Tijdens de Winterse Avond(t)uren met Winter Pasar Malam konden de bezoekers deelnemen aan een bijzondere proeverij. Het hapje in kwestie was een gefrituurde treksprinkhaan.
Hoe komt Burgers’ Zoo erbij deze ‘geleedpotige snacks’ uit te delen? Veel dieren in onze collectie, zoals hagedissen en vogels, vinden sprinkhanen een heerlijke lekkernij. Maar insecten worden ook wel eens het ‘voedsel van de toekomst’ genoemd en dan is het toch ook fijn om de smaak alvast in het heden te leren kennen. Daarbij pasten de diertjes ook prima in het verhaal dat de IVN-gidsen tijdens de Winteravonden in de Desert vertelden.
De prachtig aangeklede informatiestand in de Desert had als thema: wat kunnen mens en dier in een droge en ogenschijnlijk zeer voedselarme leefomgeving nog wel aan eten vinden? En insecten zijn met het hun beschermend chitine-skelet over het algemeen zeer goed bestand tegen droogte. Ze komen dus ook in droge omgevingen voor. Dat betekent dat ze voor veel andere in de woestijn levende soorten – mens of dier – een welkome aanvulling op het menu zijn.
Tevens gaf de sprinkhanenproeverij een goede mogelijkheid om op ludieke wijze over duurzaam en verantwoord voedsel te spreken. Burgers’ Zoo is al een hele tijd met duurzaamheid in de voedingssector bezig, of het nu om diervoeders gaat of om de horeca. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van duurzame soja in de brokjes voor hoefdieren, of aan het schenken van duurzaam verbouwde koffie in de restaurants. En ook het eten van insecten is een duurzame keuze. Insecten bevatten dezelfde eiwitten als een kroket of een biefstuk. In veel culturen horen torren, krekels en larven al vanouds tot hoog gewaardeerd voedsel. Alleen in de Westerse wereld is men (momenteel?) duidelijk minder gecharmeerd van het idee van insecten op het bord. Voor de meeste mensen zal dan ook het proeven van een sprinkhaan een première geweest zijn. Maar wie zich over de eerste afkeer had heen gezet, kon vaststellen dat zo’n sprinkhaantje toch best lekker is! Zo’n 1200 bezoekers durfden deze proef aan.
Insecten als koudbloedige dieren hebben minder voedsel nodig om te groeien. Om een kilogram vlees te kweken, hebben insecten drie kilogram plantaardig voedsel nodig. Maar een koe heeft voor dezelfde opbrengst tien kilogram gras nodig. In een wereld waarin de wereldbevolking en de welvaart – en daarmee de honger naar dierlijk eiwit- stijgen, zijn insecten misschien wel het voedsel van de toekomst.
Is het nu de intentie van de zoo om in de nabije toekomst de Bush Burger in het Bush Restaurant van gemalen meelwormen te maken in plaats van rundvlees? Moet de saté op uw dagje uit wijken voor kakkerlakken op spies? Nee, dat ook weer niet! Wel hopen we dat de actie u geprikkeld heeft om na te denken over waar ons voedsel eigenlijk vandaan komt en er eens bij stil te staan welke invloed ons eetpatroon op het milieu heeft.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
6 dagen geleden
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024