Banteng
Burgers' Rimba

Banteng

Bos javanicus

Verspreiding Birma, Thailand, Cambodja, Vietnam, Indonesië
Gewicht mannetjes 800 kg, vrouwtjes 600 kg
Leefwijze haremgroepen
Draagtijd 9 à 10 maanden
Worpgrootte 1 per keer
Leeftijd 20 jaar
Voedsel grassen. kruiden
Bedreiging bedreigd
Plek in het dierenrijk

Bantengs behoren tot de familie van de holhoornigen. De banteng is één van de twaalf soorten wilde runderen en hij is de enige rundersoort in Burgers’ Zoo. Wel zijn er ook andere holhoornigen in de zoo, zoals gnoes, waterbokken, duikers en bongo’s.

Bijzonder gedrag

Bantengs zijn sociale dieren en leven in haremgroepen. Deze harems bestaan uit slechts één volwassen stier en een aantal koeien met jongen. In onverstoorde gebieden zijn bantengs vooral overdag actief. Wanneer hun leefgebied wordt verstoord door de aanwezigheid van mensen, worden ze ’s nachts actief. Vooral het voeden van de jongen zal dan in de nacht plaatsvinden. Bantengs zijn erg schuw, goed op hun hoede en maken veel gebruik van dichte vegetatie om zich achter te verschuilen.

Over de voortplanting

In het wild kennen bantengs een strikte paartijd, ze paren alleen in mei en juni. In dierentuinen daarentegen planten ze zich het hele jaar door voort, omdat de omstandigheden daar altijd gunstig zijn. Het jong wordt tot een leeftijd van negen maanden gezoogd door de moeder.

Eén met de natuur

Bantengs zijn echte herbivoren en eten graag grassen, kruiden en bamboescheuten. Soms eten ze ook bladeren en bloemen en in een droge periode zelfs schors. Doordat deze herkauwers veel grazen, dragen ze bij aan een grote diversiteit van plantensoorten in hun leefgebied.

Bedreiging en bescherming

De banteng is een bedreigde diersoort, waarvan er nog slechts vijfduizend tot achtduizend in het natuurlijk verspreidingsgebied voorkomen. Het leefgebied wordt omgezet in landbouwgrond en vanwege de hoorns vindt er trofeeënjacht plaats. Daarnaast paren bantengs met verwilderd levende huisrunderen, waardoor de zuivere banteng-genen verloren gaan. Om de diersoort te behouden, is in de Europese dierentuinen een fokprogramma opgericht.

Wist u dit al over bantengs?
  • Volwassen stieren zijn donkerbruin tot zwart van kleur, de koe en de kalveren hebben een roodbruine kleur. Een stier verkleurt dus als hij geslachtsrijp wordt.
  • Beide geslachten dragen hoorns, maar die van de stieren zijn steviger en meer op zij gericht en die van de vrouwtjes zijn dunner en meer naar achteren gericht.
  • Bantengs grazen vooral vroeg in de morgen en in de namiddag. Op het heetst van de dag zoeken ze de schaduw op. Ook vinden de dieren het heerlijk om bij warm weer een bad te nemen. In de Rimba staat de kudde dan ook regelmatig in de gracht.
  • Bantengs zijn duizenden jaren geleden gedomesticeerd, deze huisdiervorm staat bekend als Balirund.
De bantengs in de Rimba

Sinds de opening in 2008 worden er bantengs in Burgers’ Rimba gehouden. Al van begin af aan is het een succesvolle fokgroep, met regelmatig kalveren. De samenstelling van de groep is wel wisselend.

De bantengs bewonen de grote, open vlakte en delen hun verblijf met drie hertensoorten en twee apensoorten. Het binnenverblijf, dat bezoekers niet kunnen zien, hebben de bantengs wel voor zichzelf. Alleen de kleine muntjaks kunnen in het binnenverblijf komen ‘buurten’ als ze dat willen. Bantengs lijken wel op koeien, maar het zijn echte wilde dieren en ze kunnen een pittig karakter hebben. In de grote groepsstal hebben de dierverzorgers daarom grote flappen als zichtschermen opgehangen. Zo kunnen de bantengs even uit elkaars zicht gaan, mochten ze daar zin in hebben; een mogelijkheid waar ze tussendoor ook zeer graag gebruik van maken.

Banteng op social media

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement