Nadat de laatste orang-oetans en siamang Finita naar Sosto vertrokken waren, werd al snel begonnen met een grote metamorfose van de verblijven. Er wordt hard gewerkt en de tapirs, wrattenzwijnen, ringelrobben en andere ‘omwonenden’ kijken uit naar het moment waarop de rust weerkeert en de nieuwe bewoners hun intrek hebben genomen.
Die nieuwe bewoners worden lemuren, dagactieve halfapen van het eiland Madagascar. Het ligt in de bedoeling dat er een vrijgezellengroepje komt van de bekende ringstaartmaki’s, die ook wel katta’s genoemd worden. Ze krijgen hopelijk gezelschap van een tweede lemurensoort.
Madagascar is al vroeg gescheiden geraakt van het vaste land van Afrika. De evolutie van de primaten was toen nog maar net op gang en er leefden nog geen ‘echte’ apen. Die hebben het eiland ook nooit weten te bereiken. Wel leefden er al halfapen op aarde. Dat zijn primaten die nog een aantal typische ‘apenkenmerken’ missen. Zo hebben ze bijvoorbeeld allemaal een snuit met een kale neusspiegel, net als katten en honden dat hebben. De echte apen zijn dagactief (op één uitzondering na: de Zuid-Amerikaanse douroucouli’s). Overal waar de apen verschenen, kregen de halfapen het moeilijk zich te handhaven. Alleen degenen die een nachtelijke leefwijze hebben ontwikkeld, hebben zich weten te handhaven. Op Madagascar was dat niet nodig, daar leefden immers geen apen! Vandaar dat daar zowel nachtactieve als dagactieve lemuren te vinden zijn.
Op dit moment leven er zo’n honderd verschillende soorten en ondersoorten lemuren op Madagascar. Aan de ene kant neemt dat aantal toe, omdat er nog steeds nieuwe soorten ontdekt worden, of omdat uit DNA-onderzoek blijkt dat sommige soorten eigenlijk opgesplitst moeten worden. Aan de andere kant is de natuur op Madagascar erg bedreigd en staan de meeste soorten op de lijst met bedreigde diersoorten
De ‘groene hal’ waarin de bezoekers naar de orangs keken, is op dit moment al bijna helemaal verdwenen. Het middelste van de drie verblijven komt in de open lucht en ook de bezoekers lopen daar gewoon buiten. De ruiten blijven voor het grootste deel staan, zodat de maki’s en de bezoekers dicht bij elkaar kunnen komen. Maar ruiten willen bij koud weer nog wel eens beslaan en dan zouden de bezoekers niets kunnen zien. Daarom worden de ruiten deels verwijderd en blijft er een klein stukje watergracht over dat daar ook erg ondiep wordt. De rest van de gracht wordt gedempt. Het dak met de kunsstofplaten wordt daar helemaal verwijderd op een paar van de stalen balken na. Daaroverheen wordt een net gespannen, zodat de ruimte helemaal door de maki’s gebruikt kan worden. Het ligt in de bedoeling het buitenverblijf geheel te beplanten en wat klimhout aan te brengen. Met het schilderwerk in een nieuw kleurtje ziet het er dan hopelijk weer heel aardig uit. De beide kleinere verblijven blijven overdekt; het worden de binnenverblijven van de maki’s. Ook daar wordt de gracht gedempt. Voor de bezoekers wordt bij elk van die twee binnenverblijven een overdekte ruimte gebouwd.
De eenhoorn wordt meestal afgebeeld als een paard met een lange hoorn op het voorhoofd. De hoorn is…
Enkele seconde geleden
De mandragora (Mandragora officinarum) is een kruid uit de nachtschadefamilie. De mandragora wordt o…
Enkele seconde geleden
Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl is één van d…
2 dagen geleden