Burgers' Zoo bouwt nieuwe dierverblijven!

Burgers’ Zoo start met een nieuw bouwproject. Deze keer krijgt het gebied van de Pinguïn Corner tot en met het neusberenverblijf een grondige facelift. De opening van dit nieuwe gedeelte staat voor de lente 2019 op de planning. In dit artikel vertellen we wat meer over het nieuwe project. 

Adieu, historie

De verblijven die met de nieuwbouw verdwijnen, behoren tot de oudste delen van de zoo. De kunstrotsen rond de wrattenzwijnen en bongo’s stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. In die tijd werden veel grotere dieren in de verblijven gehuisvest, bijvoorbeeld tijgers waar tot voor kort de neusberen woonden en neushoorns waar later wrattenzwijnen werden gehouden. 

 

Tijd voor vernieuwing

De afgelopen decennia zijn de verblijven dus al wat aan nieuwe, kleinere bewoners aangepast. Maar er is altijd voortschrijdend inzicht wat de optimale huisvesting van exotische dieren betreft en met name in de condities van de winterhuisvesting konden we ons niet meer vinden. Daarnaast was de bouwsubstantie van de kunstrotsen al behoorlijk aangetast door slijtage. Daarom worden nu alle gebouwen en rotsen van dit gebied met de grond gelijk gemaakt.

 

En, wat wordt het?

Burgers’ Zoo staat natuurlijk bekend om zijn ecodisplays, die leefgebieden zo natuurgetrouw mogelijk uitbeelden. Het stuk waar gebouwd wordt, is echter onderdeel van het gemengde gebied ‘Park’, te herkennen aan de rode kleur op de bebording. De verbouwing brengt geen nieuwe hal, maar zal twee voor mens en dier aantrekkelijke verblijven opleveren. 

In één gebied krijgen de ringstaartmaki’s en de zwarte maki’s een nieuw onderkomen. In een tweede stuk nemen de neusberen hun intrek, samen met een voor Burgers’ Zoo nieuwe soort: Peruaanse doodshoofdaapjes. Elk buitenverblijf wordt ongeveer 800 vierkante meter groot, de watergrachten die er grotendeels omheen lopen niet meegerekend. Uiteraard hebben al deze diersoorten verwarmde nacht- en winterverblijven nodig. Omdat dieren ook wel eens uit elkaars zicht willen gaan, er conflicten op kunnen treden of nieuwelingen in een groep gewend moeten worden, zal zowel bij beide dierverblijven een gebouw met meerdere binnenverblijven worden geplaatst. De bezoekers kunnen onder luifels of in hutjes een kijkje in de binnenverblijven nemen, zodat de dieren ook bij minder weer te zien blijven. 

Rekening houden met van alles

Natuurlijk mag je niet zomaar gebouwen slopen en nieuwe gebouwen neerzetten; hier zijn tal van vergunningen voor nodig. In het gebied dat nu onder handen wordt genomen, broedden ook mussen en woonden vleermuizen. Voor deze in Nederland beschermde wilde dieren moeten alternatieve onderkomens aangeboden worden. Ook moet met de start van de bouw rekening worden gehouden met de broedtijd van vogels en de winterslaap van vleermuizen; dat we in september met de sloop zijn begonnen, was dus beslist niet toevallig!

Steeds vaker leiden in Nederland hevige regenbuien in bebouwd gebied tot wateroverlast, omdat het riool het massaal binnenstromende water nauwelijks aankan. Op ons terrein proberen we het riool zo veel mogelijk te ontlasten. In het nieuwe gebied zal regenwater dat over de paden loopt en op de daken valt in een soort ‘wadi’ leiden, een waterbedding die zich bij regen mag vullen. Zo creëren we als het ware onze eigen uiterwaarde!

De watergrachten die dieren en bezoekers scheiden, zullen met elkaar in verbinding staan. Van één gracht zal het water door de zwaartekracht steeds naar de volgende lopen, aan het eind wordt het water met één pomp weer omhoog gepompt. Door de weggeleiding proberen we tevens om de steilste stukken uit de route te halen. Hopelijk loopt u straks langs prachtige verblijven en mooie uitkijkpunten geleidelijk omhoog tot het Park Restaurant, zonder buiten adem te raken. Met name gezinnen met kinderwagens en rolstoelgebruikers zullen dit weten te waarderen.

De aankomende winter zullen de maki’s en neusberen in tijdelijke verblijven bij de Safari-stallen doorbrengen, waar ze voor publiek niet te zien zijn.

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord