Van broers tot fokkoppel
Terug

Van broers tot fokkoppel

donderdag, 07 juni 2018
Van broers tot fokkoppel

In 2008 zijn we begonnen met het houden van binturongs in het in dat jaar geopende parkdeel Rimba. Ze delen daar hun buitenververblijf met de Maleise beren en zijn vaak opgerold rustend in de klimconstructie te vinden. In de eerste zeven jaar lag onze focus vooral op de beren en veranderde er niet zoveel aan de groepssamenstelling van de binturongs. Maar in de laatste jaren is de wens voor nageslacht steeds groter geworden en in 2015 hebben we contact opgenomen met het stamboek van de binturongs om dieren te krijgen waarmee we kunnen fokken.


Broers

Voor de Rimba opende, waren we op zoek naar een diersoort die te combineren was met de Maleise beren. Al snel kwamen we uit op de binturong. We hebben de coördinator van het Europese fokprogramma (EEP) voor deze soort benaderd met de vraag of er dieren beschikbaar waren. Die waren er gelukkig; twee halfbroers uit een dierentuin in Frankrijk. Deze dieren waren reeds aan elkaar en aan beren gewend en zijn in 2008 naar Arnhem gekomen. 

Ondersoorten

In het wild heeft de binturong de status van kwetsbaar op de IUCN rode lijst van bedreigde diersoorten en de aantallen blijven afnemen. In dierentuinen zaten meerdere koppels die maar niet wilden fokken. Na onderzoek bleek dat er verschillende ondersoorten zijn en dit de mogelijke oorzaak was van het uitblijven van jongen. Ondertussen is dit allemaal in beeld gebracht en kan het EEP betere koppels samenstellen.

Grondige check

Op ons verzoek en de wens van het EEP om koppels van telkens één ondersoort met elkaar te laten fokken, kregen we de aanbeveling om één van onze mannetjes uit te plaatsen en een vrouwtje te ontvangen. Dat lukte allemaal vrij vlot, want er was in Nederland net een vrouwtje beschikbaar gekomen. Het nieuwe vrouwtje werd bij de beren en de overgebleven binturongman geïntroduceerd. De kennismaking  tussen beide binturongs verliep echter helemaal niet soepel. Het vrouwtje was en bleef erg temperamentvol – en dan niet in een positieve zin. Na een grondige check van  het vrouwtje, bleek ze helemaal geen vrouw te zijn maar een mannetje! Blijkbaar was er destijds iets mis gegaan met het bepalen van het geslacht van dit dier... en we hadden dus opnieuw twee mannetjes in Burgers’ Zoo.


Een ‘echt’ vrouwtje

In februari 2017 is één van de mannetjes naar een Franse dierentuin verhuisd. Hierdoor leefde de andere man een tijdje alleen in het verblijf bij de beren. Aangezien de binturong in het wild een solitaire leefwijze heeft, was dit voor het dier zelf geen probleem. Sinds 6 oktober hebben we weer een tweede dier in ons park, en ja: dit is als het goed is wel echt een vrouwtje. Nu hopen dat alles goed verloopt en ze over een tijdje samen jongen krijgen.

Reacties


Meer nieuws


Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

dinsdag, 16 oktober 2018

Sinds de opening van Burgers’ Mangrove hebben de wenkkrabben veel harten weten te veroveren. Daarom wat meer info over het wel en wee van deze krabbetjes op het slijkvlak!

Lees meer
Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

vrijdag, 28 september 2018

Ieder jaar maakt de Green Key coördinator een jaarverslag met daarin aangegeven wat de stand van zaken en de ontwikkelingen zijn betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen. In 2017 is het Green Key team diverse keren bij elkaar gekomen om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de hele organisatie van Burgers’ Zoo actueel en top-of-mind te houden en nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te bespreken. 

Lees meer
Brons is binnen! Gaan we voor goud?

Brons is binnen! Gaan we voor goud?

zaterdag, 22 september 2018

In de ZieZoo van afgelopen februari las u al een keer over de nieuwe natuurbehoudscampagne van de Vereniging van Europese Dierentuinen (EAZA): de Silent Forest Campaign. Deze campagne stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan het feit dat de zangvogelpopulaties in Zuidoost-Aziatische bossen zich in een ongekende crisis bevinden.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement