Bioloog Max Janse en dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem hebben voor het eerst ter wereld op succesvolle wijze anticonceptie toegepast bij een vissoort. Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift publiceert op maandag 17 december 2018 online een artikel over de opmerkelijke wereldprimeur die baanbrekende gevolgen heeft voor de internationale kweekprogramma’s van vissoorten.
Internationale kweekprogramma’s voor haaien- en roggensoorten hebben als doel om genetisch gezonde aquariumpopulaties in stand te houden, zodat er geen dieren meer uit het wild gehaald hoeven te worden. Voor wat betreft de beschermde soorten kunnen daarnaast in de toekomst mogelijk zelfs dieren teruggezet worden in de natuur. Bij de gevlekte adelaarsroggen van de soort Aetobatus ocellatus waarvan Burgers’ Ocean de grootste kweker ter wereld is, was een luxesituatie ontstaan. Bij twee zeer succesvol kwekende vrouwen dreigde een oververtegenwoordiging van hun genetische materiaal in de Europese populatie adelaarsroggen.
Eén van de volwassen vrouwen is succesvol verhuisd naar een ander Europees publieksaquarium met adelaarsroggen in de collectie. Bij de andere vrouw is voor het eerst ter wereld op succesvolle wijze anticonceptie toegepast door in de linker borstvin een anticonceptierietje te implanteren. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat slechts eenmaal eerder een onsuccesvolle poging is gewaagd om een anticonceptierietje te implanteren bij twee vrouwelijke zoetwaterpijlstaartroggen van de soort Potamotrygon falkneri. Eén van beide vrouwtjes bleef ook met het rietje gewoon jongen produceren.
Bij veel zoogdiersoorten wordt anticonceptie door middel van het implanteren van een anticonceptierietje al jarenlang succesvol toegepast. Bij vissoorten is het pas de eerste keer dat deze methode succesvol is geïmplementeerd. Deze doorbraak heeft verstrekkende gevolgen voor de Europese kweekprogramma’s van diverse vissoorten. Met deze extra methode van populatiebeheer kunnen de programma’s nog gerichter worden gemanaged.
Onderzoek
Onderzoek doen vormt één van de hoofddoelen van ons park. We zien het als onze missie om (gedrags)onderzoek te faciliteren en initiëren om zo de kennis over dieren en hun natuurlijke omgeving te vergroten.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024