Terwijl de bouw van de nieuwe indoorspeeltuin in volle gang is, wordt er nu ook elders in het park een begin gemaakt met een bouwproject. Op de vogelafdeling, niet ver van de oude ingang, is de volière naast de rotsparkieten afgebroken.
Deze volière werd de afgelopen jaren vooral bewoond door aalscholvers en meer recent door Jan-van-Genten. Op die plaats worden nu twee gebouwen neergezet met elk een eigen functie. Deze twee gebouwen maken onderdeel uit van de nieuwe vogelquarantaine. Het gaat daarbij om tijdelijke huisvesting van vogels en als zodanig zullen de gebouwen niet toegankelijk zijn voor het publiek: ‘achter de schermen’ dus.
Sinds enige tijd zijn er in Europa nieuwe veterinaire regels van kracht met betrekking tot het uitwisselen van dieren. Eén van de gevolgen is dat we moeten beschikken over een goedgekeurde quarantainefaciliteit, waarin vogels die het park binnenkomen een tijdje in afzondering kunnen worden gehouden tot zeker is dat ze niets besmettelijks onder de leden hebben. Die quarantaine moet aan strenge eisen voldoen en die kunnen we elders in het park in de bestaande gebouwen niet realiseren. Er moet dus een nieuw quarantainegebouw voor vogels worden gerealiseerd.
Daarnaast is er dringend behoefte aan ruimte voor vogels uit ons park die om uiteenlopende redenen een tijdje apart moeten zitten. Het kan daarbij gaan om vogels die een gezondheidsbehandeling in afzondering nodig hebben, vogels die in de winter naar binnen moeten uit een verblijf dat daar nog geen binnen accommodatie heeft, vogels die overtallig zijn en in afwachting van een transport naar een andere dierentuin worden gehuisvest, enzovoort.
Dit zijn allemaal zaken die in een dierentuin regelmatig aan de orde zijn en waarvoor we al jaren ruimte tekort komen en met provisorische oplossingen moeten werken. De tent naast de grote vrijevluchtvolière waar onder andere lepelaars leven, is hier een voorbeeld van. Tot de bouw van de Rimba werd ook de voormalige zebrastal achter het verblijf met prairiehondjes en later boomstekelvarkens gebruikt als vogelopvang.
Voor het park zijn deze gebouwen dus een waardevolle verbetering. Om deze plek voor onze bezoekers niet helemaal oninteressant te maken en ook om de tijdelijke bewoners de mogelijkheid te bieden een frisse neus te halen, zullen de gebouwen zover mogelijk van het pad vandaan worden gebouwd, waardoor er langs het pad nog wat ruimte blijft voor volières.
Een reusachtige roodkleurige draak met een lengte van 5,3 meter, een vleugelspanwijdte van 5,5 meter…
4 dagen geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024