Westelijke gorilla’s
Burgers' Park

Westelijke gorilla’s

Gorilla gorilla gorilla

Verspreiding regenwouden van West- en Centraal-Afrika
Gewicht mannetjes 180 kg, vrouwtjes 90 kg
Leefwijze groepen van circa 10 dieren
Draagtijd 8,5 maanden
Worpgrootte één per keer
Leeftijd 45 jaar
Voedsel bladeren, scheuten, vruchten
Bedreiging kritiek bedreigd
Plek in het dierenrijk

Gorilla’s zijn de grootste en sterkste soort van de meer dan 420 leden tellende groep van de primaten (ofwel apen). Binnen deze groep behoren gorilla’s tot de mensapen, net al de chimpansees die ook in Burgers’ Zoo leven. Er zijn twee verschillende soorten gorilla’s, maar bijna alle gorilla’s die in dierentuinen worden gehuisvest, behoren tot de soort westelijke gorilla.   

Bijzonder gedrag

Gorilla’s zijn vrij rustige dieren. Terwijl jonge gorilla’s graag met elkaar spelen en stoeien, doen de volwassen dieren vaak rustig aan. Als vegetariërs die veel bladeren en stengels eten, hoeven ze niet vele kilometers per dag te lopen om voldoende voedsel te vinden. Omdat hun voeding niet heel veel calorieën bevat, eten ze wel grote hoeveelheden. ‘Voedselopname’ en ‘rust’ zijn dan ook de gedragingen die bij gorilla’s het vaakst zijn waar te nemen.

Over de voortplanting

Bij westelijke gorilla’s is er normaliter slechts één volwassen mannetje in de groep, de zilverrug. De vrouwen in de groep concurreren met elkaar om zijn aandacht. Als een gorillavrouw bronstig is, neemt zij in het algemeen het initiatief voor een paring. Na een draagtijd van ongeveer acht en halve maanden wordt één jong geboren, dat gemiddeld slechts twee kilogram weegt. Zo’n jong is dus vrij klein en heeft intensieve zorg nodig. De vader beschermt de groep, maar zorgt verder nauwelijks rechtstreeks voor zijn nageslacht.

Eén met de natuur

Westelijke gorilla’s eten ook allerlei vruchten die in het regenwoud groeien. De zaden van een aantal boomsoorten ontkiemen na darmpassage beter dan wanneer de vruchten niet worden opgegeten. Gorilla’s bevorderen dus de nieuwe aanwas van de plantensoorten die ze graag lusten!      

Bedreiging en bescherming

Helaas zijn westelijke gorilla’s in de natuur sterk bedreigd. Er wordt op ze gejaagd om het vlees, het tropisch regenwoud wordt gekapt en gorilla’s zijn ook zeer vatbaar voor allerlei infectieziektes zoals ebola. In dierentuinen is er een Europees fokprogramma voor deze soort. De Europese dierentuinen spannen zich ook voor het behoud van mensapen in het wild in. Zo heeft Burgers’ Zoo in het jaar 2011 maar liefst 20.000 Euro verzameld tijdens een gezamenlijke campagne voor deze dieren. Daarmee worden meerdere projecten in het wild ondersteund, die ook gorilla’s helpen.

Wist u dit al over westelijke gorilla’s?
  • Als gorilla’s imponeren, een vijand willen afschrikken, of elkaar uitnodigen tot een spelletje, slaan ze zichzelf op de borst. Dit gedrag is uniek onder de zoogdieren! Alle gorilla’s vertonen deze borstroffel wel eens. Bij de volwassen mannetjes maakt hij de meeste indruk en ook het hardste geluid. Het laatste heeft te maken met resonantieruimtes in de borst die bij de volwassen mannetjes groter is.
  • Gorilla’s eten vaak hun eigen ontlasting op. Ze eten plantaardig voedsel dat vrij lastig verteerbaar is. In hun blinde darm worden nog veel voedingstoffen uit het voedsel gewonnen en daar worden ook vitamines aangemaakt. Deze waardevolle stoffen neemt een gorilla dus op, als hij zijn drol opeet.
  • Alle gorillamannetjes krijgen bij volwassenheid, op de leeftijd van 13 tot 15 jaar, een zilvergrijze rug. Dat is dus een kenmerk van volwassenheid, maar geen teken van leiderschap!
De westelijke gorilla’s in het Park

In Burgers’ Zoo leeft een mooie gorillagroep, bestaande uit één zilverrug, een aantal volwassen vrouwen en hun nageslacht. In 2013 zijn er maar liefst vijf jongen geboren, waaronder zelfs een tweeling. Zo’n geboorte van een tweeling is nog zeldzamer dan bij mensen, en deze gorillatweeling is dan ook de eerste in een Europese dierentuin die gewoon door de moeder wordt opgevoed. Een onderzoekster hield de lichamelijke en sociale ontwikkeling van de tweeling goed in de gaten, omdat dit toch echt een heel bijzondere gebeurtenis was.

Ondanks dat gorilla’s in de natuur ook vruchten eten, krijgen ze in Burgers’ Zoo haast geen fruit. Dat heeft ermee te maken, dat onze fruitsoorten voor mensen gekweekt zijn en veel meer suikers bevatten dan wilde vruchten. Het menu van de gorilla’s bestaat daarom vooral uit groenten, zoals andijvie, witlof, rode bieten, paprika en wortel. Ook krijgen ze vaak takken met bladeren. In de zomer zijn dat bijvoorbeeld wilgentakken, in de winter takken van tropische bomen, als we in de Bush snoeien. 

Westelijke gorilla’s op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement