Het gaat uitstekend met neushoorntje Wiesje!
Terug

Het gaat uitstekend met neushoorntje Wiesje!

woensdag, 27 september 2017
Het gaat uitstekend met neushoorntje Wiesje!

Donderdag 10 augustus 2017 heeft breedlipneushoorn Izala een kerngezond jong geworpen. Het vrouwtje kreeg de naam Wiesje en maakt gelukkig vanaf het allereerste moment een alerte en levendige indruk. Dankzij de webcam waren duizenden mensen live getuige van de geboorte. Inmiddels gaan Izala en Wiesje dagelijks met de andere breedlipneushoorns naar buiten en is logischerwijze het moment aangebroken om te stoppen met de live webcam bij de neushoorns.

Stap voor stap

Graag geven we echter eerst nog een uitgebreide update hoe het op dit moment met Wiesje gaat. Nadat ze al vrij snel na de geboorte samen met haar moeder het uitgestrekte buitenverblijf achter de schermen mocht gaan verkennen, werden de andere volwassen neushoorns langzaam maar zeker bij de kersverse aanwinst geïntroduceerd. Izala is als moeder zeer zorgzaam en waakzaam naar haar jong, dus het was belangrijk om deze introductie rustig stap voor stap op te bouwen. Met de volwassen man, haar vader, maakt Wiesje pas op een later moment kennis. Ook in de natuur leven volwassen mannen solitair en verliezen ze al vrij snel na de paring hun interesse in de drachtige vrouw en hun toekomstige kroost. Toen de breedlipneushoorns weer als groep bij elkaar waren (met uitzondering van de volwassen man dus), was na ruim vier weken na de geboorte het moment aangebroken om voor het eerst de savannevlakte te verkennen.

Andere diersoorten

De kennismaking met de andere diersoorten verliep rustig. Wiesje is wat bangig en voorzichtig aangelegd, terwijl andere neushoornjongen in het verleden zich meestal juist wat nieuwsgieriger en brutaler toonden. Moeder Izala is zelf ook een vrij voorzichtige, soms wat onrustige neushoorn, wat mogelijk een rol speelt bij het gedrag van haar jong. Izala toont zich echter een uitstekende, zorgzame moeder die haar jong goed beschermt tegen alles wat te dichtbij komt. Met name de Oost-Afrikaanse spiesbokken (ook wel Beisa oryxen genoemd) toonden veel interesse in de nieuwkomer op de vlakte. Izala wist deze twee antilopen echter op gepaste afstand te houden. Ook enkele giraffen toonden wat belangstelling, maar zij werden eveneens nauwlettend in de gaten gehouden door de tweeduizend kilo zware moeder. Al snel was het nieuwe eraf en verloren de meeste andere diersoorten hun belangstelling om weer over te gaan tot de orde van de dag. De introductie op de vlakte is dus rustig en voorspoedig verlopen zonder noemenswaardige schermutselingen.

LI9A10691

Voorloping flink blijven groeien

Een jonge neushoorn komt zeker in zijn eerste levensdagen wel 1,5 tot 2 kilo per dag aan! Wiesje drinkt hoofdzakelijk nog melk bij haar moeder en kan dit tot wel anderhalf jaar na haar geboorte blijven doen. We zien haar echter ook al regelmatig voorzichtig wat proeven van het hooi, maar meer dan wat sabbelen en uitproberen is het nu eigenlijk nog niet. Vroeg in de ochtend staat Izala met Wiesje aan haar zijde meestal samen met de andere neushoorns hooi te eten op de vaste voerplaats vlak voor de houten wandelbrug. In de middag zonderen moeder en jong zich echter vaak nog wat af van de overige neushoorns. Over enkele maanden zal de jonge neushoorn kennis gaan maken met haar vader, wanneer hij weer op de vlakte geïntroduceerd wordt. Tot die tijd verblijft de man in een groot buitenverblijf achter de schermen. Zoals gezegd, leven volwassen breedlipneushoornmannen in de natuur ook solitair. Zelfs wanneer de man met de andere neushoorns op de vlakte staat, zien we hem meestal toch zijn eigen plan trekken, terwijl de volwassen vrouwen en hun jongen vaak elkaars gezelschap opzoeken.

Hartelijk dank voor de interesse!

We hopen dat iedereen heeft genoten van de kans om zowel de geboorte van deze breedlipneushoorn live te volgen, als de eerste levensdagen van deze nieuwe aanwinst. Mochten we in de toekomst nog eens een live webcam bij een bepaalde diersoort kunnen installeren, dan zullen we iedereen via onze website, ons magazine ZieZoo en onze social mediakanalen (Facebook, Twitter, Instagram) hiervan op de hoogte brengen.

Reacties


Meer nieuws


Een kijkje achter de bouwhekken!

Een kijkje achter de bouwhekken!

vrijdag, 14 december 2018

Na de opening van Burgers’ Mangrove in juli 2017 ziet u in ons park sinds enkele weken opnieuw bouwhekken staan. Deze keer ondergaat het gebied van het horecapunt Pinguïn Corner tot en met het neusberenverblijf een grondige verbouwing. De opening van dit nieuwe gedeelte zal in de lente van 2019 plaatsvinden.

Lees meer
Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement