Dierentuinen herbergen een schat aan informatie. Niemand zal van deze bewering opkijken. Maar hiermee doel ik niet op de boekencollectie of de kennis in de hoofden van staf en medewerkers. Ik bedoel eigenlijk de informatie die (nog) niet beschikbaar is, die nog te ontdekken valt.
Als je ook maar even nadenkt over de diversiteit aan dieren en over hoe weinig we van de meeste hiervan eigenlijk nog maar weten, besef je dat er nog heel veel te onderzoeken valt in onze parken. Overal in dierenparken zijn studenten en wetenschappers dan ook op zoek naar die informatie. Ze doen onderzoek naar diergedrag, naar voeding, ziekten, genetica en noem maar op. Maar niet alleen de dieren zelf worden onderzocht. Er wordt ook gestudeerd op theoretische modellen met abstracte formules om voorspellingen te kunnen doen over de ontwikkeling van dierpopulaties en bijvoorbeeld inteelt. Of er wordt chemisch onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de ontwikkeling van de waterkwaliteit in bassins en aquaria. Weer een andere mogelijkheid is dat er gezocht wordt naar de giftigheid of oneetbaarheid van planten die al dan niet in dierverblijven kunnen worden toegepast. En ga zo maar door.
Kortom dierentuinmensen zijn nieuwsgierige mensen die heel veel willen en moeten weten. En gelukkig hebben we in Nederland veel universiteiten en andere opleidingsinstituten die graag studenten naar een dierenpark sturen om daar een stukje van hun wetenschappelijke of praktische opleiding te genieten.
Maar niet al het onderzoek vindt noodzakelijk in het park plaats.
Zo gaan de kadavers van al onze gestorven dieren altijd naar de universiteit van Utrecht. Daar wordt op de veterinaire faculteit de doodsoorzaak uitgezocht. De sectieverslagen worden zorgvuldig door ons verwerkt om er later overzichten en dergelijke van te maken. Andere onderzoekers kunnen hier weer conclusies uit trekken en hiermee aanbevelingen doen bijvoorbeeld ter voorkoming van bepaalde ziektes.
We moeten zelfs op ziektes letten die mogelijk voor de mens gevaar opleveren. Daarom wordt er bijvoorbeeld erg goed op Legionella bacteriën gelet die zich in warm water kunnen ontwikkelen. Er zijn allerlei maatregelen getroffen om bijvoorbeeld het water van de waterval in de Bush voldoende te koelen zodat de bacterie zich daarin niet kan ontwikkelen. Bovendien laten we regelmatig monsters van dit water in een gespecialiseerd bacteriologisch laboratorium testen.
In Burgers’ Ocean willen we graag alles over het zeewater weten. En zeewater is een ongelooflijk ingewikkelde oplossing van heel veel verschillende zouten. Een paar opgeloste stoffen kunnen we vrij gemakkelijk in ons eigen laboratorium bepalen maar veel sporenelementen zijn moeilijk te meten en daarom gaan er van de belangrijkste bassins regelmatig watermonsters naar een gespecialiseerd chemisch laboratorium dat zelfs de kleinste hoeveelheden van elk element kan bepalen. Hierdoor kunnen we een tekort(of een teveel) opsporen en zonodig corrigeren.
Voor een deel van onze watervoorziening pompen wij elke dag grondwater op. Ook dit wordt nu en dan onderzocht zodat we precies weten of het geschikt is voor bijvoorbeeld drink- of zwemwater voor onze dieren.
We zijn overigens niet alleen maar met water bezig. In de Bush en Desert laten we zeer regelmatig het succes van onze biologische plaagbestrijding controleren door een daarin gespecialiseerde insectenkundige. Samen wordt er gezocht naar de beste bestrijders en bestuderen we hun resultaten.
En als we het gaan hebben over onze vele nieuwbouwprojecten kunt u zich voorstellen dat hiervoor heel veel nieuwe ideeën en voorstellen moeten worden onderzocht. Van welke houtsoort maken we de kozijnen of de daken, wat is de beste manier van verwarmen of ventileren, of: hoe automatiseren we de klimaatregeling, wat is het beste communicatiesysteem, hoe kunnen we het beste energie besparen, hoe dik moet die ruit zijn?, enzovoort, enzovoort
Zelfs in de horeca wordt onderzoek gedaan naar nieuwe gerechten en dranken die aansluiten op het themagebied waarin het betreffende restaurant is gelegen, of naar passende aankleding van de zaal of het terras. En dan hebben we het nog niet eens over technische control onderzoeken: is die duikfles nog in orde, hoe staat het met de brandblussers en het röntgenapparaat? .. We zijn er met zijn allen erg druk mee. Het is maar dat u het weet.
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
8 januari 2025
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025