Zeepaardjes zijn prachtige, maar zeer kwetsbare en moeilijk te houden dieren. We hebben in het verleden zeepaardjes in de Ocean gehad, maar om ze optimaal te kunnen houden zou het aquarium aangepast moeten worden.
Deze vraag ontvingen we onlangs op Twitter. Kort en bondig zouden we kunnen antwoorden dat we wel degelijk zeepaardjes in de Ocean gehad hebben in het verleden, maar dat we van mening zijn dat het aquarium waarin we de zeepaardjes hebben gehouden op enkele punten zou moeten worden aangepast om deze bijzondere vissoort optimaal te kunnen houden.
Hallo @burgerszoo. Een prangende vraag van mijn dochter (3): waarom zijn er geen zeepaardjes in de ocean? (Of hebben we iets gemist?😉)
— Esther van den Bergh (@bergh_esther) September 19, 2017
Zeepaardjes zijn prachtige, maar zeer kwetsbare en moeilijk te houden dieren. Vanuit educatief oogpunt kunnen we een interessant verhaal vertellen over deze bijzondere dieren, dus nemen we hieronder het initiatief om wat meer te vertellen over deze soort.
Een zeer tot de verbeelding sprekend visje is het zeepaardje, klein, maar potsierlijk. In de Ocean hebben we het Barbouri zeepaardje (Hippocampus barbouri) gehad. Deze soort komt van origine uit de Filippijnen en het noorden van Indonesië. Daar is hij te vinden in zeegrasvelden en aan de rand van het koraalrif.
Zeepaarden zijn moeilijk in aquaria te houden. Vooral het eten is en blijft een probleem. Heel langzaam beweegt een zeepaardje zich naar een klein garnaaltje toe om pas de laatste twee centimeter bliksem snel toe te slaan. Op het moment dat een zeepaardje zijn bek open doet, zuigt hij water naar binnen waardoor de prooi als het ware naar binnen wordt gezogen. Het toeslaan en verorberen van de prooi duurt minder dan een tiende seconde. De garnaaltjes die op het menu staan, komen veel voor tussen zeegras. In het aquarium komen deze garnaaltjes niet in grote aantallen voor.
De dieren zullen dus bijgevoerd moeten worden. Hier zit meteen de beperking om zeepaarden bij andere vissoorten te houden, omdat andere vissen vaak veel sneller toeslaan bij het eten. Het zeepaardje zal in dat geval snel verhongeren. In de Ocean leerden we de dieren achter de schermen uit een ‘ruif’ te eten. Deze voermethode werkt als volgt. Een glazen schaal wordt op de bodem van het aquarium geplaatst. Het voer wordt in deze glazen schaal gelegd om op deze manier de dieren aan te leren op die plaats te komen eten. Het voordeel is dat op die manier overtollig voer makkelijk kan worden verwijderd en ook snel te zien is of alle dieren naar de voerplaats komen om te eten. Maar juist deze trage manier van voeren maakt dus dat je zeepaardjes moeilijk kunt houden in combinatie met heel veel tropische koraalvissen, want die zijn veel sneller en eten het bord voor de neus van het zeepaardje leeg.
Het is een prachtig gezicht als de man verkleurt en een donkere kop en kam krijgt om zo het vrouwtje het hof te maken. Hij zal de vrouwtjes regelmatig bezoeken om te kijken of ze in de stemming zijn. Op het moment van de paring legt het vrouwtje de eitjes in een speciale buidel van het mannetje, waarbij het mannetje de eitjes bevrucht. Het is nog niet precies bekend hoe lang de ontwikkeling van de eieren duurt, maar na circa 30 dagen komen de 1,5 centimeter grote jongen uit de buidel. Met hun lange staart houden ze zich aan alles vast wat dun genoeg is. Zo ook staarten, snuiten of nekken van broertjes of zusjes.
Burgers’ Zoo heeft veel waardevolle ervaring opgedaan met het houden van zeepaardjes. Ook wisten we achter de schermen met succes jonge dieren groot te brengen. Daarnaast weten we precies wat we zouden willen aanpassen aan de inrichting van een aquarium om een optimale situatie te creëren voor zeepaardjes. Bij het managen van een diercollectie moet je altijd keuzes maken hoe je de beschikbare medewerkers, tijd en energie wilt inzetten. Maar wie weet, starten we in de toekomst nog eens met het kweken van zeepaardjes, want het is een prachtige tot de verbeelding sprekende vissoort met een bijzonder educatief verhaal.Â
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024