Het is niet de eerste keer en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn dat kwallen in de ZieZoo aan bod komen.
Het is niet de eerste keer en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn dat kwallen in de ZieZoo aan bod komen. De problemen die bij kwallen om de hoek komen kijken zijn talrijk en stellen heel wat uitdagingen bij de dagelijkse verzorging. Het begint al bij ‘die hoek’; doordat kwallen van nature in een open zee zonder obstakels leven, waarin ze zich vrij passief door de stromingen laten meevoeren, zijn ze niet erg ingesteld op het leven in een hoekige bak water . Een aquarium zonder wanden en hoeken is het droombeeld voor iedere kwal en de ultieme uitdaging in de aquaristiek. Kwallen worden in een speciaal aquarium gehouden, waar de stroming zo is gemaakt dat de kwallen rustig worden meegevoerd zonder ergens tegenaan te stoten. Het grote kwallenbassin in de entree van de Ocean was gebouwd met die gedachte. Toch heeft dit aquarium enige tijd stil gestaan omdat er problemen waren met die stroming.
Wat was het probleem? Doordat de stroming niet goed was in het aquarium ontstonden er vervormingen aan de kwallen. Kwallen klapten als een paraplu bij harde wind om op plekken waar te veel stroming stond. Ook werden kwallen bij diezelfde stroming tegen de afvoerbuizen gezogen, waar hun fragiele lichaam beschadigde. Bij te weinig stroming kwamen de kwallen op de bodem te liggen. Er ontstonden soms ook bolle kwallen, waarvan de hoed zich aan de onderkant bijna sloot. Waarschijnlijk werd dit ook door verkeerde stroming veroorzaakt. Tot slot gaven te veel luchtbellen in het aquarium de genadeklap. Als een luchtbel onder de hoed van de kwal wordt opgevangen kan deze bel niet ontsnappen. De luchtbel wil naar boven, naar het wateroppervlak, en zal zich een weg banen door de kwal heen. Zo ontstaan er gaten in het lichaam van de dieren. Deze omstandigheden die net niet optimaal waren en de daardoor ontstane beschadigingen bij de dieren waren genoeg reden om de werking van het aquarium onder de loep te nemen.
Twintig afzonderlijke leidingen brengen water via een spaghetti van leidingen naar dertig verschillende plaatsen in het bassin. Soms blokkeerde een luchtbel één van de uitstroomopeningen in het aquarium. Daardoor viel dan de stroming op die ene plek weg, waardoor op een andere plek door veranderingen in de waterdruk de stroming juist sterk toenam met alle gevolgen van dien voor de vorm en gezondheid van de kwallen. Door het leidingwerk te ontluchten en enkele logistieke aanpassingen aan te brengen, leek het luchtbelprobleem te zijn opgelost. Momenteel zweeft een groot aantal dieren in het bassin zonder dat ze beschadigen of vervormen. Maar het blijft het lastig om in het 5000 liter tellende aquarium de perfecte stroming te creëren. De dieren moeten worden meegevoerd door een stroming zonder turbulentie en zonder een wand te raken. Door veel te experimenteren komen we uiteindelijke tot de juiste wateraanvoer en een goede balans, die de fragiele dieren het gevoel geeft door een onmetelijke zee te zwemmen. Ondanks alle problemen blijven we benieuwd wat voor volgende uitdaging bij deze fascinerende dieren om de hoek komt kijken….
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024