De laatste maanden is er in de fazanterie heel hard gewerkt om de dubbele neushoornvogels meer ruimte te geven. Ook werden nieuwe nestholtes in een prachtig nagemaakte boom gebouwd. Het geheel is nog niet helemaal voltooid, maar de nesten kunnen al in gebruik worden genomen. De komende jaren breekt voor de verzorgers dan ook een spannende tijd aan voor wat betreft deze soort.
De dubbele neushoornvogels hebben als soort al een lange historie binnen Burgers’ Zoo. Sinds de jaren zeventig hebben we deze indrukwekkende vogels in de collectie, maar tot nu toe nog altijd zonder kweeksucces. We zijn er ooit eens dichtbij geweest, maar toen sloeg het noodlot toe: de fokvrouw stierf en in het nest werd een ei gevonden met daarin een bijna volgroeid jong. In samenspraak met het fokprogramma is toen besloten om verder te gaan met een nieuw jong koppel. Zij konden dan langzaamaan een goede paarband opbouwen en hopelijk voor nageslacht zorgen.
Inmiddels heeft ons stel de leeftijd bereikt dat ze klaar zouden kunnen zijn om te nestelen en ook voor nageslacht te zorgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Neushoornvogels houden er namelijk vreemde gewoontes op na. De vrouw metselt zich in een holle boom in totdat er slechts een smalle spleet overblijft tussen de nestholte en de wereld buiten. Ze wordt daarbij geholpen door de man. Vervolgens gaat de vrouw haar eieren leggen en na vijf tot zes weken komen de jongen uit. Al die tijd blijft zij opgesloten in het nest en zorgt de man voor de voedselvoorziening. Mocht dit verhaal u bekend voorkomen; dat klopt! In de fazanterie hebben we namelijk ook de geribbelde neushoornvogel en deze soort laat dit voor neushoornvogels typische ritueel elk jaar weer zien. Hopelijk kijken de dubbele neushoornvogels dit kunstje af en kunnen we binnenkort jongen verwelkomen!
In Europese dierentuinen zijn zo’n zestig dubbele neushoornvogels te vinden. Dat lijkt misschien veel, maar met de voortplanting wil het tot nu toe niet echt vlotten. Er komen niet of nauwelijks jongen uit het ei. Als de dierentuinen niet op korte termijn met een oplossing komen, dan is deze soort gedoemd te verdwijnen uit dierentuinen. Met man en macht wordt er daarom gewerkt om de sleutel naar het succes te vinden. Burgers’ Zoo heeft een aantal jaren geleden haar steentje bijgedragen door een achttal dieren naar Arnhem te halen en deze vogels hun eigen partner te laten kiezen. Ook Avifauna in Alphen aan den Rijn heeft zo’n ‘dating-plek’ ingericht. En nu hebben we de vogels ook nog een volledig ‘gepimpt’ verblijf gegeven. Hopelijk met het gewenste resultaat!
Op het moment wordt nog de laatste hand gelegd aan een ander verblijf, direct naast de dubbele neushoornvogels. Daarin komen nieuwe bewoners: molinettispreeuwen. Deze in kolonie broedende spreeuwensoort maakt ook gebruik van nestholen. In het wild broedt de kolonie vaak in één boom. Een broedboom kan wel honderd nesten bevatten en is daardoor op den duur tot omvallen gedoemd. Deze soort stellen we in een volgende ZieZoo vast een keer aan u voor!
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023