Voor de aankomende verbouwing naast de Bush moest het elektriciteitsnet iets aangepast worden. Een schakelaar moest geplaatst worden in het hoofdnet.
Voor de aankomende verbouwing naast de Bush moest het elektriciteitsnet iets aangepast worden. Een schakelaar moest geplaatst worden in het hoofdnet. Dit kon alleen door de elektriciteit tijdelijk af te sluiten. Het uitzetten van de stroom met een schakelaar is een zeer eenvoudige handeling, maar het effect dat dit heeft op de apparatuur die achter de schakelaar staat is enorm. Alle lichten gaan uit, de verwarmingen, pompen, controle- en communicatiesystemen, etc. En stelt u zich dat eens voor in de Ocean!. Dit laatste vooral was een uitdaging. Nu zijn alle systemen ooit wel eens uitgezet, maar nog nooit tegelijkertijd. Er is bij de aanleg al rekening gehouden met een stroomuitval, maar toch weet je nooit precies wat er gaat gebeuren. Een diesel aggregaat produceerde toen back-up energie voor de hoognodige apparatuur en verlichting in de Ocean.
Alle pompen en andere apparatuur in de Ocean vallen uit als er geen stroom is, maar alles moet met de hand weer worden aangezet. Om een zo goed mogelijk overzicht te houden, is alle apparatuur handmatig uitgezet om later weer handmatig aan te kunnen zetten. Vier man waren bijna 1,5 uur bezig om alles uit te zetten. Niet alleen de pompen werden uitgezet, maar ook de belangrijkste kranen om er zeker van te zijn dat geen aquaria leeg zou kunnen lopen.
En toen ging het licht uit. Tenminste de elektriciteit ging van het gebouw af. Overal bevinden zich noodlampen die minimaal 1 uur op accu’s blijven branden als de elektriciteit wegvalt. Een enorme rust viel over het gebouw heen. Geen pomp liep meer, geen druppelend water, niets! Het was een hele vreemde gewaarwording.
Als er onverhoopt duikers in een aquarium werken als de lichten plots uitgaan, is er altijd genoeg noodverlichting om de duikers weer veilig boven te krijgen. Het haaienbassin is dan met extra veel lampen verlicht. Dit bassin was dan ook zeer mysterieus verlicht door de noodverlichting. Een extra bouwlamp was op het bassin gericht om ervoor te zorgen dat er schemerlicht zou zijn als de noodlampen na ruim een uur uit zouden gaan. Dit is vooral voor de kleine vissen bedoeld. De haaien zouden kunnen gaan jagen in het pikkedonker, terwijl de kleine vissen de rovers niet aan zouden zien komen. Voor de zekerheid waren de haaien ’s middags al wat extra gevoerd zodat ze niet te hongerig zouden zijn.
Ook bij de kwallen moesten we zeer voorzichtig zijn. Kwallen zijn zeer gevoelig voor luchtbellen. Op het moment dat een pomp weer wordt aangezet is er grote kans dat er wat lucht meekomt. Een luchtbel zou kunnen worden gevangen onder de ‘paraplu’ van de kwal en binnen enkele dagen een gat boren door het lichaam van die kwal. Uit voorzorg waren alle kwallen uit de kweekaquaria en het publieksaquarium gehaald. Dit bleek een goed idee te zijn want het leek wel een kleine ‘jacuzzi’ toen het systeem werd opgestart. Dit had de kwallen zeker zwaar beschadigd. Na twee uur was alle lucht uit het systeem en konden de kwallen weer één voor één terug worden geplaatst. In het totaal duurde het drie uur voordat alle systemen weer op volle toeren draaiden.
De avond verliep vrij vlekkeloos, maar de daarop volgende dagen moesten de systemen goed in de gaten worden gehouden. Zo duurde het drie dagen voordat alle systemen goed waren afgesteld. Gelukkig beleven we dit niet maandelijks.
Geschreven door: Max Janse
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024