Stokstaartjes
Burgers' Park

Stokstaartjes

Suricata suricatta

Verspreiding Zuidelijk Afrika
Gewicht 750 g
Leefwijze hechte groepen, vaak tot boven 20 dieren
Draagtijd 11 weken
Worpgrootte meestal 2-5 jongen
Leeftijd tot 12 jaar
Voedsel insecten, slangen andere ongewervelden
Bedreiging niet bedreigd
Plek in het dierenrijk

Stokstaartjes zien er misschien wel schattig uit, maar het zijn kleine roofdiertjes. Ze behoren tot de groep van de mangoesten. Als kleine roofdieren zijn hun nauwste familieleden in Koninklijke Burgers’ Zoo de binturongs die te vinden zijn in Burgers’ Rimba

Bijzonder gedrag

In het open savanne- en woestijnlandschap waar deze dieren van nature leven, zijn roofvogels hun grootste bedreiging. Daarom staat er altijd minimaal één groepslid op de uitkijk. Recht overeind zittend of zelfs op de achterpoten staand, speurt deze wachter de hemel af naar roofvogels. De andere dieren kunnen ondertussen rustig eten zoeken of spelen, want bij gevaar worden ze gewaarschuwd.

Over de voortplanting

Een groep stokstaartjes bestaat meestal uit één dominant koppel met hun nageslacht. Alleen het dominante mannetje en vrouwtje mogen zich voortplanten. De jongen worden in de ondergrondse kraamkamer geboren. De eerste weken zijn ze volledig hulpeloos. Niet zozeer de moeder neemt de verzorging en opvoeding op zich, maar vooral de oudere zussen en broers!

Eén met de natuur

Stokstaartjes graven een uitgebreid ondergronds gangenstelsel. Ze tolereren andere dieren zoals vosmangoesten en grondeekhoorns als medebewoners.     

Bedreiging en bescherming

Stokstaartjes zijn in de natuur niet zeldzaam. En voor zover biologen weten, liggen er ook geen nieuwe of uitzonderlijke bedreigingen voor deze soort op de loer, gelukkig!

Wist u dit al over stokstaartjes?
  • Stokstaartjes kunnen zonder problemen recht naar de felle zon kijken, als ze op hun uitkijkpost staan. De zwarte vlekken rondom de ogen van stokstaartjes werken als een soort zonnebril.
  • Na een koude nacht draaien stokstaartjes hun dunner behaarde buik richting de zon om op te warmen. Als het heel heet is, gaan ze plat op hun buik in de schaduw liggen, waar de grond het koelst is.
  • Stokstaartjes zijn overdag heel actief. Het feit dat ze vaak rechtop zitten of staan, vinden mensen over het algemeen heel aandoenlijk. Mede daarom zijn ze heel vaak in dierentuinen te zien. Ze behoren meestal ook tot één van de favoriete soorten van de bezoekers!
De stokstaartjes in het Park

In Burgers’ Park leeft een leuke familie stokstaartjes in een verblijf naast de Desert. Decennia terug waren in dit gedeelte van het park olifanten te zien, maar daarvan ziet men weinig meer terug!

De stokstaartjes hebben de beschikking over een verwarmd binnenverblijf. Maar eigenlijk brengen ze dag en nacht het liefst buiten door, waar ze ook hun eigen gangenstelsel hebben gegraven. Volgens de telling van de dierverzorgers heeft het gangenstelsel in Burgers’ Zoo meer dan 30 ingangen!

Hoewel inheemse roofvogels als buizerds en haviken eigenlijk niet op stokstaartjes azen, staat ook in Burgers’ Zoo bijna altijd een stokstaartje op de uitkijk, als de overige familieleden buiten rondscharrelen.

Stokstaartjes op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement