Woensdagavond 19 februari 2020 om 19.30 uur vond de lezing van professor emeritus Jan van Hooff plaats in Koninklijke Burgers’ Zoo. Zijn lezing had als onderwerp ‘Liefde bij Dieren’. Vanwege zijn grote populariteit was de lezing van professor emeritus Jan van Hooff al snel uitverkocht, zodoende werd de lezing ook door honderden online kijkers bijgewoond.
Bestaat er eigenlijk zoiets als liefde bij dieren? Jan van Hooff maakt op de voor hem kenmerkende, kleurrijke wijze een avontuurlijke reis door het dierenrijk. Over dierlijk gedrag dat wij mensen als snoezig, of juist als obsceen ervaren. Over trouw en ontrouw in het dierenrijk: en wat evolutionair gezien daar het nut van kan zijn. Zo bestaan er diersoorten die min of meer levenslang een paartje vormen en andere diersoorten die juist met zoveel mogelijk partners proberen te paren. En bij veel diersoorten probeert het mannetje indruk op het vrouwtje te maken, maar als hij daarbij teveel opvalt, wordt hij ook weer een makkelijkere prooi voor roofdieren. Dus wat is dan wijsheid?
Op Jans kenmerkende bevlogen en humoristische benaderingswijze komen talloze diersoorten voorbij om zijn verhaal te illustreren. Natuurlijk ontbreken de primaten daar zeker niet bij, maar ook bij bijvoorbeeld vogels komen heel treffende praktijkvoorbeelden voor. Jan van Hooff weet zijn kennis, expertise en jarenlange ervaring in de gedragswetenschappen op zeer boeiende wijze over te brengen op het publiek.
Hoeveel kinderen kunnen nou met droge ogen beweren dat ze een dierenpark als achtertuin hebben? Toch was dit voor Jan van Hooff de dagelijkse realiteit van zijn jeugd, als oudste zoon van het directiepaar Reinier van Hooff en Lucie Burgers, die samen Burgers’ Dierenpark bestierden. Zo kreeg Jan van Hooff de bewondering en verwondering voor dieren al met de paplepel ingegoten. Samen met zijn broer Antoon en zus Johanna groeide hij op in het dierenpark van zijn ouders, ten noorden van de stad Arnhem gelegen. Regelmatig nam opa Johan Burgers hen mee op een wandeling door het park en natuurlijk ravotten zij als opgroeiende kinderen met vriendjes en vriendinnetjes in deze kleurrijke wereld vol exotische dieren en spannende avonturen.
Lees verderSamen met Antoon reisde Jan van Hooff dwars door Europa op zoek naar inspiratie voor vernieuwingen en het bouwen van moderne dierverblijven, waar Burgers’ Zoo internationaal om bekend kwam te staan. De opening van Burgers’ Leeuwenpark in 1968 (in 1969 met de komst van extra diersoorten als giraffen, zebra’s en antilopen omgedoopt tot Burgers’ Safaripark) was een revolutionaire ontwikkeling. In 1971 opende Burgers’ Zoo de chimpanseegroep, wereldwijd voor het eerst zo gehouden in een dierenpark. In 1988 betekende de opening van Burgers’ Bush, het overdekte tropische regenwoud van anderhalve hectare, een revolutie in de dierenparkwereld.
Lees verder