Collectie kraakbeenvissen
Terug

Collectie kraakbeenvissen

maandag, 07 maart 2016
Collectie kraakbeenvissen

Kraakbeenvissen zijn vissen met een skelet van kraakbeen. Tot deze groep behoren de haaien en roggen. Er is de afgelopen tijd veel veranderd in de collectie en collectieplanning van deze vissengroep. Eén van de belangrijkste veranderingen is de komst van twee jonge zwartpuntrifhaaien, maar ook met verschillende roggensoorten is veel geschoven.

Zwartpuntrifhaaienruil

Al vijftien jaar zwemt een stel zwartpuntrifhaaien in de Ocean. Deze dieren zijn ooit in beslag genomen in Engeland omdat ze in veel te kleine aquaria werden gehouden. Daarnaast zijn twee jaar geleden enkele mannetjes uit Düsseldorf gekomen. Het aquarium van Düsseldorf (AquaZoo) wordt momenteel verbouwd en de bioloog had gevraagd of ze even in Arnhem mochten blijven ‘slapen’. Dat ‘even’ is wat langer geworden door vertragingen in de verbouwingen. In januari vertrekken de haaien naar Hamburg om daar verder te logeren. Ze moeten namelijk plaatsmaken voor twee nieuwe zwartpuntrifhaaien uit Emmen. Een leuke aanwinst voor de Ocean. Een speciale kooi is gebouwd om de haaien te transporteren en daarna ook een tijdje in op te kunnen vangen. Zeilmakerij DL Plastics uit Friesland heeft de kooi gemaakt. Geen alledaagse bezigheid!

Jonge Zwp Rifhaai In Bak 293

Meer zwartpuntrifhaaien

Ook zitten achter de schermen twee jonge zwartpuntrifhaaien die afgelopen jaar geboren zijn in Europa. Uniek, want dit gebeurt maar heel zelden. Een mannetje, geboren in SeaLife Scheveningen, en een vrouwtje, geboren in SeaLife Oberhausen, zijn naar Arnhem gekomen om een nieuw kweekstel te vormen. Nu zijn ze nog te klein om bij de grotere haaien te zwemmen; ze zouden waarschijnlijk opgegeten worden. Dat risico willen we natuurlijk niet lopen. Op dit moment zitten ze nog achter de schermen om te leren eten van een voertang. Na heel wat uurtjes training lijken de dieren het nu te begrijpen.

Kweken

Kraakbeenvissen zijn er sinds de opening van de Ocean geweest. Zo zijn er soorten waarmee we kweken, niet meer kweken of nooit gekweekt hebben. Andere soorten hebben we niet meer. In onderstaande tabel is een overzicht van de kweek in de Ocean. Zo zijn er 90 epaulethaaien geboren en verstuurd naar 23 verschillende publieksaquaria verspreid over Europa. Dit zijn er zoveel dat besloten is om met de kweek van deze soort te stoppen. Alles bij elkaar opgeteld zijn er 237 jonge haaien en roggen geboren tot nu toe. Een aantal om trots op te zijn! Vooral het aantal jongen van de adelaarsroggen is uniek in de wereld. Het is een mooie en goede ervaring om regelmatig jongen te verzorgen. Niet alle jongen blijven leven en juist de kennis die we daarmee opdoen, zorgt ervoor dat de overlevingskans wordt vergroot. 

Soort

Aantal jongen

Aantal publieks
aquaria

Bamboehaai

34

5

Arabische grondhaai

7

2

Epaulethaai

90

23

Luipaardhaai

1

0

Grijze pijlstaartrog

55

25

Blauwgevlekte pijlstaartrog

8

6

Gevlekte adelaarsrog

42

11

Totaal

237

 

Roggen

Voor iedere soort wordt een collectieplanning gemaakt. Deels kunnen we dat zelf beslissen, maar deels doe je dit samen met de coördinator van het Europese kweekprogramma van die soort. Zo is in overleg besloten om hier te stoppen met de kweek van de grijze pijlstaartrog. Dit stel had al jaren in de lagune jongen op de wereld gebracht. Deze jongen waren zeer sterk en deze genetische lijn is nu oververtegenwoordigd in Europese aquaria.

Bl Gevl Pst Rog Geboren 2015_06_24 (1) 293

Beide ouderdieren zijn vertrokken naar twee verschillende aquaria met de zekerheid dat er niet meer mee gekweekt wordt. In de Ocean wordt nu een nieuw stel samengesteld. Een mannetje is geboren in het aquarium van Göteborg en een vrouwtje in het Engelse Torquay. Het mannetje zit al in de lagune, het vrouwtje nog even achter de schermen. Dit nieuwe stel is een nieuwe genetische lijn in het stamboek en wordt begin dit jaar bij elkaar gezet. Een vergelijkbaar verhaal geldt voor de blauwgevlekte pijlstaartrog in het koraalrif. Dit stel heeft al vier maal een tweeling gekregen en zij is nu weer drachtig. Erg leuk, want dit is een lastige soort om mee te kweken. Maar ook hier heeft de coördinator aangegeven dat we moeten gaan stoppen met de kweek en op zoek moeten gaan naar een nieuw vrouwtje.

Reacties


Meer nieuws


Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

vrijdag, 15 februari 2019

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

donderdag, 14 februari 2019

Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Nu is liefde een heel menselijk begrip, maar veel diersoorten kennen wel degelijk iets als elkaar het hof maken. En bij verschillende diersoorten vechten twee of meer mannetjes in een vaste periode van het jaar letterlijk om de vrouwtjes.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord