers’ Zoo steunt al vele jaren een natuurgebied in het Midden-Amerikaanse land Belize. Zoals u als onze vaste bezoeker zeker weet, ontfermen we ons samen met Papiliorama Zoo in Zwitserland nu al bijna dertig jaar lang over dit gebied. Sinds 2013 dragen we ook zorg voor het beheer van twee extra natuurgebieden, iets zuidelijker gelegen. De grote wens was dan ook om ons eerste stuk land door middel van een eco-corridor met deze twee gebieden te verbinden. Eerder dit jaar konden we melden dat de Belizaanse overheid daar toestemming voor heeft gegeven. Wat is de stand van zaken, een half jaar later?

Grenzen trekken

Onze collega’s in Belize hebben zeker niet stil gezeten! Officiële landmeters hebben inmiddels de toekomstige grenzen van de eco-corridor vastgelegd, maar liefst 50 kilometer lang. Om die grenzen duidelijk te markeren, zijn er smalle paden langs die 50 kilometer lange grens gemaakt; geen kleine klus dus! Zulke grote stappen op gebied van natuurbehoud, zoals het oprichten van de corridor, hebben altijd een lange aanloop nodig. Op dit moment zijn bijvoorbeeld juristen bezig met het oprichten van een fonds, waaraan de particuliere eigenaren hun stukken van de corridor gaan afdragen. In ruil daarvoor zal de overheid ze gunstigere belastingvoorwaarden voor landbezit toekennen. Dit alles vergt tijd, maar het gaat de goede kant op.

Gebundelde krachten

Stukken land in het hart van de corridor zijn in handen van de overheid zelf. Deze krijgen we helaas niet zomaar cadeau, maar we kunnen ze voor de relatief gunstige prijs van ongeveer 800.000 euro verwerven. Een behoorlijke som, maar daarmee kan dit cruciale stuk voorgoed veilig worden gesteld! Gelukkig zien steeds meer natuurbehoud-georiënteerde instellingen dat ons project betrouwbaar is en goed loopt. Dankzij de inspanningen van de directeur van Papiliorama heeft de Britse World Land Trust een inzamelactie onder zijn donateurs gehouden. De World Land Trust is ongeveer tegelijkertijd met onze Belizestichting ITCF in het leven geroepen om via landaankoop in Belize dreigende ontbossing af te wenden en opereert al lang wereldwijd. Nu, dertig jaar later, zette de World Land Trust zich opnieuw in voor bescherming in Belize en met overweldigend resultaat! Samen met het natuurbehoudsfonds van de dierentuin van Stuttgart, Duitsland, is bijna al het nodige geld reeds bij elkaar gebracht. Een fantastisch resultaat! Voor Burgers’ Zoo blijft het natuurlijk een uitdaging om lopende zaken voor onder meer salarissen, materieel, et cetera te bekostigen, want ook deze bedragen stijgen naarmate we steeds meer vierkante kilometers land beschermen. De BankGiro Loterij, de Postcode Loterij, diverse donateurs en de Vrienden van Belize ondersteunen ons hierbij, waarvoor heel hartelijk dank!

Word Vriend van Belize!

Steun ons werk in de tropen en wordt voor minimaal € 36 per jaar Vriend van Belize! Elke euro komt in het veld terecht. Vrienden ontvangen twee keer per jaar een speciale nieuwsbrief, krijgen voorrang bij deelname aan reizen naar ons project en mogen aan halfjaarlijkse exclusieve evenementen in Burgers’ Zoo deelnemen.

Word vriend van Belize

Reacties


Meer nieuws


Braziliaanse redt manenwolf van snelweg

Braziliaanse redt manenwolf van snelweg

dinsdag, 19 februari 2019

Drie jonge, talentvolle natuurbeschermers uit Brazilië, India en Rwanda ontvangen op vrijdag 3 mei 2019 de Future For Nature Award 2019 en ontvangen per winnaar 50.000 euro.

Lees meer
Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

vrijdag, 15 februari 2019

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

donderdag, 14 februari 2019

Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Nu is liefde een heel menselijk begrip, maar veel diersoorten kennen wel degelijk iets als elkaar het hof maken. En bij verschillende diersoorten vechten twee of meer mannetjes in een vaste periode van het jaar letterlijk om de vrouwtjes.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord