Nadat er een tijdje geen vertegenwoordigers van de hokkofamilie in Burgers’ Zoo te zien zijn geweest, zijn ze nu weer terug op het oude nest! Het gaat dan wel om een soort die nog nooit bij ons te zien is geweest: de roodsnavelhokko.
Het zijn vogels die van nature in het regenwoud in Zuidoost Brazilië leven. Ze zijn sterk bedreigd doordat ze bejaagd worden en hun doordat het regenwoud wordt gekapt en vervangen door plantages. Vroeger werden er ook veel weggevangen voor de vogelhandel.
De familie van de hokko’s is zeer oud. Fossielen die gevonden zijn, gaan 50 miljoen jaar terug. Echte oervogels dus! Hokko’s hebben een zeer groot repertoire aan geluiden om met elkaar te kunnen communiceren in het dichte regenwoud.
Het zijn dieren die vooral leven op de schaduwrijke bodems in regenwouden waar ze op zoek gaan naar afgevallen vruchten en zaden. Een enkele keer lusten ze ook wel eens wat insecten. Ze leven vooral in paren en soms in kleinere familiegroepjes. Ze maken hun nest in een boom op een aantal meters hoogte en leggen over het algemeen twee eieren, soms één. Na 28 dagen komen de kuikens uit het ei. Kortgeleden is dat bij roodsnavelhokko’s nog gelukt in de Zoo van Antwerpen.
De aantallen in het wild worden nu geschat op nog maar enkele honderden. De Braziliaanse regering is daarom een tijdje geleden begonnen met het fokken van deze vogels om zo de soort van de ondergang te kunnen redden. Vooral het Fundação Crax, een organisatie die zich richt op de bescherming van hokko’s, heeft daar successen mee geboekt. Zij worden gesteund door de Belgische Stichting Crax. Alle roodsnavelhokko’s in Europese dierentuinen worden beheerd in een Europees fokprogramma (EEP) door het Cracid Breeding and Conservation Center uit Zutendaal (België). Alle vogels zijn en blijven eigendom van de Braziliaanse regering, ook jongen die gefokt gaan worden. Op die manier houden zij het overzicht en kunnen zij ook bepalen welke dieren uitgezet moeten gaan worden. Inmiddels zijn er al enkele koppels losgelaten in diverse Braziliaanse natuurreservaten. Het succesvolle reddingsproject voor deze soort wordt beschouwd als voorbeeld voor reddings- en introductieprogramma’s van bedreigde regenwoudbewoners.
Wie weet loopt er ooit eens een roodsnavelhokko in het Braziliaanse regenwoud die in Arnhem uit het ei is gekomen….
Buiten het Cracid Breeding and Conservation Center uit Zutendaal en Burgers’ Zoo zijn er nog maar vier Europese dierentuinen die de soort in hun collectie mochten opnemen: Antwerpen, Chester, Kopenhagen en Amsterdam. In het verleden heeft Burgers’ Zoo goede resultaten behaald met twee andere soorten hokko’s, namelijk de Sclaters hokko en de mesbekpauwies. De resultaten die we daarmee hebben behaald kunnen we hopelijk gebruiken om ook met deze soort te kweken.
Geschreven door: Wineke Schoo
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023