Van broers tot fokkoppel
Terug

Van broers tot fokkoppel

donderdag, 07 juni 2018
Van broers tot fokkoppel

In 2008 zijn we begonnen met het houden van binturongs in het in dat jaar geopende parkdeel Rimba. Ze delen daar hun buitenververblijf met de Maleise beren en zijn vaak opgerold rustend in de klimconstructie te vinden. In de eerste zeven jaar lag onze focus vooral op de beren en veranderde er niet zoveel aan de groepssamenstelling van de binturongs. Maar in de laatste jaren is de wens voor nageslacht steeds groter geworden en in 2015 hebben we contact opgenomen met het stamboek van de binturongs om dieren te krijgen waarmee we kunnen fokken.


Broers

Voor de Rimba opende, waren we op zoek naar een diersoort die te combineren was met de Maleise beren. Al snel kwamen we uit op de binturong. We hebben de coördinator van het Europese fokprogramma (EEP) voor deze soort benaderd met de vraag of er dieren beschikbaar waren. Die waren er gelukkig; twee halfbroers uit een dierentuin in Frankrijk. Deze dieren waren reeds aan elkaar en aan beren gewend en zijn in 2008 naar Arnhem gekomen. 

Ondersoorten

In het wild heeft de binturong de status van kwetsbaar op de IUCN rode lijst van bedreigde diersoorten en de aantallen blijven afnemen. In dierentuinen zaten meerdere koppels die maar niet wilden fokken. Na onderzoek bleek dat er verschillende ondersoorten zijn en dit de mogelijke oorzaak was van het uitblijven van jongen. Ondertussen is dit allemaal in beeld gebracht en kan het EEP betere koppels samenstellen.

Grondige check

Op ons verzoek en de wens van het EEP om koppels van telkens één ondersoort met elkaar te laten fokken, kregen we de aanbeveling om één van onze mannetjes uit te plaatsen en een vrouwtje te ontvangen. Dat lukte allemaal vrij vlot, want er was in Nederland net een vrouwtje beschikbaar gekomen. Het nieuwe vrouwtje werd bij de beren en de overgebleven binturongman geïntroduceerd. De kennismaking  tussen beide binturongs verliep echter helemaal niet soepel. Het vrouwtje was en bleef erg temperamentvol – en dan niet in een positieve zin. Na een grondige check van  het vrouwtje, bleek ze helemaal geen vrouw te zijn maar een mannetje! Blijkbaar was er destijds iets mis gegaan met het bepalen van het geslacht van dit dier... en we hadden dus opnieuw twee mannetjes in Burgers’ Zoo.


Een ‘echt’ vrouwtje

In februari 2017 is één van de mannetjes naar een Franse dierentuin verhuisd. Hierdoor leefde de andere man een tijdje alleen in het verblijf bij de beren. Aangezien de binturong in het wild een solitaire leefwijze heeft, was dit voor het dier zelf geen probleem. Sinds 6 oktober hebben we weer een tweede dier in ons park, en ja: dit is als het goed is wel echt een vrouwtje. Nu hopen dat alles goed verloopt en ze over een tijdje samen jongen krijgen.

Reacties


Meer nieuws


Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer
Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

dinsdag, 04 december 2018

Stichting Future For Nature heeft een shortlist met acht genomineerden bekend gemaakt die in de race zijn om de felbegeerde Future For Nature Award 2019 te winnen. Elk jaar winnen drie jonge, succesvolle natuurbeschermers deze internationaal erkende prijs voor natuurbehoud. 

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement