In de nacht van vrijdag 1 maart is een jonge ringelrob in het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo op natuurlijke wijze ter wereld gekomen. Het drachtige vrouwtje heeft haar jong op een beschutte plaats op het land geworpen.
In de nacht van vrijdag 1 maart is een jonge ringelrob in het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo op natuurlijke wijze ter wereld gekomen. Het drachtige vrouwtje heeft haar jong op een beschutte plaats op het land geworpen. Ondanks de plotselinge kou die Nederland deze week teistert, is het jonge dier uitstekend uitgerust tegen barre weersomstandigheden dankzij zijn natuurlijke bontjas. In de natuur komen ringelrobben voor langs de kust van de Noordelijke IJszee, in Noord-Europa, IJsland, Groenland, Canada, Alaska, Rusland, Spitsbergen en Nova Zembla. De zeehondensoort komt ook voor in de Botnische Golf en in enkele zoetwatermeren in Rusland en Finland. Burgers’ Zoo is tot op heden de enige dierentuin ter wereld waar jonge ringelrobben zijn geboren.
In de natuur zoeken ringelrobben vanuit het water een wak in het ijs, waar ze doorheen kruipen om vervolgens in de dikke sneeuwlaag een sneeuwhol te graven. Ook graven ze hun werphol regelmatig in een sneeuwhoop op een grote ijsschots. Het werphol kan wel zeven meter lang zijn en bestaan uit meerdere gangen en kamers. In deze beschutte omgeving werpt het moederdier na een draagtijd van ongeveer veertien weken meestal slechts één jong; zelden worden er tweelingen geboren. Al vanaf de geboorte beschikken de jongen over een witte, wollige vacht die na zes tot acht weken wordt vervangen door een donkergrijze vacht.
In 2012 werd Burgers’ Zoo aangenaam verrast door de geboorte van een ringelrob. Hoewel er paringen waren geconstateerd, zijn de dieren die in het Arnhemse dierenpark leven nog relatief jong, dus het was de vraag of ze al geslachtsrijp zouden zijn. Zoals bij dieren vaak gebeurt bij het eerste jong, was het moederdier helaas nog te onervaren om haar jong goed te zogen. Ondanks hulp van de dierverzorgers die het jong voorzichtig extra melk gaven met de fles, heeft het jonge dier het niet gehaald. Dit jaar zorgt het moederdier uitstekend voor haar jong, dat regelmatig drinkt en in goede conditie verkeert.
We hebben woensdagochtend 12 februari 2025 om welzijnsredenen afscheid genomen van een hoogbejaarde…
12 februari 2025
Op advies van de coördinator van het Europese populatiemanagementprogramma (EEP) voor Westelijke gor…
8 februari 2025
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024