Tegen de tijd dat u dit leest moet er een jong paartje leeuwen uit Lissabon aangekomen zijn in het Safaripark.
Al eerder hebben we u gemeld dat onze mannelijke leeuw naar een andere dierentuin verhuisde om plaats te maken voor een nieuwe, dit om inteelt te beperken. De nieuwe leeuwen zijn nog jong en zien er dus nog niet erg indrukwekkend uit, maar dat komt nog wel.
De voorouders van de nieuwe leeuwen stammen uit Angola en zijn dus vertegenwoordigers van één van de ondersoorten die in Afrika (nog) te vinden zijn.
Leeuwen behoorden tot de eerste dierentuindieren die goed gefokt werden. Dat gebeurde al in de negentiende eeuw en in de eerste helft van de twintigste eeuw zijn er met name een paar dierentuinen geweest, waaronder Leipzig, maar ook Burgers' Natuurdierenpark (de oude naam van ons park) die enorme aantallen leeuwen fokten en naar vrijwel alle andere dierentuinen verstuurden. De oorspronkelijke fokdieren kwamen uit alle delen van Afrika. Inmiddels is een soort dierentuinmix ontstaan. De verwantschappen van die dierentuinmix leeuwen zijn niet meer te achterhalen, omdat er in die jaren nog nauwelijks aan dierregistratie gedaan werd. Wel is het duidelijk dat er allerlei inteeltverschijnselen optreden, en vers bloed is dan ook uiterst welkom. Jammer genoeg zijn de Angola-leeuwen in Europa op maar enkele voorouders terug te voeren. Inteelt is onvermijdelijk als we de ondersoort zuiver willen houden, tenzij het lukt om nog meer stamouders te vinden.
De fok van raszuivere Afrikaanse leeuwen begint wel steeds meer betekenis te krijgen voor het behoud van de soort. De laatste jaren is duidelijk geworden dat in steeds grotere delen van Afrika de leeuwen hard aan het verdwijnen zijn. Lange tijd was dat niet duidelijk. Iedereen die op safari in de grote wildparken in Oost-Afrika kwam zag daar wel leeuwen. De indruk ontstaat dan al gauw dat ze overal te vinden zijn. Niemand staat er bij stil dat waarschijnlijk iedereen dezelfde leeuwen ziet.
We geven bij Burgers’ Zoo graag de voorkeur aan dieren die zelf hun jongen grootbrengen, zonder tuss…
5 augustus 2022
In ons park leven honderden bijzondere diersoorten. In het kader van Europese populatiemanagementpro…
24 januari 2022
Met het paasweekend voor de deur hebben onze acht leeuwen als vorm van gedragsverrijking een niet al…
2 april 2021