Van zaterdag 29 september tot en met zondag 28 oktober 2018 doemen verspreid over het park meer dan vijftig reusachtige brullende en bewegende dinosaurussen op.
Van zaterdag 29 september tot en met zondag 28 oktober 2018 doemen verspreid over het park meer dan vijftig reusachtige brullende en bewegende dinosaurussen op. Het grootste exemplaar is een indrukwekkende Brachiosaurus met een lengte van maar liefst twaalf meter. Geheel in de stijl van ons park bieden we een interactief educatief programma aan rond dit spannende evenement in de herfstvakanties. Wist u bijvoorbeeld dat er verrassende overeenkomsten zijn tussen de dinosaurussen en een aantal reptiel- en vogelsoorten die nu nog leven? Onze dierentuingidsen leggen uit dat deze overeenkomsten een logische oorsprong hebben.
In het Mesozoïcum (van 253 miljoen jaar geleden tot circa 65 miljoen jaar geleden) wisten de dinosaurussen zich in allerlei vormen en maten te verspreiden over onze hele aardbol. De soms reusachtige reptielen domineerden de wereld voordat het tijdperk van de zoogdieren aanbrak. Zo’n 180 miljoen jaar geleden ontstonden de eerste zoogdiersoorten, vaak nog niet groter dan een rat of een muis. Deze kleine zoogdieren waren toen nog lang niet opgewassen tegen de dinosaurussen, maar na het uitsterven van deze reptielen zouden de zoogdieren hun dominante positie overnemen. Enkele van de beroemdste en bekendste dinosaurussoorten zijn ook tijdens Dino’s in the Zoo in een behoorlijk formaat in ons park te zien, zoals bijvoorbeeld de vleesetende Tyrannosaurus rex (9 meter) en de Triceratops (9 meter) met zijn drie geduchte scherpe hoorns voor op de kop. Geen dinosaurussen in biologische zin, maar toch reptielen die tijdgenoten van ze waren, zijn de zwemmende Plesiosaurus (4 meter) en bijvoorbeeld ook de vliegende Pterodactylus (4 meter).
Langzaam maar zeker ontwikkelden verschillende diersoorten behorend tot de groep van de Therapsiden (zoogdierachtige reptielen) steeds meer typisch zoogdierachtige kenmerken. Zij werden bijvoorbeeld warmbloedig, plaatsen hun ledematen loodrecht onder het lichaam ter vervanging van de ‘schuivers’ die reptielen kenmerken en ontwikkelden een secundair kaakgewricht, waarbij het primaire kaakgewricht naar het gehoor verhuisde. De ontwikkelingen vonden vrij geleidelijk plaats: zo stonden de eerste haren waarschijnlijk nog achter de schubben opgesteld, die pas op een later moment verloren gingen om geheel vervangen te worden door lichaamsbeharing. Vanuit de reptielen ontwikkelden zich ook een andere stam tot de voorouders van de huidige vogelsoorten, zoals we die nu nog kennen. Dierentuingidsen wijzen aan de infotafel (dagelijks in de herfstvakantie van 11.00 tot 13.00 uur, in of voor de Bush) dan ook met name op opvallende overeenkomsten tussen de dinosaurussen en een aantal zoogdier-, reptielen- en vogelsoorten die nu in ons park leven.
Dino’s in the Zoo is van zaterdag 29 september tot en met zondag 28 oktober dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 18.00 uur. Bezoekers betalen de normale entreeprijs, waarbij dit evenement is inbegrepen. Abonnementhouders mogen Dino’s in the Zoo gratis bezoeken. Alle achtergrondinformatie en een eerste sfeerimpressie van het evenement is te vinden op www.burgerszoo.nl/dinos.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024