Alle vogels die wel eens in de buitenlucht komen hebben net na de jaarwisseling en zes weken later nog een keer een “prikje” gekregen van onze dierenarts (in totaal 527 vogels!). In de historie van onze dierentuin heeft er nog nooit zo’n grote entingsactie plaatsgevonden. We waren er dan ook ruim twee keer twee dagen mee zoet. Maar waarom was dat dan?
In de loop van 2005 werd het duidelijk dat er in de wereld een vervelend vogelgriepvirus rondwaarde, het H5N1 Aviaire Influenza virus. Niet alleen vogels gingen er massaal aan dood, er vielen met enige regelmaat ook menselijke slachtoffers. Naarmate het jaar vorderde naderde het virus Europa steeds dichter vanuit Azië en gingen we ons langzaam opmaken voor een vervelende periode in de dierentuin. De verwachting was dat we net als in 2003 de vogels langdurig moesten gaan ophokken, geen prettig vooruitzicht, en dan met name niet voor de vogels in onze collectie. Het langdurig ophokken zou onvermijdelijk leiden tot vervelende, stressvolle situaties en die wilden we graag voorkomen. De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen heeft zich dan ook sterk gemaakt dat de dierentuinen hun collecties mochten gaan enten zodat er geen kans zou bestaan dat hele collecties langdurig opgehokt moesten gaan worden, of in het ergste geval, geruimd zouden moeten worden.
Voordat een vogel daadwerkelijk zijn of haar prikje krijgt, gaat daar natuurlijk wel wat aan vooraf. Alle administratie moet tot in de puntjes zijn voorbereid, elke vogel moet individueel herkenbaar zijn (door middel van een ring of een chip), de entstof moet met speciale toestemming van de minister besteld worden, enzovoort. Naast de voorbereidingen moet de vogel natuurlijk ook eerst gevangen worden. Gelukkig voor de vogels hebben we veel ervaren en geroutineerde verzorgers waardoor het vangen weinig stress oplevert. Het prikje zelf is dan nog een fluitje van een cent.
Omdat we nu toch weer eens alle vogels “in de hand” hadden, hadden we besloten om ook allerlei extra zaken uit te voeren. Zo zijn van alle gieren portretfoto’s gemaakt om te zien of we ze makkelijk individueel kunnen herkennen, daarnaast kregen zij nieuwe kleurige ringen zodat verzorgers beter kunnen zien welke stelletjes zich vormen. Sommige vogels werden een extra keer ontwormd, kleine veterinaire probleempjes zoals een snavel bijvijlen werden ook meteen opgelost. Daarnaast hadden we bij enkele individuen onze twijfels over het geslacht. Er zijn natuurlijk vele soorten waar dat aan de buitenkant niet kan worden gezien. Van die dieren hebben we veren verzameld en opgestuurd naar een laboratorium. Enkele verrassende uitslagen kwamen daaruit. Zo hebben we één vrouwelijke vale gier meer dan we dachten, hebben we geen koppel raven maar twee vrouwen en geen koppel hoenderganzen, maar twee mannen. Werk aan de winkel om wat uit te wisselen met andere dierentuinen dus. Dat laatste is alleen niet zo makkelijk, want een dier dat een enting tegen vogelgriep heeft gehad, mag niet zomaar vervoerd worden. Daarvoor moeten eerst allerlei ontheffingen worden aangevraagd. Het goede nieuws is en blijft: onze vogels zijn nu een jaar lang beschermd tegen dit destructieve virus!
De eenhoorn wordt meestal afgebeeld als een paard met een lange hoorn op het voorhoofd. De hoorn is…
Enkele seconde geleden
De mandragora (Mandragora officinarum) is een kruid uit de nachtschadefamilie. De mandragora wordt o…
Enkele seconde geleden
Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl is één van d…
4 dagen geleden