Educatieve vrijwilliger

Ons team educatieve vrijwilligers

Ons team educatieve vrijwilligers

Momenteel ondersteunen zo’n 200 gepassioneerde vrijwilligers via de Stichting Vrijwilligers van Burgers’ Zoo het Arnhemse dierenpark bij het uitdragen van zijn educatieve boodschap. Samen bereiken ze vele duizenden mensen elk jaar! Vanaf september 2022 leiden we een nieuwe groep vrijwilligers op, voor Burgers' Mangrove. 

Wat zijn de taken van een educatieve vrijwilliger?

Wat zijn de taken van een educatieve vrijwilliger?

Burgers’ Zoo zoekt vrijwilligers die bezoekers in de Mangrove meer over de dieren en planten in deze display vertellen, en over natuurbehoud. Dat doen de vrijwilligers lopend door de hal, of aan een kleine infotafel met allerlei voorwerpen. Het checken van de opdrachten die kinderen bij een speurtocht hebben gedaan of bijvoorbeeld het samen determineren van een gefotografeerde vlinder hoort ook bij de taken.

Na de eerste opleidingsmodule van de basisopleiding kunnen de vrijwilligers al snel aan de slag met publiek. Na minimaal één jaar kan men kiezen voor een vervolgopleiding, om ook in andere delen van het park info te kunnen geven. Een start van een vervolgopleiding tot rondleider is na minstens twee jaar succesvolle inzet als gids eventueel mogelijk.

Wie zoeken wij?

 • Mensen met enthousiasme voor dieren, planten en natuur, proactieve houding, goed in de omgang met mensen, representatief, zelfstandig en oplossingsgericht.
 • Beschikbaarheid na de opleiding van minimaal twee halve dagen per maand voor een Mangrove-dienst. Mogelijk in de toekomst op door de gids gekozen (vaste) dagen van de week. Op het moment is het inschrijven op het rooster vrije keus, maar dat kan in de toekomst veranderen.
 • Daarnaast aanwezigheid op de bijscholingsavonden die maandelijks plaatsvinden op dinsdag- of woensdagavond.
 • Fysieke fitheid is nodig. Een dienst duurt normaliter ongeveer twee uur; gedurende deze tijd moet je kunnen staan. Ook moet materiaal worden verplaatst, dus enig tilwerk komt erbij kijken. In Burgers’ Mangrove is het altijd tropisch warm en vochtig.
 • Het volgen van de cursus heeft tijd en energie nodig. .
 • Minimale leeftijd bij begin van de cursus 18 jaar, maximale leeftijd 75 jaar.

 • Bij elke cursusdeelnemer moet de intentie aanwezig zijn om na afronding van de basiscursus minimaal één jaar lang vrijwilliger in Burgers’ Zoo te blijven.
 • Reisafstand bij voorkeur niet al te groot; aan reiskosten wordt – na afronding van de cursus – in elk geval maximaal 60km per keer vergoed.
 • Het gaat om vrijwilligerswerk; op de reiskosten na bieden we geen vergoeding of salaris. Ook zult u niet meer contact met de levende dieren hebben dan onze bezoekers.
 • Let op: Niet alle uitkeringsinstanties zijn gecharmeerd van vrijwilligerswerk. Ontvangt u een uitkering, dan moet u vóór de selectiebijeenkomst helder hebben, of u vrijwilligerswerk voor de Stichting Vrijwilligers van Burgers’ Zoo mag doen. Deze stichting beschikt over een ANBI-status.
 • Weet dat we van onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag gaan vragen, als ze met kinderen werken; dus bijvoorbeeld een KidsClub begeleiden of kleuterprogramma’s draaien.