Vandaag een kijkje achter de schermen over waar verscheidene spullen vandaan komen en waar ze naartoe gaan! Zoals elk bedrijf heeft een dierentuin water en energie nodig.
In de ecologie spreken we van gesloten systemen als hulpbronnen in de kringloop blijven en van open systemen als energie, voedingstoffen en dergelijke van buiten in een systeem worden ingebracht en ook weer afvloeien. Burgers’ Zoo met zijn meer dan één miljoen bezoekers per jaar en een collectie van meer dan 500 diersoorten is zeker een behoorlijk open systeem, maar in sommige opzichten zijn we ook behoorlijk zelfvoorzienend. Vandaag een kijkje achter de schermen over waar verscheidene spullen vandaan komen en waar ze naartoe gaan! Zoals elk bedrijf heeft een dierentuin water en energie nodig. Als Green Key (gouden gradatie) gecertificeerd bedrijf werken we zo duurzaam mogelijk en zijn we zuinig met de natuurlijke hulpbronnen.
Voor het beregenen van de Bush bijvoorbeeld gebruiken we zoveel mogelijk opgevangen regenwater. Bovendien zijn in de buurt van ons nieuwe maki- en neusbeergebied vier grote opvangtanks voor regenwater onder de grond geplaatst. Een deel van de toiletten van Burgers’ Zoo spoelt dan ook met breekwater, dat deels bestaat uit opgevangen regenwater. Het stroomverbruik wordt goed in de gaten gehouden en uiteraard werken we met groene stroom. Daarnaast zijn er 740 zonnepanelen op het dak van het Safari Meeting Centre geplaatst. We wekken daarmee zelfs meer stroom op dan het beoogde doel was: het draaiend houden van Burgers’ Mangrove. De verwarming van onder meer de Mangrove, de safaristallen en het Safari Meeting Centre gebeurt via een duurzame warmte/koude-opslag.
Achter het bosrendierenverblijf ligt het ‘Verzorgingscentrum’. Hier bevinden zich onder meer de centrale voedselkeuken en -opslag. In grote vries- en koelcellen liggen groente, fruit, vlees en vis opgeslagen. Groente en fruit worden drie keer per week vers door de groothandel geleverd. Al het voedsel is in principe wat de kwaliteit betreft geschikt voor consumptie door mensen. Maar we kopen wel kromme komkommers, of heel flink uitgevallen appels en grote winterpenen die allemaal qua vorm en uiterlijk minder aantrekkelijk zijn voor de supermarktklanten. Veel dieren krijgen ook specialistische krachtvoerbrokken. Naar verhouding eten de hoefdieren in de Safari grote hoeveelheden brokken. Hun voedselbrokken worden naar eigen recept voor ons bij een lokale producent gemaakt, dat scheelt weer transportkilometers en daarmee C02-uitstoot.
De dieren eten veel, maar de bezoekers in ons park nog meer! Onze horeca-collega’s letten bij de inkoop op duurzaamheid, Fair Trade en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Natuurlijk werkt ons bedrijf samen met de horecagroothandel. Maar bij sommige producten lukt het ons om met lokale en maatschappelijk verantwoorde partijen samen te werken. Van servetten tot toiletpapier, van drankjes tot schoonmaakmiddel: alles moet ook worden aangeleverd en gedistribueerd. Gelukkig is het laad- en losperron bij het Bush Restaurant direct via het parkeerterrein te bereiken en hoeven leveranciers niet door het park te rijden. Onze gasten merken tijdens openingsuren bijzonder weinig van aan- en afvoer van goederen.
In Burgers’ Zoo wordt ook behoorlijk wat afval geproduceerd. Wat bij bouwprojecten aan bouwafval ontstaat, wordt zover mogelijk gerecyceld bij een specialistische afvalverwerker, niet ver van het dierenpark. De bezoekers laten ook best wat afval achter; gelukkig belanden boterhampapier, zakdoekjes en drinkpakjes meestal in de prullenbak. Voordat het dierenpark in de ochtend opengaat, legen de medewerkers in het hoogseizoen dagelijks deze prullenbakken. Het afval belandt achter de schermen in een perscontainer. Deze wordt zo’n 20 keer per jaar naar dezelfde afvalverwerker gereden. Dat we achter de schermen bij de horeca, winkel, kantoor en dierverzorging wel afval scheiden, maar dat in de publieksgebieden slechts beperkt doen, is een weloverwogen keuze. Recycling vereist goede discipline bij de afvalaanbieder, plus schoon en goed gesorteerd materiaal. De milieu-coördinator van Burgers’ Zoo volgt de ontwikkelingen en de ervaringen bij vergelijkbare recreatieparken op de voet.
Ook de dieren zorgen voor afval. Afvalstoffen in het water van aquaria en vijvers worden via filters verwijderd en op het riool geloosd. Het gezuiverde water kan worden hergebruikt. Bij de pinguïns wordt wekelijks het water ververst en gaat het afvalwater met pinguïnpoep, algjes, uitgevallen veren, in het water neergedwarreld stof, enzovoort direct naar het riool. Van een andere orde is de mest die bijvoorbeeld de olifanten en hoefdieren produceren. Als planteneters verteren ze hun voedsel niet bijzonder goed en zo komen vele kilo’s mest bij elkaar. Deze mest wordt eerst in een eigen mestloods opgeslagen en dan zo’n twee keer per jaar door een agrarisch bedrijf opgehaald.
Alle dieren gaan een keertje dood. Dode dieren worden bijna altijd overgebracht naar de veterinair medische universiteit in Utrecht, waar sectie wordt verricht. In enkele gevallen komen daarna delen van een dier, zoals stukjes vacht, een poot of schedel, via een preparateur weer terug naar Burgers’ Zoo. Wat niet op deze manier ‘een tweede leven’ krijgt voor educatieve doeleinden, wordt volgens de wettelijke voorschriften in speciale containers afgevoerd voor destructie.
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024