Collectie kraakbeenvissen
Terug

Collectie kraakbeenvissen

maandag, 07 maart 2016
Collectie kraakbeenvissen

Kraakbeenvissen zijn vissen met een skelet van kraakbeen. Tot deze groep behoren de haaien en roggen. Er is de afgelopen tijd veel veranderd in de collectie en collectieplanning van deze vissengroep. Eén van de belangrijkste veranderingen is de komst van twee jonge zwartpuntrifhaaien, maar ook met verschillende roggensoorten is veel geschoven.

Zwartpuntrifhaaienruil

Al vijftien jaar zwemt een stel zwartpuntrifhaaien in de Ocean. Deze dieren zijn ooit in beslag genomen in Engeland omdat ze in veel te kleine aquaria werden gehouden. Daarnaast zijn twee jaar geleden enkele mannetjes uit Düsseldorf gekomen. Het aquarium van Düsseldorf (AquaZoo) wordt momenteel verbouwd en de bioloog had gevraagd of ze even in Arnhem mochten blijven ‘slapen’. Dat ‘even’ is wat langer geworden door vertragingen in de verbouwingen. In januari vertrekken de haaien naar Hamburg om daar verder te logeren. Ze moeten namelijk plaatsmaken voor twee nieuwe zwartpuntrifhaaien uit Emmen. Een leuke aanwinst voor de Ocean. Een speciale kooi is gebouwd om de haaien te transporteren en daarna ook een tijdje in op te kunnen vangen. Zeilmakerij DL Plastics uit Friesland heeft de kooi gemaakt. Geen alledaagse bezigheid!

Jonge Zwp Rifhaai In Bak 293

Meer zwartpuntrifhaaien

Ook zitten achter de schermen twee jonge zwartpuntrifhaaien die afgelopen jaar geboren zijn in Europa. Uniek, want dit gebeurt maar heel zelden. Een mannetje, geboren in SeaLife Scheveningen, en een vrouwtje, geboren in SeaLife Oberhausen, zijn naar Arnhem gekomen om een nieuw kweekstel te vormen. Nu zijn ze nog te klein om bij de grotere haaien te zwemmen; ze zouden waarschijnlijk opgegeten worden. Dat risico willen we natuurlijk niet lopen. Op dit moment zitten ze nog achter de schermen om te leren eten van een voertang. Na heel wat uurtjes training lijken de dieren het nu te begrijpen.

Kweken

Kraakbeenvissen zijn er sinds de opening van de Ocean geweest. Zo zijn er soorten waarmee we kweken, niet meer kweken of nooit gekweekt hebben. Andere soorten hebben we niet meer. In onderstaande tabel is een overzicht van de kweek in de Ocean. Zo zijn er 90 epaulethaaien geboren en verstuurd naar 23 verschillende publieksaquaria verspreid over Europa. Dit zijn er zoveel dat besloten is om met de kweek van deze soort te stoppen. Alles bij elkaar opgeteld zijn er 237 jonge haaien en roggen geboren tot nu toe. Een aantal om trots op te zijn! Vooral het aantal jongen van de adelaarsroggen is uniek in de wereld. Het is een mooie en goede ervaring om regelmatig jongen te verzorgen. Niet alle jongen blijven leven en juist de kennis die we daarmee opdoen, zorgt ervoor dat de overlevingskans wordt vergroot. 

Soort

Aantal jongen

Aantal publieks
aquaria

Bamboehaai

34

5

Arabische grondhaai

7

2

Epaulethaai

90

23

Luipaardhaai

1

0

Grijze pijlstaartrog

55

25

Blauwgevlekte pijlstaartrog

8

6

Gevlekte adelaarsrog

42

11

Totaal

237

 

Roggen

Voor iedere soort wordt een collectieplanning gemaakt. Deels kunnen we dat zelf beslissen, maar deels doe je dit samen met de coördinator van het Europese kweekprogramma van die soort. Zo is in overleg besloten om hier te stoppen met de kweek van de grijze pijlstaartrog. Dit stel had al jaren in de lagune jongen op de wereld gebracht. Deze jongen waren zeer sterk en deze genetische lijn is nu oververtegenwoordigd in Europese aquaria.

Bl Gevl Pst Rog Geboren 2015_06_24 (1) 293

Beide ouderdieren zijn vertrokken naar twee verschillende aquaria met de zekerheid dat er niet meer mee gekweekt wordt. In de Ocean wordt nu een nieuw stel samengesteld. Een mannetje is geboren in het aquarium van Göteborg en een vrouwtje in het Engelse Torquay. Het mannetje zit al in de lagune, het vrouwtje nog even achter de schermen. Dit nieuwe stel is een nieuwe genetische lijn in het stamboek en wordt begin dit jaar bij elkaar gezet. Een vergelijkbaar verhaal geldt voor de blauwgevlekte pijlstaartrog in het koraalrif. Dit stel heeft al vier maal een tweeling gekregen en zij is nu weer drachtig. Erg leuk, want dit is een lastige soort om mee te kweken. Maar ook hier heeft de coördinator aangegeven dat we moeten gaan stoppen met de kweek en op zoek moeten gaan naar een nieuw vrouwtje.

Reacties


Meer nieuws


Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

dinsdag, 16 oktober 2018

Sinds de opening van Burgers’ Mangrove hebben de wenkkrabben veel harten weten te veroveren. Daarom wat meer info over het wel en wee van deze krabbetjes op het slijkvlak!

Lees meer
Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

vrijdag, 28 september 2018

Ieder jaar maakt de Green Key coördinator een jaarverslag met daarin aangegeven wat de stand van zaken en de ontwikkelingen zijn betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen. In 2017 is het Green Key team diverse keren bij elkaar gekomen om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de hele organisatie van Burgers’ Zoo actueel en top-of-mind te houden en nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te bespreken. 

Lees meer
Brons is binnen! Gaan we voor goud?

Brons is binnen! Gaan we voor goud?

zaterdag, 22 september 2018

In de ZieZoo van afgelopen februari las u al een keer over de nieuwe natuurbehoudscampagne van de Vereniging van Europese Dierentuinen (EAZA): de Silent Forest Campaign. Deze campagne stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan het feit dat de zangvogelpopulaties in Zuidoost-Aziatische bossen zich in een ongekende crisis bevinden.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement