Daniël Kramer is in februari 2015 met zijn opleiding als dierentuingids gestart en nu dus ruim drie jaar enthousiast aan de slag als gids in ons park.Gevraagd naar zijn persoonlijke favoriete plekken in de Ocean antwoordt Daniël dat hij het levend koraalrif altijd heel fascinerend vindt.
Bezoekers van Burgers’ Zoo zien regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of bijvoorbeeld de Mangrove onder leiding van een enthousiaste man of vrouw in een lichtgroene jas. Vaak houdt deze dierentuingids even stil om de toehoorders op een detail te wijzen, of even kort wat te vertellen over die kleurrijke bloem of tropische vogel vlak naast het pad. Op andere locaties bemannen gidsen informatiestands, waar ze verhalen vertellen over dieren en natuur naar aanleiding van allerlei uitgestalde voorwerpen. Wie zijn deze gidsen en wat drijft hen? Hoe word je eigenlijk gids in Burgers’ Zoo? En wat vertellen ze zoal aan onze bezoekers? In deze eerste editie gaan we met een gids naar de Ocean en stellen we Daniël Kramer voor!
Daniël Kramer is 32 jaar en de trotse vader van twee zoons: Ivan (8) en David (4). Daniël is in februari 2015 met zijn opleiding als dierentuingids gestart en nu dus ruim drie jaar enthousiast aan de slag in ons park. Hij schat dat hij gemiddeld wel één keer in de twee weken in ons park te vinden is als gids: in drukkere periodes mogelijk zelfs wat meer. Daniël vertelt dat de gidsencursus in Burgers’ Zoo tegenwoordig altijd start met een opleiding tot Mangrovegids. In een cursus van ongeveer drie maanden krijg je gemiddeld eenmaal per twee weken ‘s avonds twee à drie uur les in het Arnhemse dierenpark van het Hoofd Educatie. Bij elke les hoort lesstof die je als huiswerk moet voorbereiden en leren. Deze lesstof is door Burgers’ Zoo op maat geschreven over diverse onderwerpen en activiteiten die allemaal betrekking hebben op de dieren en natuur van het park. In het begin geef je eerst een jaartje alleen informatie in de Mangrove. Zo doe je ervaring op met het werken aan een informatietafel en de omgang met de meest uiteenlopende bezoekers. In de vervolgopleiding leer je over andere gebieden van Burgers’ Zoo en train je om ook groepen bij rondleidingen te mogen begeleiden. Inmiddels heeft Daniël onder andere de thema’s Bush, Desert, Ocean en Safari gevolgd en mag hij in deze parkdelen ook rondleidingen verzorgen. Wat Daniël erg aanspreekt aan de cursus is dat je eerst een algemene basis krijgt en je vervolgens verder kunt verdiepen in allerlei specifieke onderwerpen.
Daniël is geboren en getogen in Roosendaal in Noord-Brabant, heeft diverse opleidingen gevolgd en is uiteindelijk na een vierjarige MBO-opleiding Audiovisuele Techniek in Ede in de Gelderse hoofdstad Arnhem neergestreken. Hij wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen, omdat hij wat wilde terugdoen voor de maatschappij. Dieren en dierentuinen hebben we hem bovendien altijd al zeer geïnteresseerd – en dat is nog steeds zo! In zijn vrije tijd gaat hij ook graag wandelen in de natuur en doet hij eenmaal per half jaar mee aan een LARP-evenement (Live Action Role Play) dat meestal een heel weekend duurt. Naar schatting doen hier zo’n 150 verschillende spelers aan mee, die in een heel andere wereld allemaal een eigen rol krijgen. Daniël vindt het erg leuk dat hij in deze hobby veel creativiteit aan de dag kan leggen en bovendien heeft hij hier diverse goede vrienden aan overgehouden.
De opleiding tot dierentuingids is heel breed en besteedt bijvoorbeeld ook veel aandacht aan de praktische aspecten van het geven van een goede rondleiding. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een goed lopend verhaal vertelt met een duidelijke rode draad. Maar ook het stemgebruik op verschillende locaties komt aan bod: in een Ocean vol bezoekers is dat heel anders dan in de Mangrove op een rustiger moment van de dag bijvoorbeeld.
Gevraagd naar zijn keuze voor de Ocean vandaag, vertelt Daniël dat hij met name in de Ocean vindt dat mensen echt in een heel andere wereld komen, eigenlijk net als bij LARP. Een wereld onderwater, waar je normaal gesproken alleen als duiker kennis mee kunt maken. De opbouw van de Ocean vertelt daarbij een verhaal an sich: hoe je als bezoeker een avontuurlijke reis gaat maken die begint bij het tropische strand en je vervolgens via de lagune naar de kleurrijke wereld van het tropisch koraalrif voert. Opeens sta je op de rand van het rif en kijk je de onmetelijke open oceaan in, waarna je uiteindelijk onder de steiger van een haven langzaam weer aan land komt, terwijl de adelaarsroggen en pijlstaartroggen sierlijk boven je hoofd zwemmen. Maar ook alle techniek die nodig is om de Ocean te managen, vormt een fascinerend verhaal.
Zijn interesse in techniek maakt ook dat Daniël met heel veel enthousiasme en plezier in het dagelijks leven bij RTV Utrecht als technicus werkt. In zijn baan is hij verantwoordelijk voor het bedienen van de apparatuur, maar ook voor het onderhoud ervan en het oplossen van technische problemen die zich bijvoorbeeld op de studiovloer kunnen voordoen. Voordat hij bij RTV Utrecht aan de slag ging, heeft hij een jaar lang ervaring opgedaan op het Mediapark in Hilversum bij verschillende landelijke producties. Het is een diverse baan, waarin eveneens zaken als software, editing, radio, televisie en steeds vaker social media aan bod komen.
Met glinsterende ogen die zijn passie voor het gidsenwerk illustreren, vertelt Daniël dat gidsen vooral heel goed moeten beseffen dat ze helemaal niet alles hoeven te weten. Dat kan ook niet en juist door de grenzen van je kennis aan te durven geven, krijgt de bezoeker een zuiver en eerlijk verhaal, want er zijn genoeg andere onderwerpen waar je als gids wél veel over weet. De hele gidsencursus doordringt je van dit feit, want bij de regelmatige kennistoetsen levert geen antwoord op een vraag nul punten op, terwijl een fout / verzonnen antwoord min één punten oplevert. Als gids help je mensen om te leren kijken en wijs je ze op interessante details: “Heeft u dit al gezien? Als je met die instelling gaat kijken, valt er plotseling zoveel om je heen te zien! De Ocean is dan echt magisch en bijzonder.”
Gevraagd naar zijn persoonlijke favoriete plekken in de Ocean antwoordt Daniël dat hij het levend koraalrif altijd heel fascinerend vindt, omdat zich zoveel dingen op en rond het rif afspelen, dat het wel één levend schilderij lijkt dat continu in beweging blijft en telkens weer nieuwe dingen laat ervaren. Ook de grote haaienruit, waar de gasten plotseling uitkijken over de open oceaan en haaien zien opdoemen en verdwijnen, vindt hij een prachtig, wijds panorama. Haaien zijn bovendien heel fascinerende dieren, die veel bezoekers bijzonder aanspreken. Het zijn krachtige dieren, maar ze zijn tegelijkertijd ook erg kwetsbaar.
Wanneer is een rondleiding voor Daniël geslaagd? “Als mensen een fijne tijd hebben gehad en echt hebben genoten. Als ze echt iets extra’s hebben gezien, waar ze anders waarschijnlijk aan voorbij gelopen waren. En als ik het gevoel heb dat ik mensen echt iets heb kunnen bijbrengen, waardoor er een verandering in kennis en vooral begrip heeft plaatsgevonden voor de dieren en de natuur.”
Burgers’ Zoo wil de passie, verwondering en bewondering voor dieren en natuur graag overbrengen op de bezoekers. Dierentuingidsen spelen hierin een heel belangrijke rol. We hopen dan ook dat Daniël zijn enthousiasme nog lang met onze gasten wil blijven delen!
Mee met een gids naar...
Als bezoeker van Burgers' Zoo zie je regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of de Mangrove onder leiding van een enthousiaste gids in een lichtgroene jas. In deze rubriek 'mee met de gids naar' stellen wij onze gidsen voor.
Bekijk meer artikelen uit deze reeks
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024