Educatieve vrijwilliger

Ons team educatieve vrijwilligers

Ons team educatieve vrijwilligers

Momenteel ondersteunen zo’n 185 gepassioneerde vrijwilligers via de Stichting Vrijwilligers van Burgers’ Zoo het Arnhemse dierenpark bij het uitdragen van zijn educatieve boodschap. Samen bereiken ze vele duizenden mensen elk jaar! Vanaf eind zomer/herfst 2021 leiden we een nieuwe groep vrijwilligers op. De inhoudelijke speerpunten zijn regenwouden en biodiversiteit, en het inzetgebied van deze vrijwilligers zal in het eerste jaar tot de Bush beperkt zijn. Dit gebied is met meer dan 1000 soorten planten en meer dan 60 soorten dieren zeer soortenrijk.

Wat zijn de taken van een educatieve vrijwilliger?

Wat zijn de taken van een educatieve vrijwilliger?

Burgers’ Zoo zoekt vrijwilligers die bezoekers in de Bush meer over de dieren en planten in deze display vertellen. Dat doen de vrijwilligers lopend door de hal, of aan een kleine infotafel met allerlei voorwerpen. Het checken van de opdrachten die kinderen bij een speurtocht hebben gedaan of bijvoorbeeld het samen determineren van een gefotografeerde vogel hoort ook bij de taken.

Na de eerste opleidingsmodule van de basisopleiding kunnen de vrijwilligers al snel aan de slag met publiek. Na minimaal één jaar kan men kiezen voor een vervolgopleiding, om ook in andere delen van het park info te kunnen geven. Een start van een vervolgopleiding tot rondleider is na minstens twee jaar succesvolle inzet als gids eventueel mogelijk.

Wie zoeken wij?

 • Mensen met enthousiasme voor dieren, planten en natuur, proactieve houding, goed in de omgang met mensen, representatief, zelfstandig en oplossingsgericht.
 • Beschikbaarheid na de opleiding van minimaal twee halve dagen per maand voor een Bush-dienst. Mogelijk in de toekomst op door de gids gekozen (vaste) dagen van de week. Op het moment is het inschrijven op het rooster vrije keus, maar dat kan in de toekomst veranderen.
 • Daarnaast aanwezigheid op de bijscholingsavonden die elk kwartaal plaatsvinden op dinsdag- of woensdagavond.
 • Fysieke fitheid is nodig. Een dienst duurt normaliter ongeveer twee uur; gedurende deze tijd moet je kunnen staan. Ook moet materiaal worden verplaatst, dus enig tilwerk komt erbij kijken. In Burgers’ Bush is het altijd tropisch warm en vochtig.
 • Het volgen van de cursus heeft tijd en energie nodig. De lessen zijn op VWO-niveau. Er zijn vijf opleidingsavonden op dinsdagavond en drie praktijklessen overdag (weekdagen ter keuze, ook in de weekenden). En ja, je moet alle soorten vogels uit de Bush leren herkennen.
 • Minimale leeftijd bij begin van de cursus 18 jaar, maximale leeftijd 75 jaar.

 • Bij elke cursusdeelnemer moet de intentie aanwezig zijn om na afronding van de basiscursus minimaal één jaar lang vrijwilliger in Burgers’ Zoo te blijven.
 • Reisafstand bij voorkeur niet al te groot; aan reiskosten wordt – na afronding van de cursus – in elk geval maximaal 60km per keer vergoed.
 • Het gaat om vrijwilligerswerk; op de reiskosten na bieden we geen vergoeding of salaris. Ook zult u niet meer contact met de levende dieren hebben dan onze bezoekers.
 • Let op: Niet alle uitkeringsinstanties zijn gecharmeerd van vrijwilligerswerk. Ontvangt u een uitkering, dan moet u vóór de selectiebijeenkomst helder hebben, of u vrijwilligerswerk voor de Stichting Vrijwilligers van Burgers’ Zoo mag doen. Deze stichting beschikt over een ANBI-status.
 • Weet dat we van onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag gaan vragen, als ze met kinderen werken; dus bijvoorbeeld een KidsClub begeleiden of kleuterprogramma’s draaien.

Selectie en opleiding

Stap 1: U vult het onderstaande formulier in waarmee u uw actuele gegevens aan ons op kunt sturen. Hier moet u dan een korte uitleg bij schrijven, waarom het u leuk lijkt om vrijwilliger te worden. 

Stap 2: Als u ‘op papier’ een goede kandidaat lijkt, wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsmiddag op 31 augustus 2021, met een kort intake-gesprek op de avond van dezelfde dag. Enkele dagen later hoort u of u aan de opleiding mee kunt doen.

Stap 3: U volgt vijf opleidingsavonden gedurende een periode van twee tot drie maanden. De opleidingsavonden beginnen om 19.00 uur, aanwezigheid om 18.45 uur in Burgers’ Zoo is noodzakelijk. Op een aantal dagen zal in de opleidingsperiode ook een praktijkles overdag volgen. Elke theorieles begint met een schriftelijke overhoring van de lesstof van vorige keer.

Stap 4: Eindexamen: een korte schriftelijke herhaling van het gehoorde.

Stap 5: Aan de slag met publiek! Natuurlijk eerst nog met ondersteuning van een ervaren vrijwilliger, een collega uit je opleidingsjaar of een medewerker educatie.

De opleidingsdagen

De opleidingsavonden zijn meestal dinsdag, soms woensdag. Het gaat om 7, 14, 29 september, en 5 en 13 oktober. Locatie is het Safari Meeting Centre van Burgers’ Zoo. Voor de praktijklessen die overdag plaatsvinden, zijn altijd drie keuzedata mogelijk. De eindtoets is in november.

De lessen

Dit jaar komen in de basisopleiding de volgende thema’s aan bod:

 • Dierentuinen algemeen en Burgers’ Zoo in het bijzonder, geschiedenis, doelstellingen, etc.
 • Dieren en planten in de Bush
 • Wat betekent biodiversiteit?

Wordt u een van onze educatieve vrijwilligers? 

Als educatieve vrijwilliger vervul je een belangrijke rol bij het informeren van onze bezoekers over dieren en planten. Lijkt je dit interessant? Dan graag de informatie met eisen en voorwaarden hierboven goed doorlezen en bij interesse onderstaand aanmeldformulier invullen en vóór eind juli 2021 mailen naar: educatie@burgerszoo.nl.

Graag tot ziens in Burgers’ Zoo!