Plek in het dierenrijk

De naam ‘katfret’ is verwarrend. Want deze dieren zijn geen katten (die horen bij de katachtigen), en ook geen fretten (dat zijn marters). Katfretten zijn roofdieren uit de familie van de wasbeerachtigen ofwel kleine beren. Binnen Burgers’ Zoo zijn hun nauwste familie de rode neusberen in het gedeelte Park.  

Eigenschappen van de Katfret

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Deze ’s nachts actieve dieren zijn uitstekende klimmers. Ze kunnen langs de smalste richels van rotswanden klimmen en halen gekke toeren uit om bijvoorbeeld verticale schoonstenen omlaag en omhoog te klimmen!

Wist u dit al over katfretten?

 • De katfret is de ‘state animal’ van Arizona! Echter slechts weinig mensen hebben het dier ooit in levenden lijve in de natuur gezien, want het is alleen ’s nachts wakker en leeft vrij verborgen.
 • Katfretten hebben elk hun eigen territorium. De territoria van een mannetje en een vrouwtje kunnen elkaar overlappen. Maar een volwassen katfret tolereert nooit een soortgenoot van het eigen geslacht in zijn nabijheid.
 • Hoewel het geen katten zijn, kunnen katfretten hun klauwen een stukje intrekken. Zo slijten de klauwen minder bij het lopen als ze niet nodig zijn en blijven ze voor het klimmen lekker scherp!
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Katfretten leven solitair. In de paartijd moeten mannetje en vrouwtje elkaar daarom eerst vinden. Geurmarkeringen helpen daarbij! De jongen worden in een nest of holle bomen geboren en zijn extreme nestblijvers. Pas als ze één maand oud zijn, openen de ogen zich! 

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Katfretten spelen als kleine jagers in het ecosysteem een belangrijke rol doordat ze de aantallen knaagdieren niet te groot laten worden. 

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd er behoorlijk veel op katfretten gejaagd, om hun pels. De pels is echter niet waardevol meer en bovendien zijn katfretten in de meeste delen van hun leefgebied inmiddels gelukkig beschermd. Toch komen ze soms in klemmen of vallen terecht, die voor andere diersoorten zijn gezet. 

 • <

  <Onbekend >

  >
 • <

  <Niet bedreigd >

  >
 • <

  <Bijna bedreigd >

  >
 • <

  <Kwetsbaar >

  >
 • <

  <Bedreigd >

  >
 • <

  <Ernstig bedreigd >

  >
 • <

  <Uitgestorven in het wild >

  >
 • <

  <Uitgestorven >

  >

Nieuws over de Katfret

De katfretten in Burgers' Desert

Burgers’ Zoo is een van de weinige dierentuinen in Europa waar men katfretten kan zien. In Amerikaanse dierentuinen worden ze wel vaker gehouden, daarom werken we voor het op peil houden van de katfrettenpopulatie nauw samen met Amerikaanse zoos.

Omdat deze dieren in de natuur in het donker actief zijn en overdag slapen, leven de katfretten in Burgers’ Desert in verblijven waar we het dag/nachtritme hebben omgedraaid. Zo kunnen de bezoekers deze bijzondere diertjes hopelijk toch bewonderen als ze rond klauteren!