Bij de mensapenverblijven gonst het van de activiteiten. De diensttoegang naar het buitenverblijf van de chimpansees is vervangen door een veel grotere deur, waardoor we nu met grote graafmachines en dergelijke het verblijf in kunnen.
Het is de bedoeling om, zodra het weer dat toelaat, de grachten eens een grote beurt te geven, nieuwe klimbomen aan te brengen en nog wat andere aanpassingen uit te voeren die het verblijf voor de chimpansees èn de bezoekers aantrekkelijker te maken.
De binnenverblijven van de chimpansees en gorilla’s zijn nu ook voor groot materieel bereikbaar, en we hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt de gorilla’s in hun ‘hal’ een zogenaamde biobodem te geven. In principe is dat niets anders dan een dikke laag boomschors. De schors vormt een aangename, verende bodem, die veel vocht opneemt, maar ook afgeeft. De luchtvochtigheid wordt er hoger van en dat is precies wat oerwoudapen nodig hebben. De schorsbodem biedt ook de mogelijkheid om er allerlei voer in te verspreiden dat de gorilla’s dan zelf weer bij elkaar moeten zoeken.
Zo zijn ze net als in de natuur lekker lang aan het fourageren. In de bodem gaan zich bacteriële processen afspelen die zorgen voor de afbraak van mest en urine, voor zover dat niet door de verzorgers kan worden verwijderd. Het wordt als het ware een soort composthoop. Zo nu en dan moet er wat schors worden aangevuld, maar ervaring in andere dierentuinen heeft geleerd dat het maar uiterst zelden nodig is de hele laag te verversen. Eerst stonden de gorilla’s een beetje vreemd te kijken naar hun nieuwe vloerbedekking, maar inmiddels maken ze volop gebruik van de mogelijkheden van dit materiaal.
Hoeveel kinderen kunnen nou met droge ogen beweren dat ze een dierenpark als achtertuin hebben? Toch…
3 januari 2020
In 1971 opende Burgers’ Dierenpark, zoals het huidige Koninklijke Burgers’ Zoo toen nog heette, een…
12 december 2019
Woensdag 19 juni 2019 om 19.30 uur geeft Frans de Waal een lezing in Burgers’ Zoo: zijn nieuwste boe…
8 juni 2019