In oktober ontving Burgers’ Zoo een wel heel bijzonder telefoontje van een collega uit Ecomare op Texel: “Of Burgers’ Ocean een zeeschildpad kon opvangen?”. Een dikkopzeeschildpad of onechte karetschildpad (Caretta caretta) was gestrand in Noord-Holland. Een zeer zeldzaam voorval, want dit is pas de derde levende schildpad van deze soort die ooit gevonden is op een Nederlands strand.
De dikkopzeeschildpad komt over de hele wereld voor, maar alleen in warmere wateren. Dit dier is waarschijnlijk afkomstig uit Florida of uit de Middellandse Zee. Daar leven verschillende ondersoorten, die maar moeilijk te onderscheiden zijn. Onderzoek moet nog aantonen waar dit dier vandaan komt.
Het dier was erg ziek bij aankomst. Het zeeschildpadvrouwtje had een longontsteking en verschillende wonden. Op haar rugschild groeiden algen, wat aangaf dat het dier lang aan het oppervlak had gedreven. Dat verklaarde ook waarom zij in het najaar zover in het noorden van haar leefgebied was gevonden. Daarnaast was zij recent een flipper kwijt geraakt. Gelukkig heelt de wond goed. Ook de longontsteking is met medicijnen verdwenen. Een zeeschildpad is een reptiel en dus een koudbloedig dier. Reptielen nemen de temperatuur van de omgeving aan. Langdurige onderkoeling had het dier ernstig verzwakt. Dit was ook de reden waarom Ecomare Burgers’ Zoo had gebeld: zij hebben geen warmwater systeem. Ecomare vangt jaarlijks weliswaar vele zeehonden op, maar dat kan in koud water.
De zeeschildpad is in een speciaal ziekenhuisaquarium achter de schermen opgevangen. Bij binnenkomst was het dier zo zwak dat de kans op overleven erg klein leek. Bloedonderzoek gaf meer duidelijkheid over wat er aan de hand was. Er werd een uitgebreid behandelschema ingezet. Na contact met twee Italiaanse zeeschildpaddenopvangcentra (Genua en Napels), wisten we hoe zwaar deze zeeschildpad had moeten zijn: 25 kilo in plaats van de 15 kilo die het dier woog. Gelukkig begon de schildpad na een week te eten: eerst haring, daarna allerlei soorten vis. Inmiddels weegt zij 19 kilo.
Het is nog onbekend wat de toekomst zal brengen. Aansterken en op gewicht komen is voor de schildpad het belangrijkste. Zou het dier in de natuur kunnen overleven met één flipper? Als ze niet kan worden gerehabiliteerd en in de natuur kan worden terug geplaatst, zal ze in Burgers’ Ocean blijven of naar een ander groot aquarium in Europa gaan
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024