Het nieuwe quarantaine-gebouw en de vogelopvang op de vogelafdeling worden door drie grote volières onttrokken aan het zicht van de bezoeker. In één volière zitten ons jongste koningsgierkoppel dat hopelijk in de toekomst zal gaan zorgen voor nakomelingen. Deze soort zit samen met de witwangfluiteenden, die u ook wel uit de Bush zult kennen. Ondanks de imponerende gestalte van de koningsgieren die daar hoog boven hen de vleugels spreiden, zijn de fluiteenden op hun gemak. De middelste volière wordt bewoond door onze roodsnavelhokko´s. Deze uiterst bedreigde vogelsoort was al enkele jaren in ons park maar is in de nieuwe volière veel beter te zien. En in de derde volière leeft ons satyrtragopanen-koppel. De roodsnavelhokko en de satyrtragopaan zijn grondvogels en daarom zeer goed te combineren met vogels, die zich hoger in de volière ophouden.
Met het gereedkomen van de nieuwe volières zijn ook twee nieuwe vogelsoorten binnengekomen. De eerste soort, de incagaai (Cyanocorax yncas), is terug van weggeweest. Van 1999 tot 2003 was deze vogel een bewoner van onder andere de Fazanterie. Het is een prachtige, voornamelijk groengekleurde bosvogel die uit de familie van de kraaien komt. Dit zijn intelligente, snel lerende vogels die zich niet zomaar bang laten maken. Dit is natuurlijk zeer handig als je moet samenleven met de roodsnavelhokko´s die toch een stuk groter zijn. Incagaaien vertonen een opvallende broedzorg, de jongen van het vorige jaar helpen de ouders onder andere om het territorium te verdedigen. Soms helpen de jongen zelfs bij de nestbouw. Het aantal incagaaien in Europese dierentuinen is niet groot, zo’n 40 stuks. De dierentuin van Barcelona verzamelt alle informatie over deze vogels. Daar wordt bijgehouden in welke dierentuin welk individu leeft en hoe het ze vergaat. Onze vogel - een mannelijk dier - komt ook uit Barcelona en hopelijk kunnen we hem binnenkort gezelschap geven van een vrouw uit een andere dierentuin.
Vanuit Amerika, het leefgebied van de incagaaien en roodsnavelhokko’s, naar China, het leefgebied van de satyrtragopaan. Sinds kort hebben ook zij een nieuwe medebewoner: de witvleugeldikbek (Euphona migratoria), door veel mensen ook de Chinese appelvink genoemd. Het is een grote vink met een prominente gele snavel, die meer blauwachtig wordt als de vogels in broedstemming komen. Het verschil tussen de man en de vrouw is goed te zien want de man heeft een zwarte kop in tegenstelling tot de vrouw die meer grijsbruin is. Deze dieren leven voornamelijk in paren maar buiten het broedseizoen ook wel in groepjes. Ook witvleugeldikbekken zijn maar weinig in dierentuinen te zien, net als veel andere vogelsoorten uit noordelijk Azië. Ons koppel is al gesignaleerd met takjes dus dat is hopelijk een goed begin. De incagaai zit voorlopig nog even achter de schermen maar zal zeer binnenkort te zien zijn.
Al met al spannende combinaties van mooie vogelsoorten en bijzondere aanwinsten voor Koninklijke Burgers’ Zoo!
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023