Een dierverblijf ontwerpen is een nogal bijzondere klus. Burgers’ Zoo is een van de vrij weinige dierentuinen in Europa met zijn eigen ontwerpteam binnen het park.
Een dierverblijf ontwerpen is een nogal bijzondere klus. Burgers’ Zoo is een van de vrij weinige dierentuinen in Europa met zijn eigen ontwerpteam binnen het park. Want we denken dat onze eigen ontwerpers de bijzondere sfeer die ons park uniek maakt, beter aan kunnen voelen. Daarnaast is het ontwerpen van een nieuw dierverblijf een proces dat de medewerking, input en terugkoppelingen van vele verschillende afdelingen binnen het park nodig heeft. Het is dan wel praktisch als het ontwerpteam gewoon dagelijks in de dierentuin werkt!
Een groot, nieuw bouwproject zoals Burgers’ Mangrove is natuurlijk een enorme uitdaging voor een dierentuinontwerper. Als een thema en de locatie ongeveer bepaald zijn, begint het maken van plannen, het schets- en rekenwerk. De ontwerper moet verstand hebben van verschillende technische materialen. Welk dak is bijvoorbeeld het meest geschikt om het juiste klimaat voor planten en dieren zo duurzaam mogelijk te realiseren? Welke houtsoorten zijn het best te gebruiken en hoe sterk moet de staalconstructie in het dak zijn? Gaan we voor glas, of voor acryl als ruit bij het zeekoeienbassin; wat zijn voor- en nadelen van de keuze? Hoe moet een kijkruit voor het bassin van de zeekoeien gepositioneerd zijn om lastige zonreflectie te voorkomen? En hoe zit het met het kostenplaatje van alle onderdelen van het project?
Vele verschillende disciplines zijn bij zo’n project betrokken. De marinebioloog met zijn ervaring op gebied van filtersystemen ondersteunt de ontwerper bij het plannen van de ‘life support systemen’ voor de in het water levende dieren. Het hoofd TD adviseert over allerlei zaken die de bouw, het beluchtings- en verwarmingssysteem betreffen. De biologen brainstormen over welke dieren en planten misschien allemaal in de nieuwe hal kunnen leven, zonder elkaar te beconcurreren, op te eten of ziektes aan elkaar over te dragen. Ze geven input over welke eisen deze dieren aan hun leefomgeving stellen. De ontwerpers bespreken alle wensen en ideeën vanuit bijvoorbeeld de afdelingen educatie, marketing en events en passen ze waar mogelijk in.
Het ontwerpteam onderhoudt daarnaast ook de contacten met plantenleveranciers; tenslotte moeten niet alleen onze eigen mangroveplanten naar de nieuwe hal verhuizen, maar zal er daarnaast nog een kopie van een Belizaans droogbos met veel bloeiende planten ontstaan. Het ontwerpteam houdt zich zelfs bezig met de kleinste details, zoals de kleurkeuze voor de Caribische hutjes tot aan het uiterlijk van zitbankjes en prullenbakken toe. De ontwerper in een dierentuin is dus een echte duizendpoot!
Aan deze boreling had de ooievaar flink te tillen: een pasgeboren zeekoe weegt zo’n 18 tot 25 kilo!…
17 januari 2024
Op 20 september 2023 is er een Caribische zeekoe geboren in Burgers’ Zoo Caribische zeekoeien leven…
20 september 2023
De vieroogvis (Anableps anableps), ook wel vieroog genoemd, is terug in de Mangrove. Deze vissen ken…
19 september 2023