We hebben net het wereldcongres van Kopenhagen achter de rug, waar de toekomst van ons en onze aarde van alle kanten werd belicht. De mens is geen zorgzame gebruiker geweest, maar wordt nu op een natuurlijke, maar onverbiddelijke manier gedwongen tot een andere manier van leven die meer kansen biedt voor onze nakomelingen en die van andere soorten. Iedereen zal zijn beste beentje voor moeten zetten. Wat doet Burgers’ Zoo? Ik praat hier over met Ernst Wienke, KAM-coördinator van Burgers’ Zoo.
“KAM staat voor Kwaliteit, ARBO en Milieu. Ik moet er dus op letten dat wij voldoen aan alle wettelijke normen en regels op die gebieden en liefst nog een stapje verder gaan. Veel mensen zien in een dierentuin een toonaangevend instituut dat het goede voorbeeld geeft en de bezoekers onder andere de problemen op milieugebied onder ogen brengt, maar ook laat zien hoe je er wat aan kunt doen. En laten we eerlijk zijn: wanneer we op bijvoorbeeld water en energie kunnen besparen, scheelt dat ook in de portemonnee.”
“Jaren geleden heeft Burgers’ meegedaan aan de Milieubarometer. Dat was een soort meetinstrument waarmee toen vooral hotels en horeca zich de maat konden nemen qua milieuvriendelijkheid. Burgers’ en onder andere ook de Hoge Veluwe hebben samen met een onafhankelijk bureau hieruit een nieuw, internationaal kwaliteitskeurmerk ontwikkeld dat meer was toegesneden op de recreatiebedrijven: de Green Key. Die moet je verdienen. Wanneer je in een bepaald jaar een zeker aantal punten scoort kun je voor dat jaar een bronzen (!) Green Key krijgen. Maar als je meer punten weet te verzamelen, kan dat ook zilver worden of zelfs goud. Wij hebben nu al 4 jaar een gouden Green Key. Dat heeft nog geen enkele Nederlandse dierentuin gerealiseerd!”
“Er zijn elf gebieden waarop je wordt beoordeeld. Voor elk blok zijn er aandachtspunten die verplicht goed moeten scoren en een aantal optionele die extra waardering opleveren. Zo is een standaardeis dat iedereen natuurlijk volledig moet voldoen aan de betreffende wet- en regelgeving. Een andere verplichting is het hebben van een milieubeleidsverklaring. Hierin wordt bijvoorbeeld verklaard dat we ernaar streven de afvalstromen te beperken en verstandig om te gaan met water en energie. Maar ook het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen speelt een rol. Zo hebben we in al onze restaurants eco-koffie met het Max Havelaar-keurmerk, dat borg staat voor een eerlijke beloning van de arbeiders op de koffieplantages.”
“Er is een grijswatersysteem aanwezig (dat dus geen drinkwater bevat) en dat gebruikt wordt voor bijv. het reinigen van stallen en vloeren. De toiletten zijn qua waterverbruik zuinig afgesteld net als douches en wastafelkranen. In de Ocean waar uiteraard veel water nodig is (totaal volume acht miljoen liter) wordt eigenlijk heel weinig water gebruikt omdat we het daar uitstekend weten te zuiveren en kunnen hergebruiken. We zijn waarschijnlijk wereldkampioen op dit gebied. Sinds de opening in 2000 is bijvoorbeeld in de lagune pas de helft van het totale volume echt vervangen. Dat scheelt niet alleen water, maar ook zouten. En denk ook aan het regenwater van bijvoorbeeld het Bushdak dat opgeslagen wordt en gebruikt wordt voor beregening in de Bush.”
“Burgers’ Zoo benut voor de volle 100% Groene Stroom en past overal energiezuinige verlichting toe. Waar dat kan, zijn aanwezigheidsschakelaars aangebracht zodat lampen niet onnodig blijven branden. Via het Gebouw Beheers Systeem is er continu controle over temperaturen, apparatuur en storingen. Sinds een paar jaar is er opslag van warmte in de bodem zodat die ’s winters weer gebruikt kan worden in bijvoorbeeld de Safaristallen, de Bush en het Safari Meeting Centre. Omgekeerd kunnen we in de zomer goedkoop koelen via het koude grondwater. Bij de ventilatie van de Safaristallen wordt de warmte eerst teruggewonnen uit de lucht die naar buiten gaat en afgegeven aan de binnenkomende lucht.”
“Bij het Verzorgingscentrum kun je diverse afvalcontainers zien staan waar we ons afval gescheiden verzamelen. In de horeca tref je geen plastic bestek, bekertjes of ander wegwerpmateriaal aan. Zelfs de frisdrankflesjes zijn van glas. In de winkeltjes krijgen de bezoekers geen plastic tasjes mee, etc. Maar er zijn ook andere voorzieningen zoals de bushalte vlak voor de deur die het gebruik van het openbaar vervoer aantrekkelijk maakt.”
“Nee. Integendeel. Er wordt naar gestreefd dat alle medewerkers met ideeën komen om nog meer te realiseren op dit gebied. Nieuwe medewerkers krijgen een foldertje mee waarin juist aandacht wordt gevraagd voor milieukwesties. En ook de bezoekers zullen er in de komende jaren nadrukkelijker mee in aanraking komen.”
Voor de zekerheid tot slot: de ZieZoo wordt gedrukt op kringloop papier en verpakt in afbreekbaar kunststof.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
2 dagen geleden
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
4 dagen geleden
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
5 dagen geleden