In de Bush leeft een vreemde diersoort. Is dit dier nu verwant aan het varken, of niet? Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: een aardvarken is helemaal geen varken! Heel lang werd gedacht dat aardvarkens verwant waren aan zeekoeien, olifanten en klipdassen. Maar recent onderzoek wijst uit dat ze mogelijk meer verwant zijn aan olifantsspitsmuizen, tenreks en goudmollen. Ach, wat doet het er eigenlijk toe. Het zijn gewoonweg hele speciale bewoners bij ons in de Bush!
Aardvarkens zijn in dierentuinen zeldzame verschijningen. In maar veertien Europese dierentuinen, inclusief Burgers’ Zoo, zijn ze te bewonderen. We zijn zelfs de enige dierentuin in Nederland waar u ze op dit moment kunt bekijken. Zijn ze exclusief te noemen in Europese dierentuinen, in Afrika komen ze in het wild nog veel voor en worden ze soms zelfs gezien als een pest. Niet dat ze daar nou vaak gezien worden, want het zijn echte nachtdieren. Ook bij ons hebben ze de gewoonte veel te slapen. Incidenteel kunt u ze erg actief zien scharrelen door het verblijf of verwoest graven. Maar meestal liggen ze lekker te slapen in allerlei poses. Vaak ziet dat er enorm ontspannen uit en misschien is dit dan ook wel het dier dat nooit last heeft van stress: wie zal het zeggen?
Aardvarkens zijn de enige overlevende vertegenwoordigers binnen de orde der buistandigen (Tubulidentata). Buistandigen danken hun naam aan de bouw van de tanden. De tanden bestaan uit dicht op elkaar staande buisjes van tandbeen, gevuld met weefsel en bij elkaar gehouden door tandcement. De tanden zijn niet bedekt met tandglazuur.
Op het moment dat aardvarkens ter wereld komen zijn ze niet moeders mooiste. Je zou ze zelfs kunnen bestempelen als een ‘alien’. Ze zijn echt mooi van lelijkheid. Vol met rimpels, poten die veel te groot zijn en dat geldt evenzeer voor hun oren. En dan hebben ze ook nog een moeder die slapen tot hobby heeft gemaakt en daar moet dan ook alles voor wijken. Dat zorgt er dan weer voor dat verzorgers extra zorg en aandacht aan de jongen moeten schenken. Dit om te zorgen dat het jong niet geplet wordt door de moeder! Al met al een bewerkelijk dier!
Burgers’ Zoo houdt al vele jaren het stamboek bij voor alle aardvarkens in Europa. Daarnaast zijn we de beste aardvarkenfokker binnen de Europese dierentuinen. Inmiddels zijn hier 28 aardbiggetjes ter wereld gekomen.
Het graafvermogen van aardvarkens is ongekend. Er wordt gezegd dat ze binnen vijf minuten een hol kunnen graven waar ze zelf volledig inpassen! Lang geleden is er een aardvarken verdwenen uit zijn verblijf in de Bush. Eenmaal loslopend in de Bush was het dier snel uit het zicht. Uiteindelijk is het dier na veel speurwerk teruggevonden en bleek het inmiddels een tunnel te hebben gegraven van meer dan tien meter lang. Ook een Poolse dierentuin heeft dezelfde ervaring. Twee verzorgers zijn twee dagen aan het graven geweest om uiteindelijk het aardvarken terug te vinden, al slapend aan het einde van zijn zelf gegraven tunnel…
Het voedsel van de aardvarkens bestaat voornamelijk uit termieten en mieren. Aangezien we die niet voor hen in de keuken voorradig hebben, krijgen ze iets totaal anders voorgezet: hondendiner. Een lekker mengsel dat de aardvarkens prima kunnen opslobberen en aangevuld met wat lekkere meelwormen vormt dat een niet te weerstane hap.
Dinsdag 3 oktober 2023 is een bijna 3-jarig aardvarkenmannetje tijdelijk vanuit Koninklijke Burgers’…
5 oktober 2023
We geven bij Burgers’ Zoo graag de voorkeur aan dieren die zelf hun jongen grootbrengen, zonder tuss…
6 september 2022
Voor veel bedreigde diersoorten zijn Europese fokprogramma’s in het leven geroepen, waaraan alle led…
20 februari 2022