Actievoerders Marjo Hoedemaker en Simone Eckhardt begraven als symbolisch gebaar kilo’s mensennagels bij de neushoorns van Koninklijke Burgers’ Zoo
Dinsdag 11 oktober 2016 om 15.00 uur begraven actievoerders Marjo Hoedemaker (Hoedemaker Elephant Foundation) en Simone Eckhardt (Stichting SPOTS) als symbolisch gebaar kilo’s mensennagels bij de breedlipneushoorns op de savannevlakte van Burgers’ Zoo. De aantallen leeuwen, olifanten en neushoorns lopen schrikbarend hard achteruit. Met name in Azië worden aan hun botten, ivoor en hoorn geneeskrachtige werkingen toegedicht, waardoor in de illegale handel grof geld wordt neergeteld voor deze ingrediënten. Mensennagels bestaan net als de hoorns van neushoorns uit keratine, een stof die medisch gezien geen enkele waarde heeft. Als protestactie tegen de stroperij presenteerden Hoedemaker en Eckhardt op de CITES-top in Johannesburg (Zuid-Afrika) kilo’s ingezamelde mensennagels aan de delegaties van Zuid-Afrika (stropersland), China en Vietnam (grootste afnemers).
Anderhalf jaar geleden startten Marjo Hoedemaker en Simone Eckhardt via hun natuurbehoudsstichtingen een grote inzamelactie van mensennagels. Net als de hoorn van neushoorns bestaan mensennagels immers uit keratine: een stof die qua medische werking volstrekt waardeloos is. Met deze ludieke actie hopen Hoedemaker en Eckhardt aandacht te vragen voor een serieus probleem. Op de CITES-top in Johannesburg (Zuid-Afrika) hebben zij de delegaties van Zuid-Afrika, China en Vietnam met de kilo’s mensennagels geconfronteerd. Zuid-Afrika is het land waar de meeste neushoorns worden gestroopt en het land dat op grote schaal leeuwenbotten exporteert naar Azië. China en Vietnam zijn de grootste afnemers van lichaamsdelen van de leeuw, neushoorn en olifant.
De actie leverde internationale media-aandacht op. Door de kilo’s mensennagels demonstratief bij de breedlipneushoorns van Burgers’ Zoo te begraven, sluiten ze de actie af en spreken ze de hoop uit dat betere educatie in de landen met de grootste afname van hoorn, botten en ivoor de toekomst voor de neushoorns, leeuwen en olifanten veilig weet te stellen.
De afgelopen honderd jaar is het aantal neushoorns afgenomen van 100.000 naar nog slechts 21.000 dieren. Volgens de laatste olifantentelling zijn er nog 352.000 Afrikaanse olifanten, terwijl dit aantal in 1979 naar schatting nog 1,3 miljoen bedroeg. Ook het aantal leeuwen gaat hard achteruit: nog slechts 21.000 leeuwen bevolken de Afrikaanse savannes.
Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten onze dierverzorgers in de stal een pasgeboren Rothschil…
9 februari 2024
Safaripark Beekse Bergen en Koninklijke Burgers’ Zoo hebben twee cheeta vrouwtjes met elkaar geruild…
18 januari 2024
Op dinsdagochtend 26 september vertrok een bijna 2,5-jarige breedlipneushoorn vanuit Burgers’ Zoo na…
26 september 2023