Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Chimpanseemannetjes onder elkaar
Terug

Chimpanseemannetjes onder elkaar

woensdag, 06 maart 2019
Chimpanseemannetjes onder elkaar

Burgers’ Zoo faciliteert al tientallen jaren onderzoek aan mensapen en met name het sociale gedrag in de chimpanseegroep staat in de wetenschappelijke belangstelling. Ook in het najaar van 2018 was een gedragsonderzoeker aanwezig, namelijk Kevin Ramos, student Toegepaste Biologie in Den Bosch. Hij keek naar de hiërarchische verhoudingen tussen de mannelijke chimpansees en hun sociale interacties. In de groep van Burgers’ Zoo zijn er namelijk vier volwassen mannetjes en we waren benieuwd naar de posities die ze in de groep innemen.

Mannen onderling

Eén van de meest opvallende observaties was het feit dat de mannetjes veel meer met elkaar optrokken dan met de vrouwtjes. Vooral de twee oudste mannetjes, Fons en Jing, zochten elkaar regelmatig op. Bij chimpansees vormen met name de mannetjes coalities en vriendschappelijke banden, waardoor ze met behulp van elkaar een hogere machtspositie binnen de groep kunnen realiseren.

Giambo nog stevig in het zadel

Het alfamannetje is al sinds jaren Giambo en die lijkt ook nog stevig in het zadel te zitten. Giambo laat het meeste imponeergedrag zien en ook wel de meeste agressieve gedragingen richting andere mannetjes. Deze vertonen als reactie vrijwel altijd onderdanige gedragingen. Ook bij conflicten tussen andere partijen speelt Giambo een belangrijke rol, waarbij hij andere chimpansees tegenhoudt, steun geeft of zelfs slaat om een ernstig conflict te beëindigen of op andere manier te beïnvloeden. Het jongste mannetje, de 13-jarige Ghineau, is weliswaar gedurende de laatste jaren tot een echte krachtpatser uitgegroeid, maar hij laat tot nu toe de meeste onderdanige gedragingen zien die niet alleen naar Giambo toe gericht zijn, maar ook weleens naar vrouwtjes die hoog in de rangorde staan.

Reacties


Meer nieuws


Fantastische palmen

Fantastische palmen

dinsdag, 13 oktober 2020

Palmen zijn een oeroude plantengroep die al in het Krijt bestond. Dus terwijl de dinosauriërs in landschappen rondwandelden die qua soorten nog bij lange na niet op de moderne bossen en graslanden leken, konden ze wel al onder de schaduw van palmen rusten. Zeventig miljoen jaar later zijn de moderne palmen nog steeds recordhouders op allerlei vlakken.   

Lees meer
Van onbekende walvis naar publiekstrekker

Van onbekende walvis naar publiekstrekker

vrijdag, 09 oktober 2020

Met een klein steuntje in de rug vanuit Burgers’ Zoo lukt het soms om natuurbehoudsprojecten en onderzoeksinitiatieven een hand te helpen. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Burgers’ Zoo en Stichting Rugvin.

Lees meer

Belangrijke informatie

In ons park nemen we verschillende maatregelen om de gepaste afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. Zo hanteren we een maximum aantal bezoekers per dag. Om dit maximum te bewaken, is het noodzakelijk dat alle bezoekers (ook abonnementhouders) op voorhand online toegang tot het park reserveren.