Binturong
Burgers' Rimba

Binturong

Arctitis binturong

Verspreiding Zuidoost-Azië
Gewicht 15 kilo
Leefwijze solitair
Draagtijd 3 maanden
Worpgrootte 1 - 3 jongen per keer
Leeftijd 18 jaar
Voedsel vruchten, kleine dieren, insecten, eieren
Bedreiging kwetsbaar
Plek in het dierenrijk

Binturongs zijn de grootste soort van de familie ‘civetkatachtigen’. Voor biologen behoren civetkatachtigen tot de groep ‘carnivora’, dus tot de roofdieren. Toch zijn binturongs geen vleeseters, maar echte alleseters. Een veelgebruikte naam voor binturongs is ‘beermarter’, hoewel de dieren niet verwant zijn aan beren of aan marters. De nauwste familie in Burgers’ Zoo zijn de stokstaartjes!

Bijzonder gedrag

Binturongs leven voornamelijk hoog in bomen, in de zogeheten kruinlaag van het tropisch regenwoud. Ze besteden een groot deel van hun tijd aan klimmen en zijn hier erg behendig in. Binturongs hebben draaibare achterpoten, waardoor ze gemakkelijk met het hoofd vooruit van een boomstam naar beneden kunnen klimmen. Daarnaast heeft hun lange, behaarde staart een grijpfunctie en dit helpt ook bij het klimmen. 

Over de voortplanting

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de voorplanting bij binturongs. Waarschijnlijk zijn het monogame dieren, ondanks dat ze graag solitair leven. Alleen wanneer een vrouwtje vruchtbaar is, roept ze naar een mannetje en blijven de dieren voor korte tijd bij elkaar. 

Eén met de natuur

Met hun uitwerpselen verspreiden binturongs de zaden van vruchten die ze eten. Ze dragen dus bij aan het verjongen van juist die vruchtbomen, waarvan ze graag eten. 

Bedreiging en bescherming

De binturongs worden flink bedreigd omdat hun leefomgeving verdwijnt door het kappen van de bossen. Daarnaast worden levend gevangen jonge dieren getemd en als huisdier gehouden. In sommige streken jagen mensen op binturongs om het vlees. Ook worden allerlei lichaamsdelen gebruikt in traditionele Chinese medicijnen.

In Europese dierentuinen wordt er van de binturongs een stamboek bijgehouden. 

Wist u dit al over binturongs?
  • De neus en oren van binturongs werken uitstekend, maar hun zicht is vermoedelijk minder goed ontwikkeld.
  • Bij binturongs is het vrouwtje gemiddeld 20% groter dan het mannetje.
  • Zoals andere civetkatachtigen heeft ook de binturong geurklieren tussen de anus en het geslachtsorgaan. Hiermee markeren ze bomen en laten ze aan elkaar weten waar ze zijn geweest. De geur die binturongs hierbij afscheiden, ruikt een beetje zoals die van zoete popcorn.
  • Binturongs maken veel gebruik van vocale geluiden, zoals gejank, geknor en gesis. 
De binturongs in de Rimba

De binturongs bewonen hun buitenverblijf in de Rimba samen met de Maleise beren. Deze twee soorten gaan goed met elkaar om en leven vreedzaam samen. De binturongs gebruiken vooral de klimstructuren en rusten overdag vaak hoog bovenop een tak. Deze dieren zijn namelijk meer schemer- en nachtactief dan dat ze overdag wakker zijn. De binturongs kunnen de binnenverblijven van de beren gebruiken, die ook onze gasten kunnen zien. Maar meestal geven ze de voorkeur aan hun eigen binnenverblijf achter de schermen, waar de beren niet bij kunnen. 

Binturong op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement