Plek in het dierenrijk

Witvleugelduiven behoren tot de vogelfamilie van de duiven en daarbinnen tot de treurduiven. Hun tweede naam is dan ook ‘witvleugeltreurduif’. Ze zijn nauwe familie van de bijna uitgestorven Socorroduif die ook in de Desert is te zien. Maar de witvleugelduif is iets groter, meer grijs van kleur en hij heeft de kenmerkende witte strepen op de rand van de vleugels.

In Burgers’ Zoo leven allerlei soorten tropische duiven, zoals vruchtenduiven, kroonduiven, manenduiven en fazantduiven.

Eigenschappen van de Witvleugelduif

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Een deel van het wild levende witvleugelduiven zijn trekvogels. Bijna alle vogels brengen de winters door in Midden-Amerika of het noorden van Zuid-Amerika. Maar van de vogels uit Midden-Amerika vliegen de meesten in de lente naar noord-Mexico en naar de woestijngebieden van de Verenigde Staten. Hoewel het niet de meest elegante vliegers zijn, leggen deze duiven dus jaarlijks duizenden kilometers af.    

Wist u dit al over witvleugelduiven?

 • Witvleugelduiven eten soms slakkenhuizen op. En ze pikken in braakballen van roofvogels om kleine botjes op te eten. Het calcium in dit ‘vreemde voedsel’ hebben ze nodig voor de aanmaak van de schalen van hun eieren.
 • In het broedseizoen leeft deze duif in koppels en het mannetje gedraagt zich territoriaal. Buiten het broedseizoen komen vaak honderden witvleugelduiven bij elkaar, om als groep te foerageren.
 • De wetenschappelijke naam van deze soort is verwarrend, want hij betekent vertaald ‘Aziatische treurduif’. Maar in Azië komt deze soort beslist niet voor!
 • Vroeger was deze duivensoort in de VS en Noord-Mexico alleen daar te vinden, waar ook de saguarocactus voorkwam. Voor voedsel en vloeistof was de vogel van deze plantensoort afhankelijk. Nu er voor de landbouw irrigatie is en door de aanwezigheid van de mens meer voedsel beschikbaar is, heeft de witvleugelduif haar verspreidingsgebied uitgebreid.
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Zoals alle soorten duiven is de witvleugelduif monogaam. Het nest is een vrij slordig platform. Over het algemeen legt het vrouwtje twee eieren. Omdat de ouders meteen na het leggen van het eerste ei beginnen te broeden, zitten er één of twee dagen tussen het uitkomen van de eieren.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Saguarocactussen, de kenmerkende zuilcactussen uit Arizona, hebben een nauwe relatie met de witvleugelduiven. De cactus begint in de lente te bloeien, wanneer de duiven uit het zuiden arriveren. Witvleugelduiven zijn een van de bestuiversoorten van deze reuzencactussen, en ze verspreiden ook hun zaden.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

De witvleugelduif is niet zeldzaam. In sommige delen van haar verspreidingsgebied wordt de soort zelfs als plaag beschouwd, omdat ze van akkers en van veevoer hun graantjes meepikken. In de VS mag deze soort legaal worden bejaagd.

 • <

  <Onbekend >

  >
 • <

  <Niet bedreigd >

  >
 • <

  <Bijna bedreigd >

  >
 • <

  <Kwetsbaar >

  >
 • <

  <Bedreigd >

  >
 • <

  <Ernstig bedreigd >

  >
 • <

  <Uitgestorven in het wild >

  >
 • <

  <Uitgestorven >

  >
De witvleugelduiven in Burgers’ Mangrove

Door haar ecologische band met de saguarocactus mag deze duivensoort in Burgers’ Mangrove en Desert zeker niet ontbreken! Zij zorgt niet alleen voor het voor de Amerikaanse woestijn kenmerkende achtergrondgeluid, maar bestuift ook hier de cactussen.

Maar als grijsbruine duif is deze soort niet heel populair in Europese dierentuinen. De witvleugelduif is slechts in een handvol zoos te zien. In Burgers’ Zoo leeft er een aantal fokkoppels. Omdat deze soort in de natuur ook voorkomt in het tropisch droogbos van Belize, past ze ook in Burgers’ Mangrove. Van tijd tot tijd huisvesten we daarom ook daar een aantal witvleugelduiven.