Ga terug

Duurzaamheid

Burgers’ Zoo is zich bewust van de invloed van zijn bedrijfsactiviteiten op de omgeving en de maatschappij en wil hierin zodanig handelen, dat de natuurlijke omgeving ook voor toekomstige generaties behouden blijft. Duurzaamheid is zodoende een van onze vijf normen en waarden. Dit doet wij door duurzaamheid steeds verder te integreren in onze bedrijfsprocessen, diensten en producten. Om dit te realiseren maken we bewuste keuzes en zoeken een balans tussen mensen, planeet en resultaat. Dit is een doorlopend proces, waarbij we continu werken aan eerlijk en transparant omgaan met onze medewerkers, behoud van onze vaak bedreigde planten en dieren en besparing van energie, water en grondstoffen.

Gouden certificaat van Green Key

Gouden certificaat van Green Key

Als dierenpark en familiebedrijf geloven we al meer dan 100 jaar in duurzaam ondernemen. Daarom zijn we trots op het gouden certificaat van de Green Key. The Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven. Burgers’ Zoo en het Safari Meeting Centre zijn al sinds 2004 in het bezit van dit internationale keurmerk, omdat we zeer verantwoord en milieuvriendelijk omgaan met energie, water, inkoop, voedsel, vervoer en afval. Er is dispensatie verleend voor de norm verlichting. We zullen de verlichting gefaseerd vervangen door duurzame led-verlichting. Ieder bedrijf moet voldoen aan een aantal verplichte normen en een aantal optionele normen. Dat bepaalt de gradatie brons, zilver of goud. Burgers’ Zoo bezit is in het bezit van de gradatie goud! Ons streven is deze gradatie vast te houden en continu verdere stappen te maken op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Lees hier ons MVO-Jaarverslag van 2023
FSC-hout

FSC-hout

Ontbossing zorgt op jaarbasis voor veel CO2-uitstoot en speelt dus een grote rol in klimaatverandering. FSC, Forest Stewardship Council, is een internationaal opererende organisatie die er voor zorgt dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. 

Burgers' Zoo steunt de doelstellingen van FSC om de bossen duurzaam te beheren en illegale houtkap te voorkomen van harte. Daarom gebruiken we bij de bouw van de nieuwste ontwikkelingen in Burgers' Zoo minimaal voor de helft van het hout FSC-hout. 

Duurzame visvangst

Duurzame visvangst

Wij vinden het belangrijk om verantwoord om te gaan met vis en een duurzame visteelt te bevorderen. Daarom maken we gebruik van de Viswijzer, een informatiesysteem over de mate waarin consumptievis door overbevissing bedreigd wordt. Het is een initiatief van Good Fish Foundation, Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds. De Good Fish Foundation is een onafhankelijke milieuorganisatie die zich ten doel stelt de transitie naar een duurzame en verantwoorde visserij te bevorderen. Dit doen ze door de vraag naar goede vis te vergroten en consumenten te helpen met het maken van een verantwoorde keuze. Ook werkt ze samen met partners op belangrijke thema’s als illegaal gevangen vis en traceerbaarheid. De Viswijzer is ons park te vinden. Ook kunt u de Viswijzer app downloaden. 

Educatie

Educatie

Vanuit het oogpunt van educatie vertellen we ook onze bezoekers over onze initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Zo communiceren we via onze mediakanalen (o.a. artikelen op onze website en in de ZieZoo) over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Voor middelbare scholen bieden we twee opdrachtenboekjes over aspecten van duurzaamheid, waarbij zowel duurzame omgang met hulpbronnen door dier en plant worden besproken als ook duurzaamheid in de bedrijfsvoering van de dierentuin.

Een greep uit onze initiatieven op gebied van duurzaamheid: