Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Rode neusbeer
Burgers' Park

Rode neusbeer

Nasua nasua

Gewicht 4,5 kg
Leefwijze vrouwtjes in groepen, mannetjes solitair
Draagtijd 2,5 maanden
Legselgrootte 3-7 per keer
Leeftijd 14 jaar
Voedsel insecten, eieren, kleine dieren, vruchten
Bedreiging niet bedreigd
Plek in het dierenrijk

Rode neusberen behoren binnen de roofdieren tot de familie van de ‘kleine beren’, net als de katfretten in Burgers’ Desert. Hoewel ze zijn ingedeeld bij de roofdieren, zijn de leden van deze dierfamilie in de praktijk alleseters. Naast dierlijk voedsel lusten ze dus ook vruchten of bessen.

Bijzonder gedrag

De opvallend lange, bewegelijke snuit van neusberen bevat niet alleen een uitstekend reukorgaan. Hun snuit is vooral ook een handig gereedschap bij het zoeken van voedsel. Neusberen woelen met hun snuit door dood blad en aarde en snuffelen daarbij of er iets eetbaars te vinden is. Om te slapen trekken neusberen zich in de bomen terug. Ze rollen zich dan meestal op tot een bolletje.

Over de voortplanting

Mannetjes neusberen leven solitair. Ze sluiten zich slechts kortstondig bij vrouwtjesgroepen aan om ze het hof te maken. Zo’n mannetje doet in die periode zijn uiterste best, is zorgzaam en speels en verzorgt de vacht van de vrouwtjes. Dit alles met het doel een tijd lang getolereerd te worden en in de gunst bij de vrouwtjes te komen. Na de paring gaat hij er weer vandoor. Het vrouwtje trekt zich voor het werpen terug in een kraamnest van takken en bladeren, waar ze de eerste weken alleen met haar jongen doorbrengt.

Eén met de natuur

Buiten hun oorspronkelijk verspreidingsgebied kunnen sommige diersoorten de natuurlijke balans in het habitat verstoren. Ook de rode neusberen kunnen zich invasief gedragen. Dat betekent dat een populatie zich ook op een andere locatie voortplant en dat ze schade toe brengt aan inheemse planten of dieren. Op het Spaanse eiland Mallorca zijn wat neusberen verwilderd. Doordat ze vogelnestjes leeghalen en kikkers opeten, hebben ze op Mallorca negatieve uitwerkingen op de inheemse fauna.       

Bedreiging en bescherming

Rode neusberen zijn door hun groot verspreidingsgebied niet bedreigd. In Europese dierentuinen is er ook geen gecoördineerd fokprogramma voor deze soort.

Wist u dit al over de rode neusberen?
  • Deze sociale en intelligente dieren werden in het verleden wel eens als exotisch huisdier gehouden. Sinds 2016 is dit in Nederland en de hele Europese Unie verboden.
  • Neusberen communiceren met veel verschillende geluidjes met elkaar.
  • Doordat ze veel insecten eten, voorkomen neusberen dat deze diertjes een plaag worden.
  • Zelf staan neusberen op het menu van allerlei katachtige roofdieren. Ook kapucijnapen leiden soms een vrouwtje in haar kraamnest af om daarna een jonge neusbeer te pakken.
De rode neusberen in Burgers’ Park

Doordat de EU deze diersoort op de lijst van potentieel invasieve exoten heeft gezet, mogen ook Nederlandse dierentuinen niet meer met rode neusberen kweken. Daarom leeft in Burgers’ Zoo alleen een groep vrouwtjes bij elkaar, net als in de natuur. Alleen komt hier niet af en toe een mannetje op bezoek!

De dierverzorgers kennen neusberen als slimme en nieuwsgierig dieren. Om ze lekker bezig te houden, worden meelwormen uitgestrooid die de neusberen dan gaan zoeken. Het voedsel van deze dieren bestaat verder uit allerlei vruchten zoals sinaasappel, banaan en appel en groenten (andijvie, tomaat, wortel). Daarnaast krijgen ze elke dag dierlijk voedsel, zoals een stukje vlees, muizen, dode ratten en honden- of kattenbrokken.

In Burgers’ Zoo bewonen de neusberen sinds 2019 een nieuw verblijf, samen met de Peruviaanse doodshoofdaapjes.

Rode neusbeer op social media


Video's van ons YouTube- en Facebookaccount