Eigenlijk een beetje raar: heb je een unieke mangrovehal en breng je de eveneens vrij unieke mangroveslang onder in een vogelhuis, de zgn. fazanterie.
Tja, dat komt eigenlijk doordat deze slangensoort absoluut niet vrij tussen de planten en bezoekers kan worden gelaten en dat aan een verblijf toch wel eisen worden gesteld die in de huidige situatie in de mangrovehal niet zomaar kunnen worden vervuld.
Mangroveslangen zijn namelijk niet zo eenvoudig te houden (en ook te krijgen). Op de eerste plaats worden ze maar zelden aangetroffen in dierentuinen of particuliere collecties omdat ze vaak nauwelijks aan het eten zijn te krijgen. Je moet ze dan in het begin zien te verleiden met levende prooien als muizen maar vooral ook vogeltjes. Niet zo leuk natuurlijk maar als ze eenmaal aan het eten gaan, wordt zo snel mogelijk geprobeerd of ze over willen stappen op vers gedode prooien en weer later worden dat ‘gewone’ dode muizen, ratten of vogeltjes (kuikens) die op voorraad in de vriezer aanwezig zijn. Overigens is het voor de levende prooidieren niet een echte lijdensweg om gegrepen te worden. Deze slangen slaan bliksemsnel toe en doden het voedseldier in zeer korte tijd. Tijdens het kauwen wordt er ook nog gif in gebracht via giftanden die hier niet zoals bij adders of ratelslangen voor in de bek staan, maar achter in de kaken geplaatst zijn. Dat maakt ze iets minder gevaarlijk, een eerste beet is meestal niet giftig. Maar gaat de bek echt ver open en kom je met bijvoorbeeld de hand wat verder naar achteren in de bek dan zijn de poppen wel degelijk aan het dansen en wordt het beroerd want er is geen tegengif. Hoewel het gif minder gevaarlijk is dan dat van de meeste andere gifslangen zijn er wel mensen aan gestorven. Dat is dus ook een goede reden om deze dieren niet als liefhebber te houden of te koop aan te bieden.
En voor ons is dit dus een reden om ze in een hok te houden dat veilig is voor de verzorger en uiteraard ook de bezoeker. Wanneer een verzorger in het verblijf moet werken, worden net als bij de ratelslangen, de dieren eerst naar een verblijfje buiten het hok gelokt dat kan worden afgesloten zodat het terrarium absoluut veilig is wanneer het moet worden betreden. Rechts boven in de achterwand kunt u de aansluiting naar dit ‘achter de schermenhokje’ ontdekken.
Waarom hebben wij deze soort eigenlijk? Wel, op de eerste plaats omdat we mangroven een belangrijk thema vinden en dit een interessante, bekende en redelijk veel voorkomende bewoner is in Z.O. Azië. En op de tweede plaats omdat ons de soort werd aangeboden door iemand die zijn dieren af wilde staan. We hebben toen ja gezegd omdat de dieren in prima conditie waren, goed aten en ook nog een paar waren zodat eventuele kweek tot de mogelijkheden zou behoren. Fokresultaten in gevangenschap zijn evenwel nagenoeg onbekend maar je weet nooit. De slangen kunnen oud worden (en ook erg groot: tot zo’n 2 meter lang!). Helaas liep het met het stel niet goed. Na 5 jaar was er nog steeds geen sprake van voortplanting en werd het mannetje ernstig ziek. Er bleken zich tumoren te ontwikkelen en op 8 april 2003 is het dier helaas gestorven. Maar … tot ons grote geluk bleek ons dat op dat moment de dierentuin van Keulen een mannetjesdier in de aanbieding had. Zij hadden de slang via de politie binnen gekregen die hem ergens in beslag had genomen en de dierentuin wilde hem eigenlijk alleen maar tijdelijk opvangen maar zeker niet in de collectie opnemen. Dat was natuurlijk een gelukkig toeval. De man bleek een forse kerel van ongeveer twee meter te zijn die gelukkig ook goed at, regelmatig vervelde en flink van zich af beet. Bij een slang van twee meter betekent dit dat hij een flink eind naar voren kan schieten wanneer hij toeslaat en de verzorging in een noodopvang is dan natuurlijk alleen maar mogelijk wanneer er een separatiemogelijkheid aanwezig is. Op 15 april is hij in Keulen opgehaald en in de fazanterie bij het vrouwtje ondergebracht.
Iedereen hoopt natuurlijk in zijn hart dat het slangenpaar ooit voor nakomelingen zal zorgen maar al zou dat niet gebeuren dan kunnen we daar met zijn allen toch van een paar prachtige dieren genieten. De felle gele strepen op het glimmend zwarte lichaam zullen door vele als waarschuwingskleuren worden geïnterpreteerd maar ik heb daar toch wel twijfels bij. Het is namelijk. een nachtdier en ’s nachts zie je die streepjes amper. Camouflage dan? Ja, er is wat voor te zeggen als je denkt dat hiermee de contouren van de slang wat worden verbrokkeld zodat hij moeilijker waarneembaar wordt. Maar een zwarte slang die ’s nachts jaagt lijkt me eigenlijk al perfect gecamoufleerd. Eigenlijk weet ik het niet maar dat maakt het dier niet minder mooi.
Foto: TNP (cc)
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023